sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Graavattu avocado

Kirjoittelin eilen juhannuskuulumisia ja mainitsin, että hyvää ruokaa on ollut. Illalla tehtiin herkullista päivällistä, josta ajattelin jakaa yhden reseptin (sen ainoan, joka oli mun vastuulla). Resepti tuli vastaan aiemmin viikolla netissä. Muistin sen, kun kuuntelin illan menua, sopisi varmasti hyvin. Ja niin sopikin, täydensi aterian. Tässä olkaa hyvät!


Graavattu avocado
(6 hlö)

3 avocadoa
1 sitruuna
pieni nippu tilliä
purkki pieniä kapsiksia
suolaa
valkopippuria

1. Halkaise avocadot, poista kivet ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Poista kuoret.

2. Lado kerros avocadoviipaleita lautaselle, purista päälle sitruunamehua ja mausta suolalla ja valkopippurilla sekä tillillä. Toista niin monta kertaa, kun avocadoja riittää. Itse laitoin avocadon/kerros eli yhteensä 3 kerrosta. Päällimmäisen kerroksen päälle kaprikset. Suosittelen valmistamaan tämän juuri ennen tarjoilua, ettei avocadot mehustu liikaa.

(Alkuperäinen resepti soppa365. Kirjoitin sen mukaan, miten itse tein eli hieman muokatusti.)

lauantai 23. kesäkuuta 2018

Juhannusjuttuja

Hyvää juhannusta! Toivottavasti viikonloppusi on mukava ja pysyt turvassa ja hengissä.

Mulla ei oo aikuisiällä ollut varsinaisia juhannusperinteitä, mutta yleensä juhannus on aina muotoutunut mukavasti, vaikka olen yleensä hieman stressannut, että mitä keksin. Tänä vuonna ei tarvinnut itse tehdä mitään, vaan suunnitelma ja siihen liittyvät järjestelyt tuotiin suoraan eteen. Aika mukavaa ja stressitöntä.

Tähän juhannusviikonloppuun on sisältynyt hyvää ruokaa, tärkeitä ihmisiä ja rentoa oloa. Just täydellistä. Toivottavasti jatkuu samalla lailla.

Eilen käytiin heittämässä talviturkit! Vesi oli niii-in kylmää, mutta olo oli aivan ihana, kun sen oli tehnyt. Suosittelen! Eikä vesikään tuntunut niin kylmältä sitten enää.

Juhannussaunan jälkeen käytiin keräämässä perinteiset 7 kukkaa tyynyn alle. Telkkarissa sanottiin, että pitäisi kulkea takaperin ja poimia kukat vasemmalla kädellä, jotta taika onnistuisi varmemmin. Näin tehtiin, mutta mä en ainakaan muista nähneeni minkäänlaista unta. Että se siitä taiasta sitten..


keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Raparperi-lime hillo

Tuskailin taas uusia postausideoita ja ystävä ehdotti syksyksi hillovinkkejä. Päätinkin tarttua tuumasta toimeen heti ja jakaa viime kesänä löytämäni reseptin, sillä raparperin satokausi on nyt käynnissä. Pahoittelen, jos reseptin alkuperäinen julkaisija näkee tämän, en ollut huomannut merkata lähdettä ylös, kun kirjoitin reseptin vihkooni. Netistä olen sen löytänyt ja ihan vähän muokannut, tässä siis tuunattu versio. Toimii!

Raparperi-lime hillo

500g raparperia
1 lime
1 rkl kardemummaa 
6 dl sokeria

1. Puhdista, huuhdo ja pilko raparperi ja laita (kylmään) kattilaan.

2. Sekoita joukkoon limestä puristettu mehu ja sokeri. Itse painelin limeä niin, että sain mukaan hieman hedelmälihaakin.

3. Anna seistä tunti välillä sekoittaen (2-3 kertaa).

4. Keitä 20 minuuttia ja kuori syntynyttä vaahtoa pois.

5. Lisää kardemumma keittämisen loppuvaiheessa (jos käytät siemeniä, jauha ne ensin).

6. Purkita puhtaisiin, desinfioituihin lasipurkkeihin.

Jos ei kauheasti välitä kardemummasta, voi määrää pienentää, tässä maistuu aika voimakkaasti (mutta ei mielestäni liikaa). Suosittelen kuitenkin kokeilemaan vähintäänkin pienellä määrällä, sillä se on tämän hillon juttu, limen ohella (jota ajattelin mahdollisella seuraavalla kerralla testata laittaa enemmän, vaikka näinkin se maistuu riittävästi.)

Olen syönyt tätä puuron päällä ja juustojen makuparina. Molemmissa toimii ja sopivia käyttökohteita on varmasti monia, rohkeasti vaan kokeilemaan! Yhdestä satsista tulee sen verran vähän eikä mulla ole kauheasti raparperia saatavilla, niin en itse ole malttanut kokeilla muita, kun näiden kanssa toimii niin hyvin.

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Palapelinpaloille uusi virka

Kuinka turhauttavaa on, kun palapelistä hukkuu paloja. Ei huvita koota enää, kun ei siitä saa kokonaista. Eikä suuria palapelejä aina muutenkaan kokoa uudestaan, kun on kerran sen tehnyt. Palapelit taitaa liikkua kirpparilla suht ok, mutta se edellyttää tietysti, että kaikki palat on tallella. Jos ei viitsi lähteä kirppisrumbaan tai palasia puuttuu, voi palapelin siirtää askartelumateriaaliksi.

Olen muutamia kertoja yrittänyt etsiä vinkkejä palojen uusiokäyttöön, mutta ne ovat vähän tylsiä ja toistavat itseään. Mulla on askartelulaatikossa pari pussillista paloja, jotka odottavat mahtavaa ideaa ja inspiraatiota. Muutamia juttuja oon kuitenkin tehnyt ja haluan nyt esitellä ne.

Ovikranssi. Pohjana on pahvilaatikosta leikattu rengas. Palat on liimattu kuvapuoli alaspäin kuumaliimalla pohjaan/toisiinsa. Nauhat ovat kierrätettyjä. Tätä varten ei siis ole ostettu mitään. Palapelin värimaailman mukaan palat voisi liimata myös toisinpäin tai niin, että osa on nurinpäin ja osa oikeinpäin. Paloja voisi myös maalata mieleisekseen. Päädyin tekemään näin, koska palapelin värimaailma oli turhan kirjava ja tausta kivan värinen (vihertävämpi kuin kuvassa).

Korvakoruja. Palapelinpalat on maalattu kynsilakoilla molemmin puolin. Nurjalle puolelle väri tarttuu paremmin. Afrikan tähden nappulat on maalattu värittömällä kynsilakalla kestävyyden vuoksi. Taakse on liimattu korvispohjat kuumaliimalla. Ne ostin, muuten materiaalit löytyi kaapista.

Vähän houkuttelisi seuraavaksi koota palasista taulu. Niin että liimaa niitä ja ehkä jotain muutakin taulupohjalle ja lopuksi maalaa koko homman yhdellä värillä. Tällaisia olen nähnyt ja tykästynyt ideaan. En ole kuitenkaan vielä ryhtynyt tuumasta toimeen, sillä en ole kokenut lopullista ahaa-elämystä siitä, millaisen taulun haluaisin. Olen myös miettinyt tekeväni palasista roikkuvat korvikset, mutta sekin on ainakin toistaiseksi suunnitteluasteella. Jos sulla on jotain hyviä uusiokäyttöideoita, jaa ne kommenttikentässä, kiitos! :)

lauantai 16. kesäkuuta 2018

Ideapankki: Jätskibaari - helppo juhlaherkku

Viime viikolla kirjoitin Ideapankissa salaattibuffetin kokoamisesta ja siitä tuli mieleeni jatkaa juhlatarjoiluteemaa jälkiruokiin.

Tässä lisukkeena minivaahtokarkkeja ja -fudgeja,
kolmea erilaista strösseliä yms,
suklaa-, kinuski- ja lakritsikastikkeita, cashewpähkinöitä sekä keksitikkuja.
Koristeeksi paperiset hedelmäcoctailtikut.

Tykkään juhlien järjestämisestä ja ylipäätään keittiössä hääräämisestä kovasti. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, haluan yleensä päästä mahdollisimman helpolla juhlatarjoilujen - ja muutenkin järjestelyjen - kanssa. Järjestelyissä on niin paljon huomioitavia asioita, että kaikki stressiä helpottavat tekijät kannattaa ottaa käyttöön. Aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen, koska normiarki pyörii siinä järjestelyjen rinnalla kuitenkin.

Mielestäni yksi parhaita jälkiruokaoivalluksia tarjottavaksi on jätskibaari. Se on helppo saada sopimaan kaikkiin ruokavalioihin tekemällä oikeat valinnat eikä vaadi minkäänlaista hääräämistä. Suurin panostus on laittaa lisukevaihtoehdot tarjolle, ei siis paljoa vaadita. Itse olen tehnyt niin, että lisukkeet on koko ajan esillä ja vieraat saavat itse ottaa jäätelöä pakkasesta, kun siltä tuntuu. Syy tähän on se, että juhlat ovat olleet liukuvalla aikataululla, jolloin kaikki syövät vähän eri aikaan eikä ole mitään järkeä laittaa kaikkea tarjolle kerralla. Toki, jos on joku enemmän aikataulutettu juhla, voi jäätelön laittaa kerralla tarjolle.

Kuten kuvista näkyy, voi panostuksen vetää aivan nollalla, jolloin ei tarvitse muuta kuin avata purkit tai sitten panostaa hieman ja laittaa lisukkeet tarjoiluastioihin. Molemmat toimivat mielestäni hyvin, hieman riippuen juhlan luonteesta tietenkin. Nämä ovat molemmat synttäribrunsseilta.

Tässä tarjolla suklaa- ja lakritsikastikkeita,
kookoshiutaleita, pensasmustikoita, pähkinärouhetta
sekä kolmea eri strösseliä yms

Ehkä tulee yllätyksenä, mutta mulla oli molemmilla brunsseilla väriteema (kuten aika usein muutenkin). Toinen keltainen ja toinen musta-valkoinen. Väriteemalla saa myös hieman hämättyä, jolloin pienempikin panostus riittää, jos teema on muuten mietitty. Se sujuu aika helposti kun menee kauppaan ja katsoo, mitä on tarjolla ja sitten napsii tarvittavat jutut värin mukaisesti. Väriteemaa ei kannata miettiä etukäteen kauheasti, sillä kaikkia värejä ei aina ole tarjolla, jolloin suunnitelmien muuttaminen harmittaa. Parempi siis mennä kauppaan ja katsoa, mikä miellyttää eniten.

Tääkin teksti näköjään vähän levähti. Mun oli tarkoitus kertoa ihan vain vinkkejä päällisistä, mutta aihe inspiroi näköjään tarinoimaan muutakin.
Noh, jos nyt siirrytään pääaiheeseen..

Vinkkejä jätskibaarin kokoamiseen:

1. Ota huomioon mahdolliset ruokavaliot ja varaa laktoositonta/maidotonta. Jos et tiedä, kannattaa ostaa laktoositonta ainakin osa ja ehkä myös joku maidoton. Näitä voi sitten tarjota yleisesti, jos ei ruokavaliollisia ole/sitten kun he ovat ottaneet.

2. Valitse lisukkeet monipuolisesti ja huomioi tässäkin ruokavaliot, jotta kaikki saavat ainakin jotain jäätelönsä päälle.

3. Varaa annoksille sopivat astiat ja pikkulusikoita. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii kertakäyttöisiä. Harvalla on kovin monia jälkkärikulhoja ja muutenkin, voi panostaa väriteemaan. Jos on aikaa, kannattaa jätskikippojen hintoja vertailla, erot on nimittäin suuret.

4. Mieti valmiiksi, miten laitat lisukkeet tarjolle. Itse ostin jälkimmäisen kuvan lasipurkit nimenomaan tuohon tarkoitukseen, mutta sillä ajatuksella, että ne käyvät jatkossa kuivatuotteiden säilytykseen. Ja näin myös kävi. Kannattaa siis miettiä, mitä voi jatkossa hyödyntää, jos päätyy hankkimaan jotain uutta.


Itse olen panostanut mieluummin lisukkeisiin ja ostanut "vain" vaniljajätskiä. Halutessaan voi kikkailla myös erilaisilla jätskeillä, jolloin saa vielä enemmän vaihtelua.

Lisukkeiksi sopivat ainakin erilaiset kastikkeet, hillot, tuoreet marjat (mansikoita kannattaa vähän pilkkoa, muut menee sellaisenaan), kookoshiutaleet, pähkinät, kuivahedelmät, karkit (rouheena tai kokonaisina), keksit, strösselit ja nonparellit. Tähän pätee sama kuin salaattibuffettiin, vain mielikuvitus on rajana. Minivaahtokarkit ja -fudget olivat tosi hyviä jätskiannoksiin. Kannattaa suosia mahdollisimman pieniä karkkeja, ne on helpoimpia syödä lusikalla. Halutessaan voi hankkia myös joitakin koristeita, joita voi sitten laittaa omaan annokseensa.

keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Tee-se-itse photobooth-rekvisiitta

Nyt kun kesäjuhlien aika on kuumimillaan, aattelin vinkata helposta askarteluideastTein viime vuonna ystäväni häihin photobooth-rekvisiittaa. Ehdotin itse (mikä hullu idea omien kaupunginvaihtokuvioiden keskelle!), että voisin tehdä, koska tykkään kaikenlaisesta askartelusta ja mulla on valmiiksi paljon erilaisia materiaaleja. Idea lähti siitä, että tein joka tapauksessa vastaavia polttareihin. Ajatus oli siis, että osittain samoja voisi käyttää häissä (morsian ei tietysti siinä vaiheessa tiennyt tätä). Tein muutamia vain polttareihin ja muutamia vain häihin sekä osan molempia ajatellen.

Tämä oli kuva, jonka julkaisin somessa ja
jonka lähetin ennen sitä morsiammelle
tarkistaakseni, että ne kelpaavat.
Tästä kuvasta piti rajata pois kaikki ne,
jotka oli tarkoitettu polttareihin,
ettei yllätys paljastuisi ennen
aikojaan. Näiden lisäksi tein vielä
muutamia, joita käytettiin molemmissa.

Tein näitä kartongeista ja erilaisista paksummista papereista. Selailin ideoita netistä. Käytin apuna viivotinta ja piparkakkumuotteja. Liimasin valmiin kuvion taakse grillitikun, jonka vielä teippasin varmuuden vuoksi. En ole ikinä ennen tehnyt vastaavia eikä mulla ollut mitään ohjeita (joita muutenkin käytän tosi vähän etenkin askartelussa, teen yleensä mutu-tuntumalla). Olin itse tyytyväinen lopputulokseen ja niin taisi olla juhlakalutkin. Rekvisiitta kesti hyvin sekä polttarit että häät.

Näitä on helppo muokata tilaisuuteen ja teemaan sopiviksi. Kravatit, rusetit, lasit ja muut voi tehdä teemavärin mukaan tai tehdä monia erilaisia kuten minä. Niissä voi huomioida myös mahdollisen muun teeman. Teksteiksi voi kirjottaa mitä vain keksii, mahdollinen juhla# tikun päässä on ainakin hyvä lisä nykypäivänä (meillä oli molemmissa juhlissa omansa). Rekvisiittaa tehdessä on hyvä huomioida sankarin (sankareiden) lisäksi vieraat ja juhlan laatu. Sukujuhliin tai rauhallisiin hengailupolttareihin en ehkä laittaisi kovin härskejä juttuja tai esim. Partyanimal-tekstiä kun taas toisen tyyppisiin juhliin ne sopivat hyvin. Jos lapsia on paljon, kannattaa heidätkin huomioida sopivalla rekvisiitalla.

Nämä tein häihin ja polttareihin ja niitä tekstiä kirjoittaessanikin mietin, mutta photobooth sopii mielestäni moniin muihinkin juhliin kun vaan huomioi edellä mainitut asiat. Babyshowereille, synttäreille, valmistujaisiin, rippijuhliin, kesäjuhlille, sukujuhliin...



maanantai 11. kesäkuuta 2018

Pääsykokeiden herättämiä fiiliksiä

Meillä oli koulussa pääsykokeet viime viikolla ja koska oon tutor, sain olla mukana tsemppaamassa uusia hakijoita.

Päivät olivat tosi kivoja, mutta myös väsyttäviä. Iltaisin ei jaksanut oikein tehä muuta kuin levätä ja ehkä se oli myös ansaittua. 2 x 9 tuntia uusien tyyppien kanssa sosialisointia vie kyllä mehut, niin kivaa kuin se onkin.

Mua jännittää jo kovasti, millaset ykköset meillä on ens syksynä. Itselle tuli vahvoja Toi sopis tänne ja alalle tosi hyvin-fiiliksiä osasta ja osasta taas sellaisia Joku muu paikka ois ehkä hälle parempi-fiiliksiä. Jännä siis nähdä, miten omat ensivaikutelmat tyypeistä kohtaavat, kun valinnat paljastuu. En tietenkään nähnyt heitä kuin murto-osan päivästä enkä voi (tai edes halua) luoda mitään kuvia kenestäkään sen pienen määrän perusteella, mutta mielikuvia syntyy väistämättä. Jokainen hakija olisi varmasti omalla tavallaan hyvä opiskelija meiän kouluun ja työntekijä alalle. Jokainen ansaitsisi paikan, jota itse toivoo. Se ei vain valitettavasti ole mahdollista.

Hakijoita tsempatessa ja päivien jälkeen kotona mietin omaa pääsykoepäivääni. En muista siitä oikein mitään. Tai muistan päivän kulun, mutta ei mitään hajua, minkä näköisiä saati millaisia tyyppejä siellä oli. Muistan pari tutoria ja ihan muutamia hakijoita. Työntekijöitä en varmaankaan tunnistaisi, jos tulisi kadulla vastaan. Olin eri paikassa pääsykokeissa kuin mihin pääsin kouluun, joka varmasti jännityksen lisäksi vaikuttaa muistijälkien vajaavaisuuteen. Kovasti kiinnostaisi tietää, pääsikö mun muistamat tyypit sinne toiseen paikkaan (ala siis sama, koulu ja kaupunki eri). Ja haluaisin myös heidän tietävän, että hei, mä pääsin! Mutta eihän mulla mitään yhteystietoja (eikä edes sukunimiä) ole tiedossa. Mun luokalla on yks, jonka muistan hyvin, koska oltiin samassa pienryhmässä. On myös muita, jotka olivat samoissa pääsykokeissa, mutta heistä ei mitään muistikuvaa..

Uskon ja toivon, että tuli millainen porukka vaan, heillä on vähintään yhtä kivaa kuin meiän luokalla. Tutorporukka on ainakin huippuluokkaa ja saahaan varmasti omalta osaltamme hyvä vuosi uusille opiskelijoille.

Tsemppiä kaikille tuloksia (mihin vaan) odottaville, toivottavasti onni suosii!

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Onnistunut babyshower-yllätys

Kevään aikana on suunniteltu yllätystä kummitytön äidille, joka odottaa kolmatta lastaan. Edellisen babyshowereissa hän sanoi mun järkkäävän seuraavat. Enhän voinut jättää toivetta toteuttamatta. Varmistin tietysti ensin, ettei kukaan muu järkännyt ja pyysin kutsuvieraslistan valmiina. Halusin varmistaa, että paikalla olisi ne, jotka hän ehdottomasti sinne halusi eikä mitään meidän arvailuja. Vaikka ei pieleen olisi mennyt varmasti sekään, mutta tässä tapauksessa tuntui tärkeältä toimia näin. Valitettavasti päivä ei lopulta sopinut kaikille, mutta suurin osa pääsi.

Oltiin suunniteltu juonia, jotta yllätys pysyisi loppuun asti. Ja onnistuttiin! Miestään hän oli epäillyt. Ei ollut vissiin liittänyt meihin, mutta epäillyt, että hän järjestelee jotain. Juhlat pysyivät siis salassa ihan loppuun asti, mikä onni ja helpotus!

Olimme juhlijoiden kanssa päättäneet päivän jo aiemmin ja tuleva äiti sopi sattumalta mun kanssa tapaamisen samalle päivälle, kuin hyvä! Tänä aamuna laitoin viestillä vielä pienen valkoisen valheen, jotta sain siirrettyä treffipaikan. Oltiin järjestetty juhlapaikka niin, että hän pääsisi melko pitkälle ennenkuin näkisi mitään. Ja sittenkin ensimmäisenä koristelut, vaippakakun ja herkut, jolloin totesi "Mitäs h*lvettiä?", jonka jälkeen muut tulivat hänen selkänsä takaa. Mua vähän jännitti, että saanko pokan piettyä loppuun asti, kun kuitenkin menin häntä ovelle vastaan ja piti olla ihan tavallisesti. Onnistuin.

Tunnelma oli rento ja kiva. Herkuteltiin ja juteltiin niitä näitä. Muutama ohjelma oli: vauvakuvista tunnistaminen (hän tunnisti 1/3), bodyn koristelu (siitä en muistanut ottaa kuvaa!!), veikkaus sekä nimimuuntelu. Siinä kirjoitettiin vanhempien nimet paperille ja jokaisen piti 5 minuutin aikana keksiä niistä mahdollisimman monta pojan nimeä. Oltiin yhen kanssa testattu sitä jo suunnitteluvaiheessa, mutta nyt "tositilanteessa" tuntui, ettei keksi mitään. Kaikki onnistui niin hyvin, että en osaa kuin toistella ja ihmetellä sitä. Sain vielä tulevalta äidiltä viestin:
"Ihanat showerit oli❣ en osannut odottaa 😍😍 Ihan mahtavat oli ❤️"





Tein itse bannerin, kortin ja vaippakakun.

lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ideapankki: Näin kokoan salaattibuffetin

Jokin aika sitten kummityttöni äiti laittoi viestiä, jossa kysyi vinkkejä salaattibuffan kokoamiseen. Hän on kuulemma syönyt parhaat itse koottavat salaatit mun luona ja halusi nyt hieman ideoita, kun oli aikeissa toteuttaa itse vastaavan juhliin. Asia on jäänyt mieleeni pyörimään (hyvällä tavalla) ja päätin nyt koota vinkeistä postauksen. Totesin nimittäin silloin kun kirjoitin hänelle vastausta, etten meinaa itsekkään muistaa, mitä kaikkea olen niissä käyttänyt. Jatkon kannalta voisi siis olla hyödyllistä, että ideat on listattu yhteen paikkaan. Ilahduin kovasti siitä, että salaattibuffani ovat jääneet mieleen ja että multa ylipäätään kysyttiin niihin vinkkejä. Mielestäni salaattibuffa on yksi parhaita tarjoiltavia erilaisiin juhliin. Se on suhteellisen helppo toteuttaa ja jokainen vieras saa koota siitä mieleisensä.

Olen koonnut buffetit niin, että kaikenlaisille syöjille löytyisi ainakin jotain. Olen pitänyt peruskaavana sitä, että jotain proteiinia, jotain juustoa ja erivärisiä kasviksia sekä jotain muuta. Olen välillä tehnyt ns valmiin salaatin ja loput omiin kulhoihin, välillä kaikki raaka-aineet omiin kulhoihin. Vähän fiiliksen, vieraiden määrän ja ruokarajoitusten mukaan.

Salaattipohjan kokoaminen:

Välillä olen tehnyt vain vihersalaattipohjalla, välillä joku ruokaisampi ja välillä molemmat. Tämäkin vähän tilanteen mukaan. Ruokaisammalla tarkoitan tässä yhteydessä pastaa, perunaa, bulguria, couscousia tai quinoaa. Jos olen tehnyt yhden valmiimman salaatin, on se yleensä ollut tämä. Lähinnä siksi, että vihersalaatti lössähtää helpommin plus ruokaisampi ehtii makustua paremmin kun raaka-aineet on valmiiksi sekoitettu keskenään. Valmiimman salaatin kokoan aina huomioiden kaikki ruoka-rajoitteet (esim. gluteeniton/maidoton/sitruunaton).

Vihersalaatiksi valitsen mielelläni valmiin sekoituksen. Halutessaan voi myös ostaa muutamia erilaisia ja sekoittaa itse. Tämä siksi, että saa hieman erilaisia makuja jo pohjaan. Valmiit sekoitukset on helpompia käyttää, sillä niille ei tarvitse tehdä oikeastaan muuta kuin hulauttaa kulhoon. Suosin niitä, joissa on pienempilehtisempiä salaatteja, koska ne säilyvät mielestäni raikkaampina kuin ne, joita on leikattu.

Tykkään käyttää yrttejä ruuanlaitossa muutenkin ja niin myös näissä salaateissa. Yrtit sekoitan yleensä valmiiksi salaattipohjaan tai johonkin täytteeseen. Yrtit valitsen pohjan ja täytevaihtoehtojen mukaan, esim. basilikaa ja/tai timjamia tomaatin ja juustojen kaveriksi pasta- tai perunapohjaan, korianteria couscousin, bulgurin tai quinoan sekaan. Näissä vain oma mielikuvitus on rajana!

Täytteiden valinta:

Kuten jo aiemmin mainitsin, otan täytteitä valitessa huomioon sen, että kaikki löytävät ainakin jotakin itselleen sopivaa. Mietin täytteitä mahdollisimman monipuolisesti myös erilaisten makujen ja tekstuurien kannalta. Käytän täytteissä sekä tuoreita että säilykkeitä.

Tuoreita valitessaan on hyvä ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon satokausi, sillä silloin raaka-aineet ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan. Yleisimpiä (ja myös hieman tylsiä) täytteitä ovat tomaatti, paprika ja kurkku. Näiden lisäksi, tai jos hurjaksi heittäytyy niin tilalle, voi tarjolle laittaa erilaisia hedelmiä (esim. melonit, omena, sitrukset, luumu, persimon), avokadoa, kukkakaalia, selleriä, herkkusieniä, parsaa, retiisejä, porkkanoita, fenkolia... Porkkanoita voi halutessaan vaikka höyryttää ja maustaa esim. rakuunalla ja hunajalla. Parsat voi paahtaa uunissa suolan, pippurin ja sitruunamehun kanssa tai keittää. Tomaatit voi paahtaa uunissa. Maku korostuu, kun paahdetut tai tuoreet tomaatit maustaa timjamilla. Jos jotain lämmittää, kannattaa se ottaa huomioon ja tehdä ne valmiiksi ajoissa, jotta ehtivät jäähtyä ennen tarjoilua. Sama koskee ruokaisia salaattipohjia ja lihoja.

Säilykkeistä hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi oliivit, maissi, kaprikset, pavut, linssit ja artisokka. Artisokkia on hyvä vähän pilkkoa pienemmiksi, muille riittää nesteen valutus ja huuhtelu ennen tarjolle laittamista.

Salaateissa käytän yleensä juustona fetaa tai mozzarellaa. Tarkoitukseen sopivat myös ns "tavalliset leivänpäällisjuustot" leikattuina kuutioiksi. Fetaa olen käyttänyt myös marinoituna (itse tai kaupan), riippuen tietysti muista täytteistä, että naturel vai marinadi. Vuohenjuusto ja muut pehmeämmät juustot ovat hieman hankalia buffetissa, sillä menevät helposti mössöksi.

Buffaan voi ruokaisuuden takaamiseksi liittää myös jotain lihaa yms. Itse olen tykännyt käyttää kokonaista savusiikaa, sillä se on käyttövalmista ja suht edullista. Ja todella hyvää. Myös savulohi tai paistettu kana sopii tarkoitukseen hyvin. Ja tietysti ihan mikä vaan, mikä itsestä tuntuu hyvältä, nää on ne, joita itse ajattelisin käyttäväni.

Näiden lisäksi voi tarjolle laittaa erilaisia siemeniä, pähkinöitä, krutonkeja ja kastikkeita sekä mustapippuria ja suolaa. Kastikkeiksi sopivat erilaiset öljyt (maustetut on käteviä), balsamico ja maustettu kermaviili/jogurtti (näihin saa myös hyvin käytettyä yrttejä).

En löytänyt muita buffet kuvia kuin viime vuotisen. Vähän harmi, sillä tää on ehkä suppein salaattibuffet, jonka oon koonnut. Tai sitten aika kultaa muistot ja vain luulen koonneeni laajempia.. Tätä kootessa ei ollut ihan kauheasti energiaa ajatella, kun synttäriviikolla toivuin angiinasta. Tässä tarjolla vihersalaattipohja, papumix, tomaatteja+timjamia, fetajuustoa ja quinoasalaatti. En yhtään muista, mitä se sisälsi, mutta ainakin paljon yrttejä. Takana sipsejä. Näiden lisäksi tarjolla oli savusiika sekä erilaisia leipiä ja levitteitä (kaikki tehty itse) sekä jätskibaari (tästä lisää ensi viikon ideapankissa).

Kuten ehkä huomasit, vain mielikuvitus on rajana, mutta se junnaa usein paikallaan kun jotain pitäisi järjestää, siksi kokosin tämän listan. Ei tietenkään ole tarkoitus, että yhdessä buffassa on tarjolla nämä kaikki, kirjoitin vaan ylös kaikki mitä tuli mieleen. Suurinta osaa näistä olen itse käyttänyt ja osa on pyörinyt mielessä näitä miettiessä, mutta ei vielä toistaiseksi ole päätynyt tarjolle asti. Jos sulla on joku hyvä salaattivinkki, mitä mä en oo tullu ajatelleeks, jaa se kommentteihin!

torstai 7. kesäkuuta 2018

Vaatemuffinit vauvalahjaksi

Taas mennään vauvalahja-aiheella.. Vaippakakkujen ja silikonikorujen lisäksi olen antanut lahjaksi vauvanvaatemuffineja. Vaatteet pyöritellään sopivan tiukalle rullalle (toiselta puolelta tiukemmalle, jos onnistuu) ja laitetaan kartonkisiin muffinivuokiin. Vaatteita valitessa kannattaa ottaa huomioon vuokien pieni koko eli mahdollisimman ohutta kangasta, jotta vuoka pysyy siistinä. Ainakin bodyt, potkuhousut, trikoopipot, sukat ja "kuolaliinat" toimivat hyvin. Rullatun vaatteen ympärille kannattaa laittaa kumilenkki, jotta rulla pysyy kasassa.



Muffinit sisälsivät kaikki nämä ja tein ne
babyshower lahjaksi.
Lisäsin lahjaan vielä tämän, jotta ne sai siistiksi pakattua.
Kahdeksan muffinia ja neuletakki sopivat täydellisesti kenkälaatikkoon, joka helpotti sekä lahjan paketointia että kuljetusta.

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Ravintolavinkkejä Turkuun (toivepostaus)

Mulla ei ole vielä kovin vankkaa ravintolakokemusta Turusta, mutta koska aihetta toivottiin, kerron vähän omia kokemuksiani. Osa näistä perustuu yhden annoksen kokemukseen, mutta kaikkiin menisin uudestaan. Merkkaan * ne, joissa olen käynyt enemmän kuin kerran (eli kaks tai kolme).

Smör - Todella hyvä, jos haluaa syödä fiinimmin. Ei siis hinnallisesti mikään opiskelijan kantapaikka, mutta niihin hetkiin, kun haluaa satsata, niin suosittelen tätä!

El Nam * - Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ruokapaikka, josta saa annoksia sekä isoon että pieneen nälkään. Tämä sopii arkiseempaankin ruokailuun, pikaruokapaikka. Täältä saa opiskelija-alea!


Kawaii * - Hinta-laatusuhteeltaan paras sushibuffet, jonka mä oon kokeillut. (Saa käsittääkseni myös valmiita annoksia.)


Subway 24h/7 * - Tää on pelastanut mun opiskelijaelämän, saa jotain järkevämpää syötävää kotimatkalla myös keskellä yötä.

Pannukakkutalo - Sekä suolaisia että makeita annoksia. Pizzamuotoon täytetty lettu. Suosittelen kiinnittämään huomiota täytteisiin. Itse valitsin sellaisen, jossa oli pestoa. Maultaan tosi hyvää, mutta melko rasvainen tuntuma suussa, kun peston öljy ja letun rasva sekoittuivat.


Fazer cafe * - Tosi hyvä arkiaamupala. Mulle ei oo oikein selvinnyt tarjoiluajat, joten niistä en osaa vinkata, mutta ainakin ennen kymmentä saa varmasti. Määrätyistä tuotteista saa valita mieluisensa ja hinta määräytyy tuotteiden määrän mukaan. Kahvi tai tee sisältyy hintaan. Täällä oon syönyt elämäni parhaan täytetyn kahvilaleivän.
Myös lounassalaatit on hyviä ja ihan kahvilanakin kiva.


Lone star - Tosi hyvät burgerit.


Maneerat - Annos, jonka täällä söin, on paras thaimaalainen, jota olen syönyt.

Di Trevi - Täällä olen käynyt kerran lounaalla ja se oli ainakin todella hyvä.

Fontti * - Hyvät annokset, tunnelmaltaan sopii mielestäni sekä arkipaikaksi että vähän parempaan hetkeen.

Salaattiasema * - Runsaat ja hyvät salaatit, täytteet saa valita itse.

Tintå - Tämä on ollut remontissa lähes koko sen ajan, kun olen Turussa asunut enkä ole käynyt siellä remontin jälkeen. En siis tiedä, onko systeemit uusittu, mutta käytiin viime kesänä buffetissa ja se oli todella hyvä. Tarttis käyä nyt uuestaan kattomassa, mikä meininki.

Logomo - Muusta en tiedä, mutta brunssi ainakin on tosi hyvä.


3. Linja - kokemusta vain brunssikassista, mutta myös tavallinen brunssi näytti tosi hyvältä. Ajattelin senkin testata joku kerta.

Olen käynyt muutamassa muussakin ravintolassa/kahvilassa, mutta niistä ei ole erityisemmin mainittavaa, niin en nyt listaa niitä tässä, kun näitä tulikin näköjään aika monta.. Pahaa ruokaa en täällä ole kertaakaan saanut, että sikäli voi ihan rohkeasti mennä.

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Ideapankki: aamuapalavinkit kiireaamuun

Kuten blogissa on aiemminkin tullut ilmi, en ole millään lailla aamuihminen. Kiireettömät aamut ovat kivoja, kun voi rauhassa toimia ja edetä fiiliksen mukaan. Arkiaamuista (silloin jos täytyy lähteä töihin tai kouluun) en saa kiireettömiä millään, en vaan kykene heräämään aiemmin. En, vaikka tekisin mitä. Tai sitten herään, mutta kiire tulee silti, koska on liikaa aikaa. Ja näitä keinoja on vuosien varrella testattu.. Herään yleensä kotipäivinä aikaisin ilman kelloa ja fiilis on ihan erilainen kuin kellon kanssa herätessä. Välillä turhauttaa, että sillon ei nukuta kun saisi rauhassa nukkua, mutta ei kai sille paljoa voi..

Aamupala on se, missä tämä aamuongelma eniten näkyy. Lähtöaamuina aamupala on usein heikko tai sitä ei ole kun taas kiireettöminä aamuina voisin laittaa tarjolle maailman luokan brunssin. Koska kirjoitin viime sunnuntaina ideapankissa paremmista aamupaloista, ajattelin nyt perehtyä niihin toisiin.

Niin kauan kuin muistan, on mulla ollut tää sama. Lähtöaamuina en syö mitään ja kiireettöminä syön kunnolla. Olen opetellut aamupalan syömisen myös lähtöaamuina, kouluaikoina en yleensä syönyt mitään. Töissä käydessä olin siinä aika hyvä, nyt opintojen aikana on taas hieman lipsunut ja olen välillä lähtenyt syömättä mitään (ja tässä just yhtenä päivänä aamupalani koostui karkeista..). Koska olen opetellut aamusyömisen, on mulla kertynyt myös vinkkejä siihen. Välillä ne toimii jonkun aikaa ja sitten lopahtaa, siksi vinkkejä on useita. Niitä vaihdellen olen saanut rytmin pysymään yllä suht hyvin. Turha on ees yrittää mitään ravintosuositusten mukaisia. Pääasia on kuitenkin se, että saa jotain alas eikä tarvitse olla tyhjin vatsoin lounaaseen asti. Muut ateriat voi sitten koota paremmin. Joka aamu juon vähintään lasillisen vettä ennen lähtöä.

Mulla ei suinkaan ole joka aamu kiire, vaikka tästä voi saada sellaisen kuvan. Mutta koska aamut ovat hankalia, olen optimoinut ne tarkkaan, jotta saan nukkua mahdollisimman kauan ja siksi se, ettei aamupalaan mene kauheasti aikaa, on tärkeää. Plus jos mulla on liikaa aikaa, tulee aivan varmasti kiire, senkin takia minimoitu aamuaika on mulle tehokkain toimintamalli.

Vinkkejä kiireisiin aamupaloihin

1. Tee illalla smoothie valmiiksi ja laita se pullossa jääkaappiin odottamaan aamua. Sen voi joko juoda aamutoimien lomassa kotona tai napata mukaan ja juoda matkalla. Tästä saa helposti kaikista monipuolisimman pika-aamiaisen. Voit myös tehdä kerralla kahdeksi aamuksi ja pullottaa valmiiksi, näin ei tarvitse joka ilta muistaa.

2. Muroja ja mehukeittoa tiiviiseen muovipurkkiin ja sitten koko komeus laukkuun. Muista pakata myös lusikka! Tää on helppo ja nopea syödä bussissa. Toki tähän käy mikä vaan neste ja vaikka mysli.


3. Leivän voi tehdä jo illalla valmiiksi jääkaappiin tai sitten koota aamulla. Suosittelen leikkaamaan mahdolliset kasvikset valmiiksi erilliseen purkkiin ja lisäämään leivän väliin vasta aamulla, sillä ne vetistävät leivän helposti. Leipä on helppo ottaa tarvittaessa mukaan ja syödä matkalla.

4. Riisikakkuja tai jotain vastaavia on hyvä olla aina kotona, sillä ne säilyvät pitkään ja ne voi hätätilassa syödä sellaisenaan. Jos ei vaikka ole muuta tai ei vaan ehdi tai jaksa. Olen pari kertaa polkenut kouluun riisikakku kädessä.. Näistä saa erilaisia maustettuja versioita (itse käytän niitä aiemmin blogissa mainittuja), ei oo maullisesti ihan yhtä tylsä kuin syödä ihan pelkkää riisikakkua. Tämä ei toki ole mikään terveysaamupala, etenkään pelkälleen, mutta parempi kuin tyhjä vatsa.

5. Puuro vaatii hieman enemmän kuin muut vinkit, mutta oikealla tekniikalla sopii myös kiireiseen aamuun. Laita ensimmäisenä vesi keittymään vedenkeittimeen ja tee sillä aikaa jotain muuta. Kun vesi on valmis, mittaa kulhoon 2dl vettä ja 1,5dl hiutaleita (ne voi mitata vaikka jo illalla). Anna hautua muutama minuutti, jatka sillä välin aamutoimia. Laita puuron sekaan jäisiä marjoja, jolloin se on heti syömälämpöistä. Puuron sekaan voi toki laittaa mitä vaan muutakin. Itse käytän vaihteluna omenapilttiä/banaania/hilloa/mehukeittoa..

6. Juotava jogurtti on myös hyvä matka-aamupala. Lusikallinenkin jogurtti/rahka toimii bussissa, mutta kävellessä juotava on tietty näppärämpi.

7. Jos haluat vähän terveellisempää kuin kaupasta ostettu sokeripommi, sekoita muovirasiaan maustamaton maitorahka ja piltti. Vaihtelua saa piltin makua vaihtamalla. Rahkan kanssa paras on mun mielestä mango. Tämän voi sekoittaa valmiiksi jo edellisenä iltana ja on aika nopea tehdä aamullakin. Pakkaa purkki ja lusikka laukkuun ja syö matkalla, jos et kotona ehdi.


8. Pidä aina nopeita hedelmiä, esim banaaneja, kotona. Ne on helppo napata mukaan ja syödä matkalla, jos ei aikaa mihinkään muuhun ole. Ne on myös käteviä jonkun muun pika-aamiaisen lisänä. Hedelmiä voi myös kuoria ja pilkkoa valmiiksi rasiaan.

9. Juo aamun aikana vähintään yksi lasillinen vettä, ehdit sitten muuta tai et.

Tärkeintä toimivassa aamussa on mun mielestä ennakointi. Pidä kotona aina jotain kuivatuotteita (riisikakut, puurohiutaleet..), joista saa nopeasti jotain vaikka kauppareissu olisi jäänyt välistä. Myös smoothieaineksia on hyvä olla aina kotona (vinkkejä niistä olen kirjoittanut aiemmin).  "Vauvojen smoothiepusseja" on myös hyvä olla pari kaapissa, ne säilyvät pitkään ja onpahan ainakin jotain hetivalmista paniikin iskiessä. Tee mahdollisimman paljon valmiiksi jo edellisenä iltana, jos aikaa on silloin paremmin. Aina kannattaa olla kaapissa sellaista, jonka voi vaan ottaa mukaan ja syödä matkalla.

Jaksan edelleen uskoa, että mua varten on paremmat aamut tulossa. Siihen asti jatketaan näillä.

lauantai 2. kesäkuuta 2018

Kylmä kurkkukeitto

Lämmin ilma vaikuttaa ainakin itselläni niin, ettei lämmin ruoka oikein maistu enkä haluaisi käyttää uunia/hellaa. Salaattia ei viittis joka päivä syödä, mutta mitäs muuta? Kylmiä keittoja.

Tein tätä joskus muutamia vuosia sitten useasti kesässä, mutta sitten se on vaan unohtunut. Torstaina kaupassa muistin sen taas ja googlasin "piimä kurkku keitto", koska en muistanut käyttämääni reseptiä. Valitsin ensimmäisen ja ostin aineet, tässä loistava lounas perjantaille ja lauantaille. Sovelsin reseptiä ja tässä se nyt on. Ajattelin jakaa reseptin blogissa, jos vaikka viikonlopun lounaat on vielä suunnittelematta tai ensi viikolle. Ja että ens kerralla ei tarvii googlata..


Kylmä kurkkukeitto

1 l piimää
2 kurkkua
1 avocado
1/2 punainen chili
limen mehu
suolaa ja pippurisekoitusta

Pilko kurkku ja chili (pakasta loput, jos ei muuten ole käyttöä heti).


Halkaise avocado, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi kuoressaan.


Laita kaikki aineet blenderiin (avocado lusikalla kuorestaan) ja pyöräytä keitto.



Ensi kerralla voisin laittaa toisen avocadon ja valkosipulia. Myös chiliä voisi laittaa kokonaisen, tässä ei oikein maistunut. Aion myös testata pinaattia. Avocadokuutio voisi myös laittaa sattumiksi valmiin keiton sekaan, jolloin tulis vähän erilaista tekstuuriakin..
Tästä määrästä tulee n 2 litraa valmista keittoa, määrät voi tarvittaessa puolittaa. Keitosta tulee aika löysää, sen voi nauttia myös smoothien tapaan lasista.

perjantai 1. kesäkuuta 2018

Sain kuin sainkin tehä lisää "vauvakoruja"

Kirjoitin aiemmin uudesta askarteluinnostuksestani. Silloin harmittelin, ettei uusia tarpeita ole näköpiirissä, mutta sitten niitä taas tulikin ja tadaa! Ja nyt kun tämän tilauksen sain kotiin asti, ilmeni lisää tarpeita, joten uutta tarviketilausta vaan tekemään..

Valmiiden korujen lisäksi ajattelin tässä postauksessa valoittaa hieman tekoprosessia. Tai lähinnä sitä, miten päädytään ideasta valmiiseen tuotteeseen. Mitään vaihekuvia itse kokoamisesta ei oikein saa otettua ja ne olisivat aika tylsiä, helmiähän vain pujotellaan naruun.. Saatan tehdä postauksella itselleni hallaa, jos kaikki nappaakin täältä vinkit ja tekee itse eikä enää pyydäkkään mua. Mutta otan sen riskin, koska tää on hyvä aihe.

Koko prosessi alkaa tarpeesta. Ja siitä syntyy idea. Idean siirrän materiaalitilaukseksi suunnitelman kautta. Kun materiaalitoiveet ovat valmiina, piirrän paperille erilaisia vaihtoehtoja, joita kyseisistä materiaaleista tulee mieleen. Kun vaihtoehdot on piirretty, valitsen niistä sen, joka näyttää parhaalta (tai pyydän tarvitsijaa valitsemaan).


Valinnan jälkeen lasken tarvittavat määrät ja teen materiaalitilauksen. Tilaus pakataan ja lähetetään mulle, jolloin alkaa valmistusprosessi. (Kirjoitan kuvatekstit menneessä muodossa, koska kirjoitan nimenomaan tästä tilauksesta, samat asiat kuitenkin pätevät joka kerta.)

Tilaus saapui näin. Tai siis, nämä
paljastuivat kirjekuoresta.
Lajittelin heti tarvikkeet tulevien korujen
mukaisesti erillisiin pusseihin, jotta
 korujen valmistus sujuisi helpommin.
Alla olevista kuvista näet lajitellut tarvikkeet
sekä niistä valmistetut valmiit tuotteet.
Lajittelen aina koko tilauksen kerralla ja
vasta sitten aloitan korujen valmistuksen.
Kuvat kokosin kuitenkin selkeyden vuoksi
materiaalit -> tuotteet