sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Ideapankki: Aamupalainspiraatio (toivepostaus)

Silloin kun mietin blogin elvyttämistä, juttelin aiheesta myös muutamien ystävien kanssa. Pohdintojen ja kannustuksen lisäksi halusin kuulla vinkkejä aiheista, joista voisin kirjoittaa. Yksi sanoi, että hän tykkää katsella aamupalakuviani ja siitä kommentista syntyi tämä postaus.

Tykkään tosi paljon laittaa ruokaa ja leipoa. Mun suosikkeja on järkätä aamupalaa viikonloppuaamuina, etenkin jos on joku muukin, jolle laittaa. Tämä pätee kyllä kaikkiin muihinkin ruokailuihin, itseäni varten panostan harvemmin, mutta jos kanssani ruokailemassa on muita, järjestelijä sisälläni herää ja loihtii jos jonkinmoista. Tästä syystä juhlien järjestäminen on yksi parhaista asioista, jonka tiedän! Tottakai välillä on ihanaa panostaa ihan vain itseeni, mutta fiilis on jotenkin erilainen kun kuvioon liittyy myös muita. Ehkä se, että se on harvinaisempaa ja se, että haluan muutenkin tehdä muille mahdollisimman paljon hyvää.

Tämän postauksen aihe on kuitenkin aamupalat, joten palataan siihen.  Arkiaamuina syön yleensä jotain nopeaa (ja vähän liian vähän), esimerkiksi puuroa tai jogurtin. Jos täytyy ehtiä johonkin aikaisin, on aamu niin hankala, etten jaksa enkä edes halua panostaa erityisesti. Ja vaikka haluaisin, en ehtisi. Rakastan aamuja, jolloin ei ole kiire mihinkään. Opiskelijana näitä aamuja on useammin kuin työelämässä, sillä meillä on välillä myös arkivapaita. Tämä vasta onkin ihanaa! Enemmän aamuja kunnolliseen aamupalaan. Päivä lähtee ihan erilailla käyntiin, kun saa aloittaa aamun rauhassa puuhastelemalla keittiössä. Välillä olen ihan varautunut kunnollisiin aamupaloihin jo kaupassa, mutta mielestäni olen hyvä loihtimaan runsaita aamupaloja myös ihan vaan siitä, mitä kaapista löytyy (olenhan varustanut kaappini aika hyvin).

Kunnollisten aamupalojen rakkaus ulottuu myös kahvila-aamupaloihin ja brunsseihin. Ne on mielestäni paras tapa tavata kavereita. Saa aloittaa aamun hyvässä seurassa, nauttia muiden tekemistä herkuista ja sen jälkeen on päivää jäljellä vaikka kuinka paljon muihin tekemisiin. Koska päivän on aloittanut kunnolla, saa yleensä myös paljon aikaan päivän aikana. Kotona nautituissa aamupaloissa on tietysti se etu, että ei tarvi lähteä mihinkään, saa olla ihan rauhassa ja hengailla vaikka vaan yökkärissä, jos huvittaa, ei siis tarvii panostaa. Aamupalalle lähteminen on kuitenkin eri asia kuin johonkin velvollisuuksiin, joten sujuu yleensä paremmin. Saa laittautua juuri niinkuin tykkää eikä tarvitse keskittyä mihinkään, saa vain nauttia.

Koska ajattelin postauksen (itselleni) ideapankiksi ja muistutuksesi siitä, mitä kaikkea voisi laittaa, valitsin kuviksi vain itse valmistamiani ja jätin kaikki kahvilakuvat pois, vaikka ideoitahan niistäkin saisi. Jätin pois myös itse valmistamieni buffetbrunssien kuvat, sillä ne ovat suurempitöisiä kuin nämä perinteisemmät aamiaiset ja tarkoitettu isommalle porukalle. Toivottavasti näistä löytyy ideoita myös muille! Kuvia etsiessäni tuli sellaisia Ainiin, tätäkin vois taas laittaa-elämyksiä. Toivottavasti joku muukin saa näistä vaihtelua aamuihinsa!

Leipää juustolla ja meetvurstilla, kirsikkatomaatteja, paprikaa, tuoremehua ja smoothie (smoothievinkeistä olen kirjoittanut aiemmin).

Kinkulla ja juustolla täytettyjä sekä siemenillä koristeltuja croissanteja (valmistaikinasta), paprikaa ja smoothie.

Pääsiäisaamiainen. Ruisleipää, kirsikkatomaatteja, mangoa, keitettyjä kananmunia, teetä ja smoothie.

Persimon, banaani, mandariini ja luumu.

Suklaa-puolukkatuotepuuro, mandariinejä, teetä ja täytetty kauraleipä.

Ruisleipää, banaani, kurkkua, kirsikkatomaatteja, lakritsijogurttia, kookoskahvia sekä kahvi/chai latte.

Tuoremehua, puuroa, irish cream&coffee-rahkaa plus mansikka-vanijahilloke. Kananmuna ja kahvi/tee puuttuu kuvasta.

Pääsiäisaamiainen. Tuorepuristettu veriappelsiinimehu, bounty-tuorepuuro, keitetty kananmuna ja mangoa. Chai latte puuttuu kuvasta.
Täytetty ruisleipä, omena ja tuorepuristettu veriappelsiinimehu.
Täytetty kauraleipä, smoothie, tee ja ruispuuro puolukoilla.
Parmesanlastuja, paahdettuja tomaatteja, avokadoa, melonia, teetä ja itse paahdettua mango-kookosmysliä (maito puuttuu kuvasta).
Persimon, vaalea glögi, tyrnijogurtti ja täytetty leipä.
Keitetty kananmuna, tuoremehu, smoothie, kahvi, granaattiomenaa (pakaste), täytetty ruisleipä, kirsikkatomaatteja, mangoa ja appelsiinia.
Täytetty ruisleipä, jogurtti ja vesimelonia.
Banaani, täytetty kauratyyny, suippopaprikaa, kurkkua, miniluumutomaatteja, teetä ja hedelmärahkaa.
Patonkia, tuorejuustoa, melonia, viinirypäleitä, mangoa ja tuoremehua. Herkkuna Fanny-vanukas ja korvapuusteja.

Hämmennyin, ettei kuvissa ollut yhtään paistettua kananmunaa, olen meinaan tehnyt sellaisiakin aika usein aamupalalle. Mietittyäni hieman tarkemmin totesin, ettei ne yleensä ole niitä kaikista kuvauksellisimpia ruokia ja ehkä siksi jäänyt kuvaamatta..  Hämmennyin myös leipien runsaudesta, koska musta tuntuu, että syön aika usein jotain muuta kuin leipää. Toisaalta totesin, että niistä tulee useimmiten parhaimmat kuvat ja ehkä siksi niitä on tallentunut enemmän kuin muita. Tein kuvista havainnon, jonka kyllä olen tiennyt mutta joka konkretisoitui näistä, että syön kasvikset mieluummin sellaisenaan kuin leivän välissä. Kai se tuntuu jotenkin helpommalta syömisen kannalta, leivän välistä ne puskevat helposti pois. Tykkään laittaa kaiken valmiiksi ennen syömistä, jotta sitten voi keskittyä vain siihen. Siksi yleensä kuorin ja pilkon hedelmät/kasvikset valmiiksi, niin ne on helppo napsia parempiin suihin eikä tarvitse "tehdä mitään ylimääräistä" - eli esim kuoria - kesken ruokailun. Pyrin pitämään kotona aina tuoretta, mutta mulla on hedelmiä, kasviksia ja marjoja myös pakkasessa ja säilykkeenä, jotta joka aterialla on jotain sellaista, vaikka tuoreet ois päässyt loppumaan ennen kauppareissua (niitä en yleensä tee aamuisin..)

Mielestäni estetiikka on tärkeä osa ruokanautintoa ja välillä aloitan (aamupalan) kokoamisen sen kautta. Valitsen jonkin värimaailman joko ruoka-aineesta tai tietystä astiasta, jota haluan käyttää. Välillä kokoan sen mukaan, mitä tekee mieli tai mitä sattuu löytymään, mutta useimmiten pyrin kuitenkin siihen, että mitä laitankin, se näyttää kivalta.

Kiireettömiä aamupalahetkiä ihan jokaiselle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti