lauantai 4. toukokuuta 2019

Ideapankki: Elämänlaatua parantavat kulhoruuat

Jaoin täällä viime syksynä vinkit kahteen erilaiseen poke bowliin, jotka olin tehnyt. Ne olivat ensimmäiset, jotka itse tein. Vähänpä tiesin. Kulhoruoat on jo hetken ollut sellaisia arjen pelastajia, joita olen tehnyt vähintään kerran viikossa, joskus useamminkin. Ne on niin nopeita ja helppoja koota ja niistä saa aina monipuolista ja ravitsevaa ruokaa.

Nää oli parhaita kulhoja, jotka oon tehnyt.
Jasmiiniriisiä, chili-creme fraichea, varsiselleriä, avocadoa, katkarapuja, tilliä ja limeä. 

Nyt ajattelin jakaa laajemmalla kokemuksella muutamia vinkkejä ja inspiraatiokuvia. En ole kertaakaan tehnyt täysin samanlaista kulhoa kahdesti enkä myöskään ole kuvannut kaikkia. Tässä kuitenkin kaikki ne, jotka olen kuvannut sekä muutamat hyväksi havaitut ja itsellä peruspilareina pysyvät vinkit.

Quinoaa (en enää muista, kumpi niistä valmiista),  paprikaa, fajita-vuolukanaa ja chili-fetaa. Tää ois ehkä kaivannut jotain maustamatonta maitotuotetta, ehkä creme fraichea. Tämä on toistaiseksi ainoa kulho, jonka olen tehnyt kanasta. 

Olen tehnyt kulhoruokia niin paljon, että postaus on erittäin pitkä ja laaja. Yritin kuitenkin parhaani mukaan jaotella tämän niin, että lukeminen olisi mahdollisimman helppoa. Eri osa-alueet on otsikoitu numeroilla ja tummilla kirjaimilla, joten voit (toivottavasti) helposti bongata itsellesi tarpeellisimmat vinkit.

Avocadoa, tonnikalaa, varsiselleriä, maissia ja chili-creme fraiche. En muista, onko pohjalla riisi vai quinoa. 

1. Hanki kaappeihin tuotteita, jotka ovat monipuolisia ja säilyvät kauan

Itselleni kulhojen helppous tulee siitä, että mulla on erilaisia raaka-aineita aina kaapissa. Vaikka kaupassa käynti olisi unohtunut tai siihen ei vaan ole ollut aikaa tai voimia, saa jonkinnäköisen kulhon aikaiseksi. Seuraavalla kauppareissulla täydennän taas varastoja. Ensimmäisenä jaan siis vinkit monipuolisen 'varakaapin' täyttöön. Siis tuotteita, jotka säilyvät pitkään ja joita voi käyttää monipuolisesti. Tähän listaan vain sellaiset, joita hyödynnän kulhoihin. Ehkä joskus myöhemmin sitten sellainen laajempi varakaappilistaus..

Säilykkeet ja kuivatuotteet:

- maissi
- kaprikset
- tonnikala (ne pienimmät purkit, juuri sopiva kerta-annos!!)
- herkkusienet (maustettuna ja pannulla paistettuna parhaat, mutta toimii myös suoraan purkista)
- valmiiksi keitetyt riisit ja quinoa
- jasmiiniriisi

Jääkaappi ja pakastin:

- varsiselleri (tuoretuote, mutta säilyy jääkaapissa hyvin)
- porkkanat (tuoretuote, mutta säilyy jääkaapissa hyvin)
- creme fraiche yms
- chilitahna
- soijakastike
- tofu
- erilaiset juustot
- katkaravut (ota pussista sopiva määrä ja sulata kuumassa vedessä, pussillisesta saa monta kertaa)
- pinaattikuutiot (heitä esimerkiksi riisin sekaan keittämisen loppuvaiheessa)

Nää on aika pitkälti sellaisia, joita mulla yleensä aina on ja joita täydennän, kun edelliset loppuu. Siten löytyy aina jotain ruuaksi sopivaa. Ei tietenkään aina kaikkia näistä, mutta tää on hyväksi todettu peruskombo. Nää oon todennut monikäyttöisiksi, ei siis ainoastaan kulhoihin vaan myös esimerkiksi pastaan.

Jasmiiniriisi, chili-tofu, maissi, avocado ja maustamaton creme fraiche. 

2. Valitse kaupasta monipuolisesti erilaisia raaka-aineita

Yksi parhaita puolia kulhoruuissa on se, että niistä saa pienellä miettimisellä tosi monipuolisia sekä koostumuksellisesti että ravitsemuksellisesti. Erityisesti silloin, kun ne tekee suunnitellusti ja valitsee raaka-aineet vartavasten kulhoa varten eikä Mitä kaapista löytyy - periaatteella. Tykkään ruuista, joissa on vaihtelevuutta mauissa ja koostumuksissa. Kulhoissa tämä on mielestäni kaikista helpoin toteuttaa. Hyvä tapa koota kulho on valita omat lemppari raaka-aineet. Pieleen ei voi mennä!

Seuraavaksi vinkkejä hyväksi todetuista, tuoreista raaka-aineista (edellisessä kohdassa mainittujen varsisellerin ja porkkanan lisäksi). Suosittelen valitsemaan tuotteita, joissa on keskenään erilaiset purutuntumat.

- punakaali
- yrtit
- hedelmät (itsellä käytössä mango, viinirypäleet ja granaattiomena)
- sitruuna/lime
- avocado
- baby pinaatti
- kurkku
- paprika


Jasmiiniriisi, chili-creme fraiche, viinirypäleet, varsiselleri, avocado ja katkaravut. 

3. Käytä erilaisia valmistustapoja ja varioi mausteilla

Monipuolisuutta ruokaan tuo myös valmistustapojen variointi. Mun kulhoissa on yleensä lämmin riisi ja muut kylmiä. Tofunkin laitan lämpimänä, jos sitä käytän. Välillä laitan valmiiksi keitettyä riisiä tai quinoaa, jolloin laitan sen kylmänä. Silloin saattaa kaikki raaka-aineet olla kylmiä. Sekin on toimiva, monipuolisuutta purutuntumista sitten. Kasvikset voi raastaa, pilkkoa, keittää tai paistaa.

Riisiä voi tuunata mielensä mukaan. Yleensä laitan siihen vain suolaa, mutta joskus makuöljyä tai - suolaa, pinaattia, soijaa tai mausteita. Vaihtelua tuo myös marinoidut tai muuten valmiiksi maustetut tarvikkeet.

Riisin keittämiseen vielä lisävinkki. Laita kattilan pohjalle öljyä ja raaka riisi. Levy päälle ja kattila levylle. Keitä vedenkeittimessä vesi ja sekoittele riisiä kunnolla öljyssä sillä aikaa kun vesi kiehuu. Mittaa kiehuva vesi kattilaan ja sekoita. Anna keittyä paketin ohjeen mukaan. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää vielä tilkka aivan lopuksi, että riisi jää hieman kosteaksi. Itse käytän kulhoruokiin aina jasmiiniriisiä. Tai sitten niitä valmiita, riisiä tai quinoaa, mutta keittänyt en ole koskaan muuta kulhoja varten.

Quinoa, tomaatti, avocado, mozzarella, chili-creme fraiche, pippuri ja basilika. 

4. Lisää potkua ja vältä kuivaa kokonaisuutta

Olen huomannut, että parhaita ovat kulhot, joissa on mehevät raaka-aineet ja/tai jokin kastike. Jätän yleensä myös riisin vähän kosteaksi (kaadan tilkan vettä joukkoon hieman ennen kuin siirrän kattilan liedeltä).

Ehdottomasti yleisimmin käyttämäni kastike on sekoitettu creme fraichesta ja chilitahnasta. Potkua voi säädellä oman fiiliksen mukaan. Suosittelen valitsemaan raaka-aineita eri makumaailmoista: suolaista, makeaa, tulista... Maut täydentävät parhaiten toisiaan ollessaan erilaisia.


Jasmiiniriisi, varsiselleri, avocado, tonnikala, tilli ja creme fraiche. 

5. Kokoa kauniisti

Kulhoissa suuri viehätys on myös siinä, että ne näyttävät houkuttelevilta ja niistä saa helposti todella kauniita. Laita kulhon pohjalle riisi ja lisää siihen halutessasi esim soijaa. Kokoa muut raaka-aineet riisin päälle mieleiselläsi tavalla. Itse laitan yleensä jonkinlaisiin sektoreihin. Kannattaa miettiä myös, laittaako kastikkeen kaiken päälle vai riisin päälle, ennen muita aineksia vai jakaako sen useaan eri paikkaan. Tähän vaikuttaa lähinnä omat mieltymykset sekä raaka-aineiden makumaailmat ja kosteus.

Päälle voi paahtaa siemeniä tai pähkinöitä tai laittaa ne ihan vaan sellaisenaan.

Valmis lime-korianteri riisi, itse marinoitu tofu, mango, punakaali, suolapähkinät, chili-creme fraiche, lime ja korianteri. 

Kuten toivottavasti viimeistään tästä postauksesta huomasit, on erilaisia vaihtoehtoja kulhoruokien toteuttamiseen valtavat määrät. Tässä on varmasti vain murto-osa. Nyt ehkä ymmärrät, miksi syön näitä niin usein. Vaikka en ole tehnyt samanlaisia kulhoja, liikkuu mulla niissä kuitenkin aika samat raaka-aineet. Siitä huolimatta mulle ei oo vielä kertaakaan tullut oloa, että söisin TAAS tällaista ruokaa. Siksi siis mainio arkiruoka! Mikä muu on muka yhtä nopea, helppo ja monipuolinen?

Jos sulla on näiden lisäksi jotain hyväksi todettuja vinkkejä, niin jaathan kommentteihin, jotta muutkin pääsevät testaamaan!

Syksyllä julkaistut täsmäohjeet löydät tästä

Tofu poke bowl

Sushi kulho

Inkivääritofu, avocado, viinirypäleet, paistetut herkkusienet (tuoreet), baby pinaatti ja chili - creme fraiche. En muista, mitä pohjalla on. 

2 kommenttia:

  1. Varsiselleri on ehkä kamalinta mitä tiedän. :D Mä aina suunnittelen syöväni tämmöisiä, mut sit tulee aina joku muu suunnitelma ja en koskaan pääse toteutukseen asti. Ku yleensä tykkään kuumasta ruuasta. Mut pitäis ehkä koittaa taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha! Mä tykkään siitä Niin paljon. Oon nyt jotenkin ihan innostunu siitä, en pitkään aikaan oikein käyttäny (kotonani asui sitä henkeen ja vereen vihannut), mutta nyt on päässyt kauppalistalle useammin ku koskaan ennen. Dippivihanneksena ja kulhoissa niin toimiva!
      Mutta kulhoihin voi onneks laittaa mitä vaan muutakin, voi jättää kaiken pahan pois. Toivottavasti sait tästä jotain vinkkejä ja pääset toteutukseen asti! Eikä kukaan estä lämmittämästä kaikkia osia, vaikka mä yleensä käytän kuumana vaan riisin (ja tofun).

      Poista