maanantai 31. joulukuuta 2018

Tervetuloa vuosi 2019, toivottavasti olet edeltäjiä parempi

Somessa pyörii paljon erilaisia tekstejä ja haasteita vuodenvaihteeseen liittyen. Listataan vuoden parhaita juttuja ja luvataan ja toivotaan seuraavan vuoden juttuja. Hehkutetaan mennyttä vuotta ja toivotaan hyvän jatkuvan myös ensi vuonna.

Musta ei tunnu yhtään siltä, että haluaisin tai edes voisin listata menneen vuoden parhaita juttuja, saati hehkuttaa sen hyvyyttä. Vuosi tuntui menevän yhtä nihkeästi kuin kaikki edellisetkin. Oli hyviä juttuja ja ihania ihmisiä, mutta silti enemmän ahistusta, huolta ja murhetta. Tai se jäi päällimmäisenä mieleen, vaikka muistan niitä ihania hetkiäkin.

En halua luvata mitään, koska ei ole mitään luvattavaa. Kaikki sellaiset asiat toimii jo, joihin voin itse vaikuttaa. Eli loppupeleissä aika vähän. Yritän vähentää suorituspaineita enkä siksi lupaa kokeilevani jotain uutta tai mitään muutakaan. Toivon, että vuosi tuo erilaisia juttuja ihan lupaamattakin.

Vaikka usko siihen, että jossain vaiheessa positiivinen voittaa negatiivisen, on tällä hetkellä erittäin hataralla pohjalla toivon silti, että se toteutuu. Alkavana vuonna, toivottavasti mahdollisimman nopeasti!

Haluan kiittää tästä vuodesta kaikkia niitä, jotka on jakanut sen mun kanssa. Kaikkia niitä, jotka on ollut osallisena niihin kivoihin juttuihin ja niitä, jotka on pysynyt siinä myös huonoina hetkinä. Haluan pahoitella huonoa yhteydenpitoani ja samalla toivon, että teet sen, vaikka mä en tekis. Pakko myöntää, että nyt on aika kortilla myös usko siihen, että ihmiset oikeasti haluavat tehä mun kanssa asioita. Yritän ensi vuonna taas aktivoitua yhteydenpidossa, mutta toivon, että erityisesti sä teet sen, vaikka mä en jaksais. Mä haluaisin tehä asioita, kertoa ja kysyä kuulumisia ja kokea olevani merkityksellinen, vaikka se onkin ollut tänä vuonna erityisen hankalaa. Toivottavasti sä autat ja tuet mua siinä!

Toivottavasti just sulla on parempi ens vuos kuin mikään aiempi! Toivon, että myös mulla. Toivon, että kaikki turhat uskomukset ja olettamukset todistuu vääriksi ja asiat kääntyy parhain päin. Jokaisella.


Kaikkea ihanaa vuoteen 2019! 

sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulufiilistely: Glögi- ja suklaamaistajaiset

Pidettiin muutaman kaverin kanssa glögi- ja suklaamaistajaiset ja ajattelin ottaa siitä kaiken hyödyn irti kirjoittamalla tuloksista blogiin. Maistajaisista on jo vähän aikaa, mutta kirjottaminen on vähän kestänyt.. tässä tää nyt on! Viime hetkillä..

Maisteltavana oli 3 alkoholillista ja 5 alkoholitonta glögiä sekä 5 erilaista joulusuklaata. Kerättiin maisteltavat kasaan nyyttäriperiaatteella: jokainen toi pullon glögiä ja alkoholittomien tuojat yhden suklaan. Päätettiin yhdessä etukäteen maisteltavat maut ja kuka tuo mitäkin. Tämä toimi hyvin ja kahdeksan maistelijaa oli oikein sopiva määrä: kaikkea sai maistaa, mutta pullonpohjia ei jäänyt eikä maisteltavat annokset olleet kovin suuria, juuri sopivia. Yhtään enempää ei olisi mennyt, etenkään niitä viimeisiä, alko jo olla sen verran makea meininki, kun ei meillä tietenkään mitään suolaista maisteltavaa ollut. Ja osa maisteltavista oli niin pahoja, ettei enempää olisi siitäkään syystä mennyt..


Kaikki glögit maistettiin lämpiminä. Mielenkiinnon vuoksi ois ollut ihan kiva vertailla kylmänä ja lämpimänä, mutta koska meitä oli sen verran monta, ei maisteltavia annoksia olisi enää voinut puolittaa. Olisi myös ollut hankala valita tuntemattomista juomista, mitkä maistellaan kylmänä ja mitkä lämpimänä, niin tämä oli kaikista helpoin tapa. Listaan maistellut kuvanmukaisessa järjestyksessä, ei siis paremmuusjärjestyksessä. Listaukseen liitän muutamat kommentit tuotteesta. Laitan mukaan myös pistetaulukot. Katso siis keskiarvoa, älä järjestystä, jos haluat esimerkiksi kokeilla meiän suosikkia tai vältellä huonoiten pärjänneitä.


Rocky road-glögi (alkoholi)

- Tästä olen kuullut, että tämä olisi parempaa kylmänä, mutta ei tee mieli maistaa. Oli sen verran pahaa. Tästä koko raati oli hyvin yksimielisiä ja tämä oli ainoa, jonka poiskaatamista itse kukin taisi pohtia. Onneksi annokset olivat niin pieniä, ettei tarvinnut hukkaan laittaa. Makuun vähän tottui juodessa, mutta ei se hyväksi muuttunut. Emme tunnistaneet tästä oikein mitään makua, oli vain semmoinen paha ei-mikään-maku.

Loimu 2018 (alkoholi)

- ihan hyvä, ei mitään erityistä mainittavaa. Alkoholi tosin maistuu tässäkin selkeästi. Tämäkin kuulemma kylmänä hyvää.

Hans Välimäki 2018 mustikka-laventeli

- Tämä oli testin ehdottomasti paras ja voisin juoda tätä mieluusti uudelleen.

Pirkka luomuglögi

- Perushyvä, ei mitään erityistä mainittavaa.

Blossa 2018 (alkoholi)

- Tässä maistui alkoholialkoho liikaa, joka on aika usein alkoholillisten glögien ongelma. Makuun tottui ja se muuttui paremmaksi juodessa, en kuitenkaan ostaisi uudestaan. Voisin juoda, jos jossain tarjottaisiin.

Lidl Vadelma-lakritsiglögi

- tulee hieman mieleen lakritsiyskänlääke, hyvää kuitenkin. Parempaa kuin ajatteli.

Marli Juhlaglögi - siniset marjat

- Hyvän makuinen, ei erityistä mainittavaa.

Svarta vinbär

- Tosi hyvä, selkeän mustaherukkainen.
Jääsuklaa

- Porukasta yksi tykkäsi tästä. Hän, joka nämä ehdottomasti halusi maisteluun (oli siis syönyt jo aiemmin). Muut eivät oikein jakaneet tätä intoa..

Dumle piparkakku

- Tämä testattiin suklaista ekana ja jälkikäteen ihmeteltiin matalia pisteitä. Oli selkeästi hankala pisteyttää aluksi, olisi saanut varmasti myöhemmin paremmat pisteet, mutta ei alettu muuttamaan. Maistuu piparkakkutaikinalta, etenkin jos antaa sulaa suussa.

Fazer mandariini-inkivääri

- selkeän inkiväärinen, ihan kiva, vähän erilainen.

Fazer piparkakkusuklaa

- Dumlessa selkeämpi piparkakun maku. Tääkin ihan kiva, suutuntuma hauska.

Marabou Polka suklaa

- Tosi hyvä!


Joulufiilistely: maustetut taatelit makutestissä

Kirjoitin aiemmin mantelitestistä ja nyt seuraa silloin lupaamani taatelitesti kun viimeisetkin maut ovat päässeet kokeiluun.

Kaakao

- Tuoksu kaakaoinen ja maku vahva. Ihan hyviä, jos pitää tuhdista kaakaosta (niinku mä)

Joulu

- Tuoksuu ihanan jouluiselta. Mausteet ovat kuitenkin hieman liian voimakkaat mieleeni eikä näitä voi syödä montaa peräkkäin vaan pussillisen tuhoaminen täytyy joko jättää usealle illalle tai usealle henkilölle. Ei siis sovi esim. leffanaposteltavaksi ainoana, sillä niitä saa leffan aikana alas ehkä neljä (maut kestävät suussa pitkään). Toki jos tavoite on vähentää napostelua, kannattaa valita nämä. Voisin ostaa näitä uuestaan, mutta tarjoisin lisukkeena useiden muiden makujen kanssa enkä ainoana, niinkuin nyt tein.
Huomasin, että maku tasaantuu, kun pussi on muutamia päivoä auki.

Lakritsi

- Näitä olen maistanut joskus aiemmin, mutta halusin ne nytkin mukaan, jotta saan kaikki laitettua samaan postaukseen. Nämä on mielestäni parhaita, mutta tiedän myös pari lakurakastajaa, jotka eivät tykkää näistä.

Kookos

- Tosi hyviä ja helposti syötäviä. Maut sulautuvat hyvin yhteen eikä mikään häiritse. Kookoshiutaleet varisevat helposti, kannattaa siis katsoa tarkkaan, missä näitä syö.

Herkullista joulun aikaa!

perjantai 14. joulukuuta 2018

Pikainen persimonhillo

Persimon on yksi lempihedelmistäni. Harmi, että sen satokausi on niin lyhyt. Vaikka sen aikana syön kyllä niin paljon persimoneja, että riittää varmaan vuoen tarpeisiin.

Yhen ongelman oon niissä huomannut. Osa ei tunnu pehmenevän ollenkaan eikä houkuttele sellaisenaan syömään (pilkon siis yleensä lohkoiksi ja syön sellaisenaan). Koska maku niissä on kuitenkin hyvä, olen yrittänyt keksiä muita tapoja käyttää niitä. Tähän mennessä olen testannut ja hyväksi havainnut kolme tapaa: smoothie, pikahillo ja makeanhimoon sokeria, chilijauhetta ja persimon pannulle ja pehmeäksi.

Uusin on pikahillo, joka onnistui niin hyvin, että ajattelin sen jakaa. Ja harkitsen myös tekeväni tätä kaappiin lisää, jotta saan persimonmakua myös satokauden jälkeen..

Ohje on naurettavan helppo: pilko persimon ja laita se kasariin. Kaada päälle sokeria (1/2-1 dl) ja sekoittele hetki, jotta persimon pehmenee ja sokeri sulaa. Lopuksi surauta sauvasekoittimella sileäksi. Ja tästä siis suurempi satsi määriä lisäämällä..

Itse tein tän alunperin puuron päälle ja aiettä olikin hyvää!

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Joulufiilistely: kuorrutetut mantelit testissä

Mietin ensin, että viitsinkö laittaa tätä Joulufiilistelyksi, mutta päädyin siihen, koska itse ainakin miellän tämmöiset enemmän talviherkuksi. Voisin hyvin kuvitella syöväni näitä jouluna, mutta en todellakaan juhannuksena.

Ostin siis testiin kaksi erilaista pussia kuorrutettuja manteleita, koska kaksi sai könttätarjouksena ja koska maut houkuttelivat. Mantelit ovat Earth Control-merkiltä ja ostin ne Cittarista, en tiiä muuten, missä myyään, mutta eiköhän aika laajasti.


Chocolate & licorice

Tosi vahva lakritsin maku, ehkä jopa salmiakkimainen ennemminkin. Mutta ei todellakaan liian vahva vaan just sopiva ainakin omaan suuhun. Lakritsijauheen alla oleva suklaa ei mielestäni ollut kovin hyvää ja melkein vähän lössäytti sen lakritsin maun. Mantelit olivat myös vahvan makuisia (kuori ehkä vaikutti tähän?) eikä nämä kolme makua muodostaneet mielestäni kovin seesteistä kokonaisuutta. Voisin kuitenkin ostaa näitä uudestaan, koska erityisesti lakritsin maku oli hyvin mieleinen. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, vaikkei makukombo olekkaan aivan täysi kymppi!

Chocolate & salty caramel

Näissäkin mantelien maku tuli jotenkin pistävästi läpi (varmaan se kuori vaikuttaa), mutta koska päällinen ei itsessään ollut niin voimakkaan makuinen kuin noissa toisissa, oli yhdistelmä seesteisempi. Nämäkin olivat hyviä, suosittelen testaamaan!

Koska lakritsijauhe oli Niin hyvää itessään, pidin kaikesta huolimatta enemmän niistä.

Vastaavanlainen, mutta tuplamäärällä, tulee pian taateleista, kunhan olen ehtinyt maistella vielä kaksi viimeistä makua. Pysy siis kuulolla, jos testit kiinnostaa.

Ja kerro ihmeessä, jos tulee mieleen joku tuote, josta haluaisit kuulla kokemuksia! Tai jos muita ideoita aiheista, joista haluaisit lukea.

sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Joulufiilistely: Kumpi mieluummin-haaste

Bongasin tämmösen jouluhaasteen Iina Hyttisen blogista ja oli niin hyvä idea, että oli pakko kopioida kysymykset ja vaihtaa vain omat vastaukset ja kuvat. Alkuperäisen postauksen löydät täältä.


Kumpi mieluummin?

1. Söisitkö mieluummin kilon pipareita vai kilon joulutorttuja?
Kilon pipareita, vaikka nekin alkais varmaan tökkiä ennenkuin kilo tulisi täyteen. Tykkään molemmista enemmän raakana taikinana (joita en niitäkään kyllä söis kiloa..)


2. Katsoisitko mieluummin The Holidayn vai Rakkautta Vain joka sunnuntai jouluun asti?
Rakkautta Vain voisin helposti kattoa joka sunnuntai, eihän niitä enää montaa ole ennen joulua. Pitäisköhän ottaa sunnuntaiperinteeks?
3. Söisitkö jouluna mieluummin pelkkää kalaa vai pelkkää kinkkua?
Pelkkää kalaa! Joulupöydässä parasta on nimenomaan kaikki erilaiset kalajutut, voisin hyvin täyttää vatsani vain niillä.

4. Viettäisitkö joulua mieluummin kotona lumisateessa vai ulkomailla helteisellä rannalla?
Kotona lumisateessa! Helteiselle rannalle voi mennä muulloin, mutta ei jouluna. Toivottavasti jouluna ois se lumisade!

5. Luopuisitko mieluummin glögistä vai pipareista?
Helppo! Pipareista.

6. Laittaisitko mieluummin soittoääneksi “Kulkuset” vai Cascadan dance -version Last Christmasista?
Kulkuset. Ei ihan iske noi dance-versiot..

7. Paketoisitko mieluummin 100 lahjapakettia tonttujen kanssa vai lastaisit 100 pakettia joulupukin rekeen yksin?
100 lahjapaketin paketoiminen tonttujen kanssa ois varmasti paljon kivempaa kuin yksin rehkiminen! Ois seuraa ja sujuis varmaan sukkelammin. Plus että paketoiminen ja muu näpräily on paljon kivempaa ku roudaaminen.
8. Haluaisitko mieluummin samanlaiset hiukset ja parran kuin joulupukilla vai olla kokonaan kalju?
Tää on aika paha, en rehellisesti sanottuna kumpaakaan.. mutta ehkä mieluummin samanlaiset ku joulupukilla.


9. Kiertäisitkö mieluummin 5 tuntia laulamassa joululauluja ovelta ovelle, vai laulaisitko yhden videolla, jonka julkaisisit Facebookissa kaikille kavereillesi?
Jos Facebook-videon sais tehä viittomakielellä ni valitsisin sen. Mutta jos ois pakko laulaa ihan suomeks ni ehkä kiertäisin mieluummin ja ottaisin mukaan pari kaveria. 5 tuntia on tosin aika kauan.. mutta silti se! Ei oo laulu mun vahvuuksia ja livenä se ei jäis mihkään netin ihmeelliseen maailmaan pyörimään.
10. Menisitkö mieluummin pulkkamäkeen vai luistelemaan?
Hmm, molemmat.. Vaikea valita, koska tykkään molemmista. Riippuu seurasta, yksin ehkä mieluummin luistelemaan.

11. Ostaisitko joululahjoja mieluummin netistä vai joulumarkkinoilta?
Joulumarkkinoilta. Netistä en oo ikinä tilannut yhtään joululahjaa (enkä oikein muutakaan). Ja koska haluan antaa persoonallisempia lahjoja, uskoisin niien löytyvän paremmin markkinoilta ja niiltä olen välillä ostanutkin lahjoja. Enimmäkseen pyrin kuitenkin tekemään lahjat itse.

12. Söisitkö mieluummin rasian porkkanalaatikkoa vai rasian lanttulaatikkoa?
Laatikot on mun mielestä kombona parhaita, mutta jos ois pakko valita ni ehkä lanttulaatikkoa..

13. Koristelisitko mieluummin pihan jenkkityyliin jouluvaloilla näyttäväksi, vai pitäisitkö joulukuusta lokakuun alusta jouluun asti sisällä esillä?
Pitäisin joulukuusta esillä pitkään. En oo ihan kauheen ystävä noitten valojen kanssa, tietyissä rajoissa tosi kauniita, mutta helposti överi. Kuten mun naapurin parvekkeella..


14. Olisitko mieluummin Grinch vai Petteri Punakuono?
En oo kauheen perehtynyt näihin hahmoihin, mutta Petteri Punakuono vaikuttaa enemmän symppikseltä ja on pelastava enkeli ni se!
15. Luopuisitko mieluummin joululahjoista vai synttärilahjoista?
Ompa vaikee.. Molemmissa on paljon tärkeämpiä kaikki muut jutut ku ne lahjat, mutta ne on kuitenkin osa molempia, vaikkei niitä paljoa aikuisille enää annetakkaan. Ehkä mieluummin luopuisin joululahjoista, koska joulussa on Niin paljon kaikkea muutakin tärkeää.

16. Olisitko mieluummin suomalainen joulupukki joka antaa lahjat suoraan ihmisille vai amerikkalainen joulupukki, joka tulee savupiipusta yöllä salaa?
Suomalainen joulupukki. Paljon kivempi olla sosiaalinen ja nähdä se ilo saajien kasvoilla kuin hiippailla yksin pimeässä. Ja likaantua savupiipussa ja ehkä jopa juuttua sinne..
17. Joisitko mieluummin glögiä vai kuumaa joulusiideriä?
Glögiä! Koska glögi best.


18. Söisitkö mieluummin talon kokoisen piparkakkutalon vai asuisitko siellä?
Oispa symppistä asua piparkakkutalossa! Ni se.
19. Jonottaisitko mieluummin viisi tuntia joulupaketointipisteelle vai viettäisitkö tunnin ostoskeskuksen joulupukin kainalossa hänen kanssa jutellen?
Viettäisin aikaa joulupukin kanssa. Jonottaminen on nihkeetä ja lahjojen paketointi helppoa, ni miks käyttäisin siihen niin kauan aikaa?
20. Jättäisitkö ennemmin puolisosi ilman lahjoja vai olisitko itse ilman lahjoja? 
Olisin itse ilman lahjoja. Mun mielestä yks parhaita asioita joulussa on suunnitella ja toteuttaa lahjoja muille.


Kuvat kävin poimimassa omasta instagramista edellisiltä vuosilta. Mun jouluvalmistelut ei oo todellakaan niin hyvällä mallilla, että olisin saanut tuoreita kuvia, haha. Mutta onhan tässä aikaa!

Tää oli tosi kiva postaus. Tän tyyppisiä voisin yrittää bongailla jatkossakin täytettäväks tai ehkä jopa kehitellä ite! Kiinnostaako tän tyyppiset? Ja jos, niin mistä aiheista haluaisit lukea (lähinnä vinkiks niitä ite kehiteltyjä varten..)

sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Joulufiilistely: Adventtikynttelikkö

Mä etin monta vuotta mieleistä adventtikynttelikköä enkä meinannut löytää sopivaa. Viime syksynä Pecfekt Home-kutsuilta sen viimein löysin! Ja olen edelleen tyytyväinen ostokseeni, tänä syksynä oikein odotin, että saan kaivaa sen taas esille.


Viime vuonna en oikein saanut ideaa, mitä tuohon keskelle laittaisin ja lopulta pyörittelin siihen vain hopeaa helminauhaa. Tänä vuonna halusin jotain näyttävämpää ja eilen se idea sitten syntyi ja olen oikein tyytyväinen. Tokmannilta tekolunta, Prismasta punaista helminauhaa ja Suomalaisesta kirjakaupasta kauriit. Kelpaa katsella!

Rauhaisaa ensimmäistä adventtia just sulle! Toivottavasti sullakin on mieleinen kynttelikkö.

lauantai 1. joulukuuta 2018

Joulufiilistely: Lahjavinkki 4. Suklaakuusi

Neljäntenä lahjavinkkinä jaan suklaakuusen. Näitä olen tehnyt useita: kahtena vuonna jouluaaton juhlintaan ja kerran lehtoreille joulumuistamisena. Ne saavat joka kerta innostuneita katseita osakseen ja suklaat hupenevat, kunhan joku uskaltaa ottaa sen ensimmäisen.


Pohjana olen käyttänyt styroxkartiota. Olen kuullut, että ihmiset askartelee pohjia myös pahvista ja kartongista, mutta olen itse kokenut tämän parhaaksi vaihtoehdoksi. Se on mielestäni helpoin ja kestää varmasti suklaiden painon. Olen päällystänyt kartion vihreällä paperilla, jolloin karkkien välistä näkyvä pohja ei iske silmiin niin vahvasti.


Yhteen kuuseen varaan aina kolme rasiaa käärellisiä suklaakarkkeja. Niitä jää yleensä hieman yli, mutta kaksi ei riittäisi. Ja onhan se kiva, että saa itsekkin lopuksi hieman herkutella. Karkit olen laittanut kartioon kiinni kuumaliimalla. Tämän kanssa tulee olla tarkka, ettei se vain sulata suklaata. Laita liimaa vain siihen osaan paperia, joka ei osu suklaaseen. Kuusen kokoaminen on helpoin aloittaa alhaalta. Karkkeja voi asetella mielensä mukaan, itse olen käyttänyt kahta eri tapaa: yhtä laatua lohkoittain tai yhtä laatua riveittäin. Niitä voisi laittaa myös sikinsokin tai ylipäätään käyttää vain yhtä laatua. Tähän on hyvä valita joku uusi maku (jos siis teet tilanteeseen, jossa saat itse syödä myös/jos karkkeja jää yli), koska jos et itse tykkääkään, ei tarvitse yksin tuhota koko rasiallista, joku syö ne kuitenkin. ;)


Kuusen huipulle voi halutessaan laittaa jonkun koristeen. Yhteen liimasin valmiin olkitähden ja kahteen tein keltaisesta paperista ja hammastikuista tähdet. Mielestäni kuuset saa helpoiten pakattua ja kuljetettua, kun pohjalle laittaa pahvin ja pakkaa koko komeuden sellofaaniin.

Jos näistä heräsi jotain kysymyksiä tai en huomannut laittaa jotain vinkkiä, niin kysy! Mä oon tehnyt näitä sen verran, ettei enää tule mieleen, mikä aluksi mietitytti enkä siksi muista välttämättä edes mainita kaikkea.