lauantai 10. marraskuuta 2018

Joulufiilistely: Lahjavinkki 1. Pyykkietikka

Jatketaan jouluisilla aiheilla.. Osa joulufiilistelyä on tietysti lahjat ja koska oon jo kauan pyrkinyt tekemään lahjat suurimmaksi osaksi itse, koin luonnollisena jakaa muutamia edellisten vuosien lahjavinkkejä ja tässä niistä ensimmäinen: pyykkietikka. Tätä tein lahjaksi viime jouluna ja se osoittautui hitiksi. Mietin jopa jossain vaiheessa, että pitäisikö toistaa sama lahja tänäkin vuonna, mutta ehkä keksin muuta. Äidille olen tehnyt tätä vuoden aika muutaman kerran lisääkin.

Pyykkietikka käytetään huuhteluaineen tapaan ja se on tekstiileille hellävaraisempi kuin tavalliset huuhteluaineet. Se poistaa hajuja (myös pinttyneempiä), pitää pyykin pehmeänä ja raikkaana eikä tuki kuituja. Jos pyykkietikan ominaisuudet kiinnostaa, kannattaa googlata tarkemmin.

Etikka tuoksuu melko vahvasti heti pesun jälkeen, mutta haihtuu pyykin kuivuessa ja jäljelle jää hento tuoksu eteerisestä öljystä. Etikkaa voi käyttää ihan sellaisenaankin, jos suosii hajusteetonta kodinhoitoa.

Pullot koristelin pitsinauhalla (yhdessä satiini) ja liimasin kylkeen tarran, johon kirjoitin "Sitruunapyykkietikka"

Pullot (0,5litraa) ostin Ikeasta ja koristelin kotoa löytyneillä tarpeilla. Pulloihin laitoin trattia apuna käyttäen desin keitettyä, jäähtynyttä vettä, loput etikkaa ja 20 tippaa eteeristä sitruunaöljyä. Etikkaa voi käyttää myös laimentamattomana tai laimentaa enemmän. Tuoksua voi halutessaan laittaa enemmän, tällä määrällä tuoksu pysyi hentona. Myöhemmin kuulin, ettei sitrusta suositella, koska voi haurastuttaa kuituja, mutta en tiedä kuinka todellinen uhka on oikeasti noin pienissä määrissä. Etenkin jos on tarkoitus vaihdella tuoksua erän mukaan. Ainakaan tekemäni satsi ei ole näkyvästi aiheuttanut vauriota, päinvastoin.

Nyt kun kävin Ikean sivuilta tarkistamassa pullojen koon, huomasin, että talvimallistossa on vastaavia pulloja painetulla sydämellä! Ihania. Pitäisköhän mun kuitenkin keksiä joku pullotettava lahja tälle joululle..

Pullot pakeroin lahjapaperiin ja lahjanaruun yhdistin pakettikortin ja puisen koristesydämen (joulukuuseen, nämä löytyi paketointilaatikosta).

Vastaavia joululahjavinkkejä on tulossa vielä ainakin kolme. Ajattelin jakaa ne aina näin lauantaisin eli 1.12 asti. Jotta voit mahdollisesti suunnitella lahjoja jo etukäteen, kerron aiheet valmiiksi: lumiukkosoppa, suklaakuusi ja keksiainekset purkissa. Kerron näissä postauksissa, jos uusia aiheita vielä tulee, jotta voi valmistautua. Kaikki ideat on yleisesti tiedossa eli mitään uusia innovaatioita näistä ei varmaan saa, mutta haluan kuitenkin jakaa omat vinkkini ja kuvani niihin liittyen. Palaa siis ainakin lauantaisin blogiin, niin voit saada inspiraatiota itsetehtyihin lahjoihin!

4 kommenttia:

 1. Tätää on pitänyt joskus testata. Mä luulen et mulla käy niin, että ostan vaan etikkapullon ja hulautan sitä koneeseen. :D Paljonko sitä muuten pitää laittaa koneelliseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, niin mullakin kävi sen etikkapullon lopun kaa.. Piti tehä myös itelle samanlainen, mut sit päädyinkin vaan hulauttelee suoraan etikkapullosta koneeseen 😅 mutta kannattaa todellakin kokeilla! 0,5dl/koneellinen luki jossain ainakin, mutta ei oo ehkä niin tarkkaa, kun ei siitä kuitenkaan jää mitään jäämiä niinku noista "myrkyistä".

   Poista
 2. Meillä ollu niin toimiva et A ajatteli et tehää lisää ite. Kiitos siis vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla, että tulee käyttöön! Etikan teko on nopeeta ja hauskaa.

   Poista