maanantai 9. heinäkuuta 2018

Olethan jo kokeillut äänikirjoja?

Mietin pitkään, että haluaisin testata äänikirjoja. Tykkäsin pienenä kuunnella satukasetteja ja töissäkin laitoin mielelläni satucd:n nukkarissa kuunneltavaksi. Paljon kivempaa mulle kuin joku puron solina.

Olen lukenut viime vuosina tosi vähän kirjoja, koska en ole malttanut pysähtyä ja keskittyä. On ollut koko ajan sata asiaa mietittävänä tai niin kiire, ettei oikeasti ole ehtinyt lukea, että on saanut kodin suunnilleen hoidettua ja nukuttua tarpeeks. Testaaminen on kuitenkin jäänyt vain ajatuksen tasolle, koska en oikein tykkää rekisteröityä palveluihin ja puhelimen tilakin on aina niin täynnä, että appien lataaminen on vaikeaa.

Sitten tuli päivä, jolloin oli niin huonot fiilikset, etten saanut niitä taittumaan edes yleensä toimivilla kikoilla. Kaveri ehdotti äänikirjaa ja päätin kokeilla. Rekisteröityminen ja appin lataaminen oli projekti itsessään ja meinasin luovuttaa, mutta onneksi en tehnyt niin. Vaikeuksien kautta voittoon, sain kaiken tehtyä ja aloitin kuuntelun. Ja hups, yhtäkkiä olinkin tehnyt siinä samalla jo vaikka mitä hommia ja olokin oli kohentunut.

Äänikirjat sopivat mun kaltaselle toimijalle tosi hyvin. Pääsee johonkin toiseen maailmaan, mutta samalla saa myös edistettyä asioita, esim. siivottua, kokattua, pakattua.. Välillä huomaan, etten ole kuunnellut hetkeen, mutta sitten kelaan hieman taaksepäin, keskityn pelkkään kuunteluun ja jatkan hommia, näin keskittyminen kuuntelussakin säilyy taas.

Tykkään erityisesti siitä, että appissä saa laitettua unitilan päälle. Määritellä siis ajan, jonka jälkeen appi sulkeutuu itsestään. Siihen on helppo nukahtaa, siksi varmaan lapsillekkin luetaan iltasatuja ja muistan itse lapsuudesta, kuinka erityisen kivaa oli nukahtaa satukasettiin. Toki tässä on se, ettei välttämättä kuule kaikkea, mutta olen itse tehnyt niin, että seuraavan kerran kuunnellessa kelaan hieman taaksepäin kohtaan, jonka muistan kuulleeni ja jatkan siitä.

En ole ehtinyt kuunnella vielä kovin montaa, mutta ajattelin kuitenkin kertoa ne muutamat. Näiden lisäksi olen kerännyt appiin jonoon kirjoja, jotka haluan vielä kuunnella.

  • Aloitin Yösyötöllä. Sen jälkeen siirryin sen jatko-osiin Tarhapäivä ja Hammaskeiju. Ja loppuun päästyäni harmitti kovasti, ettei sarja jatkunut enempää. Oli tosi vaikea löytää seuraavaa kuunneltavaa näiden jälkeen. Tarina on todella hyvä monella tapaa, mutta uskon suuressa roolissa olleen myös lukijan. Hänen jälkeensä kaikki ne, joita aloin kuunnella, kuulostivat jollain tapaa huonoilta, vaikkei kessään itsessään mitään vikaa olekkaan. Antti Virmavirta on vaan niin hyvä ja sopi tohon tarinaan kuin nenä päähän.
  • Depressiopäiväkirjat alotin, mutta en ole vielä kuunnellut loppuun. Se vaatii tietyn mielentilan. Suosittelen tätä, etenkin kaikille, joilla itsellään tai joiden läheisellä on mielenterveydenhäiriöitä.
  • Ensimmäisen sarjan loputtua ja muutamia kirjoja kokeiltuani löysin kirjat Tee se itse-vauva ja sen jatko-osa #vauvavuosi. Aluksi etenkin miehen ääni hieman ärsytti, mutta totuin siihen nopeasti ja molemmat kuulostivat ihan luonnollisilta tarinaan. Vähän ärsytti myös, että kirjoissa on keskenään eri miesääni, mutta muutaman luvun jälkeen siihenkin tottui. Pidin enemmän toisen kirjan miesäänestä, hän kuulosti jotenkin luonnollisemmalta. Tykkäsin erityisesti siitä, että lukija vaihtuu sen mukaan, onko tarinan kertoja mies vai nainen. Se tekee kirjasta selkeän kuunneltavan, vaikka kappaleen alussa aina kerrotaankin, kumpi tarinan henkilöistä kertoo. Se lisää myös aitouden tunnetta, kun voi ajatella sen henkilön itse puhuvan.
  • En man som heter Ove on vielä kesken. En ole vielä oikein löytänyt hetkeä, jolloin sitä olisi paras kuunnella. Juuri ennen nukahtamista se vaatii liikaa keskittymistä ja jotain muuta tehdessä myös. Enköhän pian löydä sopivat hetket ja saan tämänkin kuunneltua loppuun. "Ongelma" on siis se, että lukijan aksentti on niin vahva, että se vaatii erityistä keskittymistä vaikka se ihan selkeä ja ymmärrettävä onkin. Tykkään kuunnella riikinruotsia, mutta se ei suju niin helposti jonkun muun homman ohella kuin suomenkieli tai suomenruotsi..
  • Olen myös kuunnellut muutamia lastenkirjoja lapsiseurassa ja ne ovat kaikki olleet hyviä.

Nyt mulla on kesken Murusia, joka on vähän höttöä, mutta sopivaa kesäkuunneltavaa. En halua painavaa  asiaa, mutta vähän enemmän sisältöä. Koska #vauvavuosi loppui eikä tällä hetkellä kuuntelussa olevalla ole jatko-osaa, pitäisi löytää taas joku uusi kirja (mielellään sarja), johon uppoutua. Kaksi keskeneräistä vaatii tietyn mielentilan, joten jatkan niitä muiden ohella, kuten tähänkin asti. Olen tallentanut muutamia kirjoja jonoon, mutta mikään niistä ei tällä hetkellä kuulosta ehdottoman houkuttelevalta, joten jos sulla on hyviä kirjavinkkejä (voi olla myös ihan kirjakirja, voin sit tarkistaa, et löytyykö äänikirjana tai myöhemmin etsiä kirjan käsiini), niin anna tulla!

Käytän itse BookBeatia enkä osaa sanoa muiden palveluiden ominaisuuksista mitään, mutta tätä voin ainakin suositella. Kannattaa kuitenkin itse vertailla eri palveluita ja valita itselle sopivimman oloinen. Aika monella on ilmainen kokeilujakso eli jos jaksaa nähdä vaivaa, voi testailla eri palveluita ennen lopullista valintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti