lauantai 16. kesäkuuta 2018

Ideapankki: Jätskibaari - helppo juhlaherkku

Viime viikolla kirjoitin Ideapankissa salaattibuffetin kokoamisesta ja siitä tuli mieleeni jatkaa juhlatarjoiluteemaa jälkiruokiin.

Tässä lisukkeena minivaahtokarkkeja ja -fudgeja,
kolmea erilaista strösseliä yms,
suklaa-, kinuski- ja lakritsikastikkeita, cashewpähkinöitä sekä keksitikkuja.
Koristeeksi paperiset hedelmäcoctailtikut.

Tykkään juhlien järjestämisestä ja ylipäätään keittiössä hääräämisestä kovasti. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, haluan yleensä päästä mahdollisimman helpolla juhlatarjoilujen - ja muutenkin järjestelyjen - kanssa. Järjestelyissä on niin paljon huomioitavia asioita, että kaikki stressiä helpottavat tekijät kannattaa ottaa käyttöön. Aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen, koska normiarki pyörii siinä järjestelyjen rinnalla kuitenkin.

Mielestäni yksi parhaita jälkiruokaoivalluksia tarjottavaksi on jätskibaari. Se on helppo saada sopimaan kaikkiin ruokavalioihin tekemällä oikeat valinnat eikä vaadi minkäänlaista hääräämistä. Suurin panostus on laittaa lisukevaihtoehdot tarjolle, ei siis paljoa vaadita. Itse olen tehnyt niin, että lisukkeet on koko ajan esillä ja vieraat saavat itse ottaa jäätelöä pakkasesta, kun siltä tuntuu. Syy tähän on se, että juhlat ovat olleet liukuvalla aikataululla, jolloin kaikki syövät vähän eri aikaan eikä ole mitään järkeä laittaa kaikkea tarjolle kerralla. Toki, jos on joku enemmän aikataulutettu juhla, voi jäätelön laittaa kerralla tarjolle.

Kuten kuvista näkyy, voi panostuksen vetää aivan nollalla, jolloin ei tarvitse muuta kuin avata purkit tai sitten panostaa hieman ja laittaa lisukkeet tarjoiluastioihin. Molemmat toimivat mielestäni hyvin, hieman riippuen juhlan luonteesta tietenkin. Nämä ovat molemmat synttäribrunsseilta.

Tässä tarjolla suklaa- ja lakritsikastikkeita,
kookoshiutaleita, pensasmustikoita, pähkinärouhetta
sekä kolmea eri strösseliä yms

Ehkä tulee yllätyksenä, mutta mulla oli molemmilla brunsseilla väriteema (kuten aika usein muutenkin). Toinen keltainen ja toinen musta-valkoinen. Väriteemalla saa myös hieman hämättyä, jolloin pienempikin panostus riittää, jos teema on muuten mietitty. Se sujuu aika helposti kun menee kauppaan ja katsoo, mitä on tarjolla ja sitten napsii tarvittavat jutut värin mukaisesti. Väriteemaa ei kannata miettiä etukäteen kauheasti, sillä kaikkia värejä ei aina ole tarjolla, jolloin suunnitelmien muuttaminen harmittaa. Parempi siis mennä kauppaan ja katsoa, mikä miellyttää eniten.

Tääkin teksti näköjään vähän levähti. Mun oli tarkoitus kertoa ihan vain vinkkejä päällisistä, mutta aihe inspiroi näköjään tarinoimaan muutakin.
Noh, jos nyt siirrytään pääaiheeseen..

Vinkkejä jätskibaarin kokoamiseen:

1. Ota huomioon mahdolliset ruokavaliot ja varaa laktoositonta/maidotonta. Jos et tiedä, kannattaa ostaa laktoositonta ainakin osa ja ehkä myös joku maidoton. Näitä voi sitten tarjota yleisesti, jos ei ruokavaliollisia ole/sitten kun he ovat ottaneet.

2. Valitse lisukkeet monipuolisesti ja huomioi tässäkin ruokavaliot, jotta kaikki saavat ainakin jotain jäätelönsä päälle.

3. Varaa annoksille sopivat astiat ja pikkulusikoita. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii kertakäyttöisiä. Harvalla on kovin monia jälkkärikulhoja ja muutenkin, voi panostaa väriteemaan. Jos on aikaa, kannattaa jätskikippojen hintoja vertailla, erot on nimittäin suuret.

4. Mieti valmiiksi, miten laitat lisukkeet tarjolle. Itse ostin jälkimmäisen kuvan lasipurkit nimenomaan tuohon tarkoitukseen, mutta sillä ajatuksella, että ne käyvät jatkossa kuivatuotteiden säilytykseen. Ja näin myös kävi. Kannattaa siis miettiä, mitä voi jatkossa hyödyntää, jos päätyy hankkimaan jotain uutta.


Itse olen panostanut mieluummin lisukkeisiin ja ostanut "vain" vaniljajätskiä. Halutessaan voi kikkailla myös erilaisilla jätskeillä, jolloin saa vielä enemmän vaihtelua.

Lisukkeiksi sopivat ainakin erilaiset kastikkeet, hillot, tuoreet marjat (mansikoita kannattaa vähän pilkkoa, muut menee sellaisenaan), kookoshiutaleet, pähkinät, kuivahedelmät, karkit (rouheena tai kokonaisina), keksit, strösselit ja nonparellit. Tähän pätee sama kuin salaattibuffettiin, vain mielikuvitus on rajana. Minivaahtokarkit ja -fudget olivat tosi hyviä jätskiannoksiin. Kannattaa suosia mahdollisimman pieniä karkkeja, ne on helpoimpia syödä lusikalla. Halutessaan voi hankkia myös joitakin koristeita, joita voi sitten laittaa omaan annokseensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti