lauantai 7. heinäkuuta 2018

Askartelutarvikkeita alesta ja kierrätyksestä

Tykkään askarrella kaikenlaista, erityisesti annettavaksi muille, mutta myös jonkinverran kotijuttuja. Lahjat ja kortit teen lähes aina itse. Jos en, niin yritän ainakin keksiä lahjaan jonkin jujun, esim. väriteeman. Korttiasiaa sivusinkin blogissa jo aiemmin ja esittelin muutamia vauvakortteja täällä.

Askartelutarvikkeita haalin yleensä alesta. Sitten on mistä valita, kun inspiraatio tai tarve iskee. Harvoin on tarvinnut ostaa mitään suoraan käyttöön, koska varastot ovat monipuoliset. Muutamia juttuja olen ostanut normaalihinnalla, koska niille olisi jatkossa käyttöä, esim. kirjainleimasimet, kuumaliimapyssyn ja liimaa.

Varmasti pienemmälläkin määrällä pärjäisi, mutta koska säilytystilaa on (esittelin aiemmin Kotikeskiviikossa), en ole kokenut tarpeelliseksi vähentää tai rajata tarvikkeita. Ja koska teen kuitenkin niin paljon itse enkä vain hanki siksi, että halvalla saa tai että saisin kaapin täytettä. Mulla on mennyt vuosien aikana paljon rahaa askartelutarvikkeisiin, mutta summa olisi moninkertainen, jos ostaisin aina normaalihinnalla tarpeen mukaan. Olen siis kokenut itselleni paremmaksi (ja halvemmaksi) ostaa alesta vähän kaikenlaista ja käyttää niitä fiiliksen ja tilanteen mukaan. Olen kuitenkin tarkka hankinnoista. Muutamia kertoja olen ostanut jotain itselleni uusia materiaaleja testimielellä, koska halvalla saa, mutta yleensä etsin tietyntyyppisiä juttuja myös alesta, lähinnä kortti yms. paperiaskarteluun sopivaa, sillä sellaisia teen kaikista eniten. Mietin jo kaupassa valmiiksi, mille voisi olla käyttöä ja mitä siitä esimerkiksi voisi tehdä. Käyn kaikki alelaarit tarkkaan läpi ja jos saan jonkun käyttöidean, päätyy tuote yleensä mukaan.

Jonkin verran kerään askartelumateriaalia myös kierrätysmielessä.

1. Leikkaan vaatteista aina irti ne henkarinauhat, jos vaate on sellainen, etten pidä sitä kotona/kuivata henkarissa. Nauhat ovat hyvää askartelumateriaalia, olen käyttänyt niitä esimerkiksi kortteihin, rusetteihin ja pienien juttujen solmimiseen/kiinnittämiseen. Säästän myös muita ostosten mukana tulevia nauhoja ja kumppareita.

2. Kuohuviinipullon korkkejakin on kertynyt muutamia. En ole vielä käyttänyt niitä missään, mutta kortteja varten olen niitä säästänyt tai jos iskee joku muu inspiraatio.

3. Palapelinpalojen uusiokäytöstä kirjoitinkin jo aiemmin täällä. Odottelen edelleen muita käyttöideoita..

4. En ole vielä yhtä aktiivinen lehtien läpikävijä kuin äitini, mutta ehkä mä siinäkin vielä kehityn. Äiti selaa kaikki lehdet läpi ja leikkaa/repii kuvat ja tekstit, joita voisi käyttää askartelussa. Näin saisi tosi kivoja juttuja käyttöön, mutta en muka ikinä ehdi tehdä sitä. On mullakin lehtileikkeitä jonkin verran ja pinoan kyllä lehtiä tähän tarkoitukseen, mutta aika usein suurin osa päätyy lopulta lehtiroskikseen. Seinäkalenterit käyn aina vuoden lopuksi läpi ja leikkaan talteen hyvät kuvat yms. Se on jotenkin helpompaa kun niitä tulee vain kerta vuoteen!

5. Pitsiliinoja olen keräillyt kirpputoreilta silloin, kun ne ovat edullisia ja löytyy nättejä ja sopivan värisiä. Niistäkin suurin osa odottaa vielä inspiraatiota, mutta pari kulhoa olen jo tehnyt.

6. Ei varsinaisesti kierrätystä, mutta olen käyttänyt kynsilakkoja askartelussa. Marmoroin yhdet tylsät snapsilasit ja maalasin palapelin palasia. Näin saa kulutettua kertyneitä kynsilakkoja ja etenkin sellaisia värejä, jotka tuntuvat kynsissä hölmöiltä.


7. Vastaava edellisen kanssa, ei siis varsinaisesti kierrätystä, mutta käytän jonkin verran myös muita alunperin muihin käyttötarkoituksiin olevia, ns. uusia tuotteita, esim. servettejä, muffinivuokia, kaavapaperia, paperipillejä...


8. Raksin irti kivat napit, nauhat, pitsit yms. vaatteista, joita en anna eteenpäin käyttöön ja käytän niitä sitten askarteluihin. Vaatteet pistän pussiin ja vien h&m keräyspisteeseen, josta ne menevät uusiokäyttöön (olen kirjoittanut tästä viisi vuotta sitten). Välillä on vaatteita, joita en halua enää käyttää, mutta jotka säästän jatkojalostusta varten sellaisenaan.

9. En muista, että multa ois koskaan tippunut yhtään nappia vaatteesta, joten kerään askartelulaatikkoon myös uusien vaatteiden mukana tulevat varanapit ja käytän niitä sitten esim. kortteihin.

10. Näiden lisäksi on sellaista sekalaista sälää, jota säästän, koska sitä voi käyttää askartelussa. Esim. Erilaisia kiinnikkeitä, pieniä pusseja, hakaneuloja (siis niitä ihan minejä, joilla laput on joskus vaatteessa kiinni), rikki menneitä tai muuten käytöstä poistettuja koruja...


Tästä tulikin nyt aiottua laajempi, mutta myös suunniteltua parempi postaus, ainakin omasta mielestäni. Laita kommenttia, jos joku juttu jäi askarruttamaan/ haluaisit jostain lisätietoa/ sulla on askarteluun liittyvä postaustoive/ mitä vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti