sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Isänpäivän haikeus

Mä oon kirjoittanut isänpäiväpohdintoja 2014, löydät tekstin tästä. Se on edelleen ajankohtainen ja tosi.

Tänään vietän isänpäivää yksin eli tää ei mulle eroa kauheasti muista päivistä. Paitsi niin, että on hieman haikeeta, isä, vaari ja fafa kovasti mielessä. Tää on varmaan ensimmäinen isänpäivä, joka ei sisällä mitään juhlallisuuksia. Isä on ulkomailla eikä kumpaakaan isoisää enää ole, joten siksi tällainen ratkaisu.

Fafa kuoli toissa vuonna ja vaari viime vuonna. En enää kauheasti muistele heitä, mutta tietyissä tilanteissa muistot nousee pintaan. Tietyt tilanteet nostavat haikeuden ja ikävän. Isänpäivä nostaa kaiken tämän.

Mulla on muutama fafan tekemä taulu, jotka otin muistoksi silloin, kun hänen tavaroitaan käytiin läpi. Hän on tehnyt ne itse puusta. Olen säilyttänyt niitä pinossa koko ajan, sillä taulujen käsittelemättömässä taustassa säilyy vielä fafan tuoksu. En voi laittaa niitä seinälle, sillä pelkään tuoksun haihtuvan nopeammin. Pinon alimmainen ei enää tuoksu oikeestaan ollenkaan, muut kyllä. Haluan vaalia tuoksua niin kauan kuin mahdollista, sillä sen kautta pääsee helposti muistoihin. Kaikkiin niihin rakkaisiin ja lämpimiin.

Mitään vaarin tavaroita mulla ei ole ja muutenkin muistelu on erilaista. Viimeiset vuodet vaari oli sairas ja hyvin erilainen kuin aiemmin. Päällimmäisenä on rankat muistot siitä ajasta, kuinka vaari aina itki, kun mun piti lähteä ja tiedettiin molemmat, että seuraavaan kertaan on kauan. Yritän vaalia muistoja siitä "oikeasta vaarista", siitä jurosta vitsailijasta, joka viihtyi pihalla ja jonka pyörän pakkarilla pääs kirkonkylälle jätskille. Se on se vaari, jonka mä haluan muistaa, vaikka olihan hän rakas loppuun asti.

Päivä on nyt aloitettu kyynelillä sekä rakkailla ja rankoilla muistoilla. Tästä tulikin hieman erilainen teksti kuin alunperin ajattelin. Tekstiä aloittaessani en oikein edes tiennyt, mitä kirjoittaisin, mutta teksti vain syntyi. Seuraavaksi aion laittaa kuvat esille kolmesta rakkaasta elämäni isästä ja illalla sytytän kynttilät heistä kahdelle.

Ihanaa isänpäivää sulle! Vietät sen sitten yksin, yhdessä tai muistoissa, se on varmasti merkityksellinen ja tärkeä.

2 kommenttia: