lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ideapankki: Näin kokoan salaattibuffetin

Jokin aika sitten kummityttöni äiti laittoi viestiä, jossa kysyi vinkkejä salaattibuffan kokoamiseen. Hän on kuulemma syönyt parhaat itse koottavat salaatit mun luona ja halusi nyt hieman ideoita, kun oli aikeissa toteuttaa itse vastaavan juhliin. Asia on jäänyt mieleeni pyörimään (hyvällä tavalla) ja päätin nyt koota vinkeistä postauksen. Totesin nimittäin silloin kun kirjoitin hänelle vastausta, etten meinaa itsekkään muistaa, mitä kaikkea olen niissä käyttänyt. Jatkon kannalta voisi siis olla hyödyllistä, että ideat on listattu yhteen paikkaan. Ilahduin kovasti siitä, että salaattibuffani ovat jääneet mieleen ja että multa ylipäätään kysyttiin niihin vinkkejä. Mielestäni salaattibuffa on yksi parhaita tarjoiltavia erilaisiin juhliin. Se on suhteellisen helppo toteuttaa ja jokainen vieras saa koota siitä mieleisensä.

Olen koonnut buffetit niin, että kaikenlaisille syöjille löytyisi ainakin jotain. Olen pitänyt peruskaavana sitä, että jotain proteiinia, jotain juustoa ja erivärisiä kasviksia sekä jotain muuta. Olen välillä tehnyt ns valmiin salaatin ja loput omiin kulhoihin, välillä kaikki raaka-aineet omiin kulhoihin. Vähän fiiliksen, vieraiden määrän ja ruokarajoitusten mukaan.

Salaattipohjan kokoaminen:

Välillä olen tehnyt vain vihersalaattipohjalla, välillä joku ruokaisampi ja välillä molemmat. Tämäkin vähän tilanteen mukaan. Ruokaisammalla tarkoitan tässä yhteydessä pastaa, perunaa, bulguria, couscousia tai quinoaa. Jos olen tehnyt yhden valmiimman salaatin, on se yleensä ollut tämä. Lähinnä siksi, että vihersalaatti lössähtää helpommin plus ruokaisampi ehtii makustua paremmin kun raaka-aineet on valmiiksi sekoitettu keskenään. Valmiimman salaatin kokoan aina huomioiden kaikki ruoka-rajoitteet (esim. gluteeniton/maidoton/sitruunaton).

Vihersalaatiksi valitsen mielelläni valmiin sekoituksen. Halutessaan voi myös ostaa muutamia erilaisia ja sekoittaa itse. Tämä siksi, että saa hieman erilaisia makuja jo pohjaan. Valmiit sekoitukset on helpompia käyttää, sillä niille ei tarvitse tehdä oikeastaan muuta kuin hulauttaa kulhoon. Suosin niitä, joissa on pienempilehtisempiä salaatteja, koska ne säilyvät mielestäni raikkaampina kuin ne, joita on leikattu.

Tykkään käyttää yrttejä ruuanlaitossa muutenkin ja niin myös näissä salaateissa. Yrtit sekoitan yleensä valmiiksi salaattipohjaan tai johonkin täytteeseen. Yrtit valitsen pohjan ja täytevaihtoehtojen mukaan, esim. basilikaa ja/tai timjamia tomaatin ja juustojen kaveriksi pasta- tai perunapohjaan, korianteria couscousin, bulgurin tai quinoan sekaan. Näissä vain oma mielikuvitus on rajana!

Täytteiden valinta:

Kuten jo aiemmin mainitsin, otan täytteitä valitessa huomioon sen, että kaikki löytävät ainakin jotakin itselleen sopivaa. Mietin täytteitä mahdollisimman monipuolisesti myös erilaisten makujen ja tekstuurien kannalta. Käytän täytteissä sekä tuoreita että säilykkeitä.

Tuoreita valitessaan on hyvä ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon satokausi, sillä silloin raaka-aineet ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan. Yleisimpiä (ja myös hieman tylsiä) täytteitä ovat tomaatti, paprika ja kurkku. Näiden lisäksi, tai jos hurjaksi heittäytyy niin tilalle, voi tarjolle laittaa erilaisia hedelmiä (esim. melonit, omena, sitrukset, luumu, persimon), avokadoa, kukkakaalia, selleriä, herkkusieniä, parsaa, retiisejä, porkkanoita, fenkolia... Porkkanoita voi halutessaan vaikka höyryttää ja maustaa esim. rakuunalla ja hunajalla. Parsat voi paahtaa uunissa suolan, pippurin ja sitruunamehun kanssa tai keittää. Tomaatit voi paahtaa uunissa. Maku korostuu, kun paahdetut tai tuoreet tomaatit maustaa timjamilla. Jos jotain lämmittää, kannattaa se ottaa huomioon ja tehdä ne valmiiksi ajoissa, jotta ehtivät jäähtyä ennen tarjoilua. Sama koskee ruokaisia salaattipohjia ja lihoja.

Säilykkeistä hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi oliivit, maissi, kaprikset, pavut, linssit ja artisokka. Artisokkia on hyvä vähän pilkkoa pienemmiksi, muille riittää nesteen valutus ja huuhtelu ennen tarjolle laittamista.

Salaateissa käytän yleensä juustona fetaa tai mozzarellaa. Tarkoitukseen sopivat myös ns "tavalliset leivänpäällisjuustot" leikattuina kuutioiksi. Fetaa olen käyttänyt myös marinoituna (itse tai kaupan), riippuen tietysti muista täytteistä, että naturel vai marinadi. Vuohenjuusto ja muut pehmeämmät juustot ovat hieman hankalia buffetissa, sillä menevät helposti mössöksi.

Buffaan voi ruokaisuuden takaamiseksi liittää myös jotain lihaa yms. Itse olen tykännyt käyttää kokonaista savusiikaa, sillä se on käyttövalmista ja suht edullista. Ja todella hyvää. Myös savulohi tai paistettu kana sopii tarkoitukseen hyvin. Ja tietysti ihan mikä vaan, mikä itsestä tuntuu hyvältä, nää on ne, joita itse ajattelisin käyttäväni.

Näiden lisäksi voi tarjolle laittaa erilaisia siemeniä, pähkinöitä, krutonkeja ja kastikkeita sekä mustapippuria ja suolaa. Kastikkeiksi sopivat erilaiset öljyt (maustetut on käteviä), balsamico ja maustettu kermaviili/jogurtti (näihin saa myös hyvin käytettyä yrttejä).

En löytänyt muita buffet kuvia kuin viime vuotisen. Vähän harmi, sillä tää on ehkä suppein salaattibuffet, jonka oon koonnut. Tai sitten aika kultaa muistot ja vain luulen koonneeni laajempia.. Tätä kootessa ei ollut ihan kauheasti energiaa ajatella, kun synttäriviikolla toivuin angiinasta. Tässä tarjolla vihersalaattipohja, papumix, tomaatteja+timjamia, fetajuustoa ja quinoasalaatti. En yhtään muista, mitä se sisälsi, mutta ainakin paljon yrttejä. Takana sipsejä. Näiden lisäksi tarjolla oli savusiika sekä erilaisia leipiä ja levitteitä (kaikki tehty itse) sekä jätskibaari (tästä lisää ensi viikon ideapankissa).

Kuten ehkä huomasit, vain mielikuvitus on rajana, mutta se junnaa usein paikallaan kun jotain pitäisi järjestää, siksi kokosin tämän listan. Ei tietenkään ole tarkoitus, että yhdessä buffassa on tarjolla nämä kaikki, kirjoitin vaan ylös kaikki mitä tuli mieleen. Suurinta osaa näistä olen itse käyttänyt ja osa on pyörinyt mielessä näitä miettiessä, mutta ei vielä toistaiseksi ole päätynyt tarjolle asti. Jos sulla on joku hyvä salaattivinkki, mitä mä en oo tullu ajatelleeks, jaa se kommentteihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti