sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Ideapankki: aamuapalavinkit kiireaamuun

Kuten blogissa on aiemminkin tullut ilmi, en ole millään lailla aamuihminen. Kiireettömät aamut ovat kivoja, kun voi rauhassa toimia ja edetä fiiliksen mukaan. Arkiaamuista (silloin jos täytyy lähteä töihin tai kouluun) en saa kiireettömiä millään, en vaan kykene heräämään aiemmin. En, vaikka tekisin mitä. Tai sitten herään, mutta kiire tulee silti, koska on liikaa aikaa. Ja näitä keinoja on vuosien varrella testattu.. Herään yleensä kotipäivinä aikaisin ilman kelloa ja fiilis on ihan erilainen kuin kellon kanssa herätessä. Välillä turhauttaa, että sillon ei nukuta kun saisi rauhassa nukkua, mutta ei kai sille paljoa voi..

Aamupala on se, missä tämä aamuongelma eniten näkyy. Lähtöaamuina aamupala on usein heikko tai sitä ei ole kun taas kiireettöminä aamuina voisin laittaa tarjolle maailman luokan brunssin. Koska kirjoitin viime sunnuntaina ideapankissa paremmista aamupaloista, ajattelin nyt perehtyä niihin toisiin.

Niin kauan kuin muistan, on mulla ollut tää sama. Lähtöaamuina en syö mitään ja kiireettöminä syön kunnolla. Olen opetellut aamupalan syömisen myös lähtöaamuina, kouluaikoina en yleensä syönyt mitään. Töissä käydessä olin siinä aika hyvä, nyt opintojen aikana on taas hieman lipsunut ja olen välillä lähtenyt syömättä mitään (ja tässä just yhtenä päivänä aamupalani koostui karkeista..). Koska olen opetellut aamusyömisen, on mulla kertynyt myös vinkkejä siihen. Välillä ne toimii jonkun aikaa ja sitten lopahtaa, siksi vinkkejä on useita. Niitä vaihdellen olen saanut rytmin pysymään yllä suht hyvin. Turha on ees yrittää mitään ravintosuositusten mukaisia. Pääasia on kuitenkin se, että saa jotain alas eikä tarvitse olla tyhjin vatsoin lounaaseen asti. Muut ateriat voi sitten koota paremmin. Joka aamu juon vähintään lasillisen vettä ennen lähtöä.

Mulla ei suinkaan ole joka aamu kiire, vaikka tästä voi saada sellaisen kuvan. Mutta koska aamut ovat hankalia, olen optimoinut ne tarkkaan, jotta saan nukkua mahdollisimman kauan ja siksi se, ettei aamupalaan mene kauheasti aikaa, on tärkeää. Plus jos mulla on liikaa aikaa, tulee aivan varmasti kiire, senkin takia minimoitu aamuaika on mulle tehokkain toimintamalli.

Vinkkejä kiireisiin aamupaloihin

1. Tee illalla smoothie valmiiksi ja laita se pullossa jääkaappiin odottamaan aamua. Sen voi joko juoda aamutoimien lomassa kotona tai napata mukaan ja juoda matkalla. Tästä saa helposti kaikista monipuolisimman pika-aamiaisen. Voit myös tehdä kerralla kahdeksi aamuksi ja pullottaa valmiiksi, näin ei tarvitse joka ilta muistaa.

2. Muroja ja mehukeittoa tiiviiseen muovipurkkiin ja sitten koko komeus laukkuun. Muista pakata myös lusikka! Tää on helppo ja nopea syödä bussissa. Toki tähän käy mikä vaan neste ja vaikka mysli.


3. Leivän voi tehdä jo illalla valmiiksi jääkaappiin tai sitten koota aamulla. Suosittelen leikkaamaan mahdolliset kasvikset valmiiksi erilliseen purkkiin ja lisäämään leivän väliin vasta aamulla, sillä ne vetistävät leivän helposti. Leipä on helppo ottaa tarvittaessa mukaan ja syödä matkalla.

4. Riisikakkuja tai jotain vastaavia on hyvä olla aina kotona, sillä ne säilyvät pitkään ja ne voi hätätilassa syödä sellaisenaan. Jos ei vaikka ole muuta tai ei vaan ehdi tai jaksa. Olen pari kertaa polkenut kouluun riisikakku kädessä.. Näistä saa erilaisia maustettuja versioita (itse käytän niitä aiemmin blogissa mainittuja), ei oo maullisesti ihan yhtä tylsä kuin syödä ihan pelkkää riisikakkua. Tämä ei toki ole mikään terveysaamupala, etenkään pelkälleen, mutta parempi kuin tyhjä vatsa.

5. Puuro vaatii hieman enemmän kuin muut vinkit, mutta oikealla tekniikalla sopii myös kiireiseen aamuun. Laita ensimmäisenä vesi keittymään vedenkeittimeen ja tee sillä aikaa jotain muuta. Kun vesi on valmis, mittaa kulhoon 2dl vettä ja 1,5dl hiutaleita (ne voi mitata vaikka jo illalla). Anna hautua muutama minuutti, jatka sillä välin aamutoimia. Laita puuron sekaan jäisiä marjoja, jolloin se on heti syömälämpöistä. Puuron sekaan voi toki laittaa mitä vaan muutakin. Itse käytän vaihteluna omenapilttiä/banaania/hilloa/mehukeittoa..

6. Juotava jogurtti on myös hyvä matka-aamupala. Lusikallinenkin jogurtti/rahka toimii bussissa, mutta kävellessä juotava on tietty näppärämpi.

7. Jos haluat vähän terveellisempää kuin kaupasta ostettu sokeripommi, sekoita muovirasiaan maustamaton maitorahka ja piltti. Vaihtelua saa piltin makua vaihtamalla. Rahkan kanssa paras on mun mielestä mango. Tämän voi sekoittaa valmiiksi jo edellisenä iltana ja on aika nopea tehdä aamullakin. Pakkaa purkki ja lusikka laukkuun ja syö matkalla, jos et kotona ehdi.


8. Pidä aina nopeita hedelmiä, esim banaaneja, kotona. Ne on helppo napata mukaan ja syödä matkalla, jos ei aikaa mihinkään muuhun ole. Ne on myös käteviä jonkun muun pika-aamiaisen lisänä. Hedelmiä voi myös kuoria ja pilkkoa valmiiksi rasiaan.

9. Juo aamun aikana vähintään yksi lasillinen vettä, ehdit sitten muuta tai et.

Tärkeintä toimivassa aamussa on mun mielestä ennakointi. Pidä kotona aina jotain kuivatuotteita (riisikakut, puurohiutaleet..), joista saa nopeasti jotain vaikka kauppareissu olisi jäänyt välistä. Myös smoothieaineksia on hyvä olla aina kotona (vinkkejä niistä olen kirjoittanut aiemmin).  "Vauvojen smoothiepusseja" on myös hyvä olla pari kaapissa, ne säilyvät pitkään ja onpahan ainakin jotain hetivalmista paniikin iskiessä. Tee mahdollisimman paljon valmiiksi jo edellisenä iltana, jos aikaa on silloin paremmin. Aina kannattaa olla kaapissa sellaista, jonka voi vaan ottaa mukaan ja syödä matkalla.

Jaksan edelleen uskoa, että mua varten on paremmat aamut tulossa. Siihen asti jatketaan näillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti