lauantai 29. kesäkuuta 2013

Eroon vanhoista vaatteista

Kierrätys on sellanen juttu, mitä ois ihan tosi kiva enemmänkin käyttää, mutta se on kuitenkin jotenkin niin hankalaa ja arjessa aikaa vievää.. Niinkun siis tavaran kierrätys, kyllä meillä roskat kierrätetään ihan kiitettävästi.
Mulla on kirppiskaappi, joka sisältää multa tai äitiltä tarpeettomaks jääneitä vaatteita (ja vähän muitakin juttuja) aika monelta vuodelta. Niitä on välillä käytetty kirppiksillä, kaverit on käyneet kaappia penkomassa ja osa on viety Uffin laatikkoon. Onhan ne vuosien mittaan vähentyneet, mutta tulee niitä lisääkin. Ja kun ei kaikkea raaskis Uffille viiä, siellä on kuitenkin tosi tosi siistiäkin tavaraa, niin ois kiva jos niistä jotain sais..
Kaappia saa tulla penkomaan ja tekemään löytöjä, jos innostusta löytyy, viestiä vaan mulle tulemaan, niin sovitaan joku sopiva aika! Aito ilo ja vaihtotavara ovat meillä rahan lisäksi käypää valuuttaa.

Kirppikselle myymään meneminen vaatii jotenkin niin paljon ja mun kaltaselle melko kiireiselle ja vähän saamattomalle se tuntuu ylivoimaiselta. Suurin ongelma siinä on ehkä se, etten itse omista autoa saati ajokorttia. Että mistä löytyy joku autollinen, joka haluaa lähteä kuskiksi kirppispäivälle? Halukkaat saavat ilmottautua! Jos ottaa asiakseen ja alkaa kyselemään, menee usein aikataulut ristiin ja sitten kyllästyy kyselyyn.
Ilman autoa kirppiskeikka on vaikea toteuttaa. Pyörällä ei kovin paljoa saa vietyä ees mun pakkaustaidoilla ja pitkiä matkoja on vaikea polkea suuren tavaramäärän kanssa. Kovin lähellä ei hyviä kirppiksiä oo (tai mä en ainakaan tiiä niistä).
Itsepalvelukirppis löytyis, mutta siinä on lisätyötä, kun tavarat pitää laputtaa ja hinnotella valmiiksi. Lisäksi paikalla olisi hyvä käyä lähes päivittäin kattomassa oman myyntipaikan kunto.
Kyllä mä kirppiksellekkin vielä aion, kun saan eka muita juttuja kuntoon, mutta siihen asti keksin muita ratkaisuja kuten vaikka tänään testaamani.

H&M on aloittanut hankkeen, jossa saa viedä vanhoja vaatteitaan myymälään ja kiitoksena saa -15% kupongin, jonka voi käyttää haluamaansa tuotteeseen. Vaatteita saa viedä myymäälään 2 muovipussillista päivässä/asiakas. Jokaisesta kassillisesta saa kupongin. Kassin vaatteiden merkeillä eikä kunnolla ole väliä. Myös rikkinäiset vaatteet voidaan kierrättää. Kierrätykseen tuotujen vaatteiden jatkolla on neljä vaihtoehtoa (suoraan hankkeen esitteestä):

Jatkokäyttö. Käytettäviksi kelpaavaat vaatteet siirretään myyntiin käytettyjä tavaroita myyviin myymälöihin ympäri maailmaa.
Uusikäyttö. Tekstiilit, jotka eivät enää kelpaa vaatteiksi, muutetaan muiksi tuotteiksi, kuten siivousvälineiksi.
Kierrätys. Tekstiilit, jotka eivät sovellu jatkokäyttöön, saavat uuden elämän tekstiilikuituna tai raaka-aineina esimerkiksi autoteollisuuden vaimennus- ja eristysmateriaaleina.
Energia. Kun vaatteet eivät sovellu enää jatko- tai uusikäyttöön eivätkä kierrätettäväksi, ne ohjataan käytettäväksi energiantuotantoon.

Mun mielestä tää on tosi hyvä idea. Ketju on kuitenkin niin suuri, että varmaan kaikki ihmiset tietävät sen ja lähes kaikki käyttävät sitä. Kierrätys ja tää hanke saavat sitä kautta näkyvyyttä. Toivottavasti ihmiset hyödyntävät tätä.
Viime viikolla otin mukaani esitteen ja sitä tässä useaan otteeseen tutkailleena päätin tänään toteuttaa sen. Pakkasin vaatteita kaksi muovipussillista, pakkasin laukkuun ja pyörän pakkarin ja lähin polkemaan lähellä olevaan kauppakeskukseen.
Kivaa on,että vanhoista vaatteistaan saa etukupongin, vaikkei summa olekkaan suuri. Kuponkia tärkeämpänä kuitenkin pidän sitä, minkä tänään vaatteita viedessäni sain: Hymyn ja vilpittömän kiitoksen. Uffin laatikkoon tavaroita viedessään saa kiitokseksi laatikon kolahduksen. Vaikka tietää, että siitä ollaan kiitollisina, valitsen usein muuallakin mieluummin ihmiskontaktin laatikoiden ja automaattien sijaan. Musta on kiva saada positiivista muilta, oma tieto hyvän tekemisestä on laimeaa sen rinnalla.
Uffin laatikkosysteemi on tottakai hyvä ja aion käyttää sitä jatkossakin. Kuten myös H&M:n hanketta, siitä tuli niin hyvä mieli. Mun mielestä on kiva, että kehitetään uusia tapoja kierrättää. Lähes kaikilla on varmasti ylimääräistä tavaraa jossain kaapin perällä muistona tai siltä varalta, että joskus laihtuu tai muoti muuttuu tai tai tai. Syitä on monia, mutta perimmäisenä on varmaan kuitenkin se, että niistä on vaikea luopua. Joko, koska niillä on tunnearvoa tai koska se on käytännössä hankalaa arjen pyörityksen keskellä. Siksi on hyvä, että on vaihtoehtoja. Kaikille jotakin.

Lisää tietoa ja hankkeessa mukana olevat H&M myymälät löydät täältä.

2 kommenttia:

  1. Voin lähtee kuskiksi :) Ja onpa hyvä kamppanja!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo jee, kiitos, pitää sopia hyvä päivä ja hyvä paikka! :)

      Poista