Kirjoitin aiemmin postauksen ruokarumban helpottamisesta arjessa. Linssikeitot kiinnostivat, joten ajattelin koota oman postauksen niistä. Kaikki reseptit olen tallentanut itselleni muistiin alunperin netistä. Jokaisen reseptin lopuksi suluissa reseptin alkuperäinen lähde.
Vielä yksi pakastusvinkki ennen reseptejä. Näissä on käytetty vain osa chilistä. Jos et halua suunnitella samalle viikolle useita chiliruokia tai tehdä yhdestä tulisempaa, suosittelen pakastamaan lopun. Itse silppuan chilin valmiiksi ja laitan minigrip-pussiin, jonka päälle kirjoitan paljonko chiliä pussi sisältää. Näin kotoa löytyy useimmiten chiliä ja se on helposti käytettävissä eikä mene hukkaan!
Mausteinen linssi-kookoskeitto |
Appelsiinin maustama tomaatti-linssikeitto
2 dl punaisia linssejä
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 appelsiini
1/2 sitruunan mehu
2 rkl öljyä
1 prk (200ml) paseraattua tomaattia
1 tl juustokuminaa
6-8 dl vettä
1 tl suolaa
Pinnalle:
tomaattikuutioita
appelsiini-tahinikastiketta
2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista valkosipulia 1 minuutti ja lisää porkkanaraaste. Sekoita linssit ja paseerattu tomaatti joukkoon. Lisää sitruunamehu, appelsiinikuutiot ja juustokumina. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää keittoon 6 dl vettä. Keitä 10-15 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää pari desilitraa vettä tarvittaessa. Mausta lopuksi suolalla.
3. Valmista appelsiini-tahinikastike (ohje alla.)
4. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja nosta ne keittoannoksen päälle. Lorauta annoksiin reilusti appelsiini-tahinikastiketta ja koristele mintulla.
Appelsiini-tahinikastike
1 tomaatti
1 appelsiini
3 rkl tahinia
1/2 ruukkua minttua
1/2 tl suolaa
1. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi. Purista appelsiinin mehu.
2. Yhdistä tomaattikuutiot, appelsiinimehu, tahini, minttu ja suola tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi
(Alkuperäinen resepti Soppa365)
Linssi-porkkanakeitto
500 g porkkanoita
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
pala tuoretta inkivääriä
1/2 tl currymausteseosta
5 dl kasvislientä
1 dl punaisia linssejä
2 dl kookosmaitoa
ripaus suolaa
1. Pese, kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit ja porkkanapalat öljyssä kattilassa. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää currymausteseos ja kasvisliemi.
2. Huuhtele linssit ja lisää keittoon. Keitä middolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja linssit ovat pehmeitä.
3. Lisää kookosmaito. Säästä pari lusikallista koristeluun. Soseuta ja lisää tarvittaessa kasvislientä ja suolaa. Kuumenna.
(Alkuperäinen resepti Ilta-sanomat)
Lime-kookos linssikeitto
2 dl punaisia linssejä
1 l vettä
1 (luomu)kasvisliemikuutio
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kevätsipulinvarsi
1/5 tuoretta chiliä
nippu korianteria
5 kirsikkatomaattia
3 rkl kookosjuomaa
pala raastettua inkivääriä
1 rkl tahinia
1 luomulime
1. Liota linssejä tunnin ajan ja kaada liotusvesi pois.
2. Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi kasvisliemikuution kanssa.
3. Laita linssit veteen ja anna kiehua hetki. Lisää sitten kuorittu & silputtu sipuli sekä valkosipuli, silputtu kevätsipuli, chili ja kolmasosa korianterista, pestyt tomaatit, kookosjuoma, inkivääri sekä tahini. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 30-40 minuuttia.
4. Pese lime huolellisesti. Lisää keittoon toinen osa korianterista ja puristettu limen mehu sekä loppu limehedelmä. Tarkista maku, lisää tarvittaessa hiukan vettä tai kookosjuomaa. Nauti kuumana tuoreen, silputun korianterin kanssa.
(Resepti GoGreen, alkuperäinen kirjasta Vegemania)
Mausteinen linssi-kookoskeitto
2 rkl (avokado)öljyä
1 pieni sipuli
2 tl fariinisokeria
1/2 punainen chili
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl currya
2 valkosipulinkynttä
4 dl kookosmaitoa
400g tomaattimurskaa
vettä
500g vihreitä tai punaisia käyttövalmiita linssejä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 kourallista babypinaattia
Lisäksi:
2 rkl (avokado)öljyä
2 paahtoleipäviipaletta
1 valkosipulinkynsi
2. Lisää kookosmaito, tomaattimurska ja vettä, kunnes saat sopivan sakean keiton. Lisää valutetut linssit ja mausta keitto merisuolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi joukkoon babypinaatti. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku.
3. Valmista krutongit. Leikkaa leipäviipaleista reunat ja kuutioi leivät. Kuumenna öljy pannulla ja lisää leipäkuutiot ja hienonnettu valkosipuli. Kääntele, kunnes leipäpalat ovat rapeita ja saaneet hieman väriä. Tarjoa keiton seurana.
(Alkuperäinen resepti Dansukker)
(Itse korvasin fariinisokerin siirapilla enkä tehnyt krutonkeja, toimi niinkin.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti