sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Ideapankki: arkea helpottavat keittiöniksit

Tämä ei ole varsinaisesti ruokapostaus, mutta koska vinkit liittyvät suurimmaksi osaksi ruuan laittoon, ajattelin aiheen sopivan juttusarjaan.

Listaan seuraavaksi muutamia niksejä, jotka olen kehittänyt helpottamaan omaa arkeani keittiössä. Toivottavasti myös sä löydät näistä jotain kokeilemisen arvoista, jos ei kaikki ole jo valmiiksi käytössä.

Kumihanskat:

- mulla on aina keittiössä kertakäyttöisiä kumihanskoja enkä meinaa tästä tavasta enää luopua, vaikka turha jäte onkin pahasta. Hanskat on helpottanut niin montaa juttua ja myös lisännyt tiettyjen raaka-aineiden käyttöä. Käytän hanskoja käsitellessäni voimakastuoksuisia tai helposti värjääviä raaka-aineita. Usein myös erilaisia raakoja lihoja käsitellessäni, sillä ne tuntuvat mielestäni epämiellyttäviltä ihoa vasten. Tilanteen mukaan myös muulloin, esim jos käsissä on haava, jota happamat raaka-aineet ärsyttävät tai jos teen suuren erän jotakin (esim. pesen paljon perunoita tai perkaan 5 kg mansikoita), jolloin iho helposti ärtyy. Kerran käytin hanskoja myös rapujuhlissa, sillä olin laitattanut geelilakkaukset kynsiin seuraavan päivän häitä varten enkä halunnut niiden menevän pilalle ennen aikojaan (ja muutenkin kädet pysyivät siisteinä juhlia varten).

Muovikannet:

- säästän jogurtti yms purkkien muovikannet myöhempää käyttöä varten. Teen usein dipin/kastikkeen suoraan jogurtti/kermaviilipurkkiin, joissa harvoin on erillistä muovikantta. Aika usein dippiä kuitenkin jää, jolloin on kätevä laittaa säästetty kansi päälle eikä tarvitse pelailla kelmun kanssa. Tästä syystä teenkin dipin yms useimmiten suoraan purkkiin, vaikka muuten pyrinkin laittamaan kaiken aina nätisti erilaisiin kippoihin.

Valmistelu:

- tätä sivusin jo aiemmin Tofu kulho-postauksessa. Tämä on itselläni vielä harjoitteluasteella, mutta on helpottanut arkea huomattavasti jo nyt ja tulee ainavaan luonnollisemmin. Pyrin siis valmistelemaan seuraavat ruokajutut (ja välillä muutkin asiat) mahdollisimman pitkälle, jotta toimeentarttuessa olis helpompaa. Esim. Samalla kun kasaan aamupalatarpeita, nostelen tasolle valmiiksi myös päivällisen tarvikkeet, niin pitkälle kuin pystyy (lähinnä siis astiat ja kuivatuotteet). Tai iltapalaa kootessa voi mitata puurohiutaleet valmiiksi lautaselle ja täyttää vedenkeittimen sekä nostaa pöydälle lusikan, lasin ja "puuronpäälliset" (jos käyttää kuivatuotteita tai esim. pilttiä). Näin puuron laittaminen aamulla on helppoa ja nopeaa.


Pakastusvinkeistä olenkin kirjoittanut jo aiemmin erillisen postauksen. Tähän listaan sopisi myös ruokalistasuunnittelu, siitäkin olen kirjoittanut aiemmin. Kaikki Ideapankki-postaukset löydät tunnisteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti