lauantai 6. lokakuuta 2018

Ideapankii: Tee-se-itse-dippi

Puhun postauksessa sekä dipistä että kastikkeesta hieman tilanteen mukaan. Tämä johtuu siitä, että ne ovat käytännössä sama asia ja valitsen postauksessa termin sen mukaan, mihin muistikuvaan se linkittyy. Tuntuu hölmöltä kirjoittaa dippi, jos päässä on muisto salaatinkastikkeesta. Samoja vinkkejä voi siis käyttää sekä kylmiin kastikkeisiin esim. salaateille ja kalalle että dippiin esim. sipseille ja vihanneksille. Älä siis hämäänny. Koko postaus käsittelee maitotuotepohjaista, mieleiseksi maustettua kylmää kastiketta, jolla on useita käyttökohteita.

Kun olin lapsi, ei kotiin ikinä ostettu niitä valmiita dippipusseja. Tehtiin kaikki dipit ja salaatinkastikkeet aina itse maustamalla purkillinen kermaviiliä. Niin hyvää ja terveellisempää, tietää tasan, mitä syö. Lapsuudesta on jäänyt tapa tehdä dipit ja muut yleensä itse. En ole asiassa niin ehdoton kuin äiti, ostan välillä valmiita sekoituksia. Itse maustetut dipit on kuitenkin sen verran tuttu ja paljon käytössä oleva juttu, että ajattelin kirjoittaa siitä muutaman jutun ja vinkin.


Tässä kirjoitellessa tajusin, etten ole vuosiin tehnyt kermaviilistä salaatinkastiketta. Niin paljon kuin siitä lapsena tykkäsin, olen täysin unohtanut sen ja syönyt yleensä salaatit ilman kastiketta. Täytyypä muistaa jatkossa.. Olen kyllä tehnyt vastaavia kastikkeita, mutta yleensä kalan lisukkeeksi tai lohkoperunoiden/lihapullien kaveriksi sekä dipiksi.

Turkkilainen jogurtti sopii kastikkeeksi myös ihan sellaisenaan, jos seuralainen on maustettu, kuten kuvassa lohkoperunat.

Lapsuudenkodissa kastikkeet ja dipit tehtiin aina kermaviiliin tai luonnonjogurttiin, riippuen siitä, mitä kaapista sattui löytymään. Jos kaupasta ostettiin tuotteita vasiten kastiketta varten, valittiin yleensä kermaviili. Valikoima vastaavissa tuotteissa on vuosien saatossa laajentunut ja olen kokeillut monia eri tuotteita. Tällä hetkellä ehdoton suosikki on turkkilainen jogurtti. Sen ominaismaku tuo kivan tvistin valmiiseen kastikkeeseen. Muita useasti käyttämiäni tuotteita tähän tarkoitukseen on creme fraiche ja kermaviili.


Mulla on yleensä aina pari purkkia (niitä 2dl) turkkilaista jogurttia kaapissa. Olen ottanut tämän tavaksi tuotteen monipuolisuuden ansiosta. Siitä saa nopeasti aamu-, väli- tai iltapalan sekoittamalla joukkoon hilloa tai hedelmäsosetta. Siitä saa pyöräitettyä kastikkeen esim. kalan lisukkeeksi, salaatin päälle tai lihapullille. Tai sitten siitä voi tehdä dipin iltapalakasviksille (tai herkkusipseille). Muita vastaavia tuotteita ostan vain tilanteen ja käyttökohteen mukaan.


Mulla ei ole mitään tiettyä kaavaa maustamisessa, mutta ajattelin jakaa muutamat vinkit, joista voit sitten koota omat suosikkisi. Enkä siis itse käytä näitä kaikkia kerralla vaan kokoan fiiliksen mukaan. Kirjoitan loppuun vielä muutamat hyvät kombot.

Vinkkejä dipin maustamiseen

1. Laitan yleensä aina pippuria yhdeksi mausteeksi. Joko mustaa tai pippurisekoitusta.

2. Yrttiöljy tuo kastikkeeseen hyvän koostumuksen ja hyviä rasvoja. Tämä sopii erityisesti, jos käytät turkkilaista jogurttia ja aikomus on käyttää kastiketta salaatissa tai muun ruuan lisukkeena. Tällöin kastikkeesta tulee hieman juoksevampaa, turkkilainen jogurtti kun on itsessään aika tönkköä. Pieni määrä toimii myös dipissä. Kermaviilin kanssa kannattaa olla tarkkana, se on itsessään jo juoksevampaa.

3. Valkosipulia tuoreena tai kuivattuna.

4. Yrttejä kuivattuna tai tuoreena. Esimerkiksi tuore basilika sopii hyvin ja kuivatuista eniten omassa käytössä oregano, pizzamauste ja minttu.

5. Sitruunamehu. Erityisesti kalaruokien kanssa, mutta sopii myös muihin kastikkeisiin ja dippeihin. Etenkin salaatinkastikkeisiin sopii myös säilykeananaksen mehu.

6. Erilaiset maustesekoitukset. Tällä tarkoitan siis niitä mausteiksi myytäviä sekoituksia, en dippisekoituksia. Näistä kannattaa toki tarkistaa ainesosat, jos haluaa päästä vähemmillä epämääräisyyksillä kuin dippisekoituksia käyttäessä. Itse olen käyttänyt erilaisia yrttisekoituksia, sitruunapippuria ja jotain, mitä kaapissa on sattunut olemaan.

7. Kastikkeet ja tahnat. Esim. pestoa tai chilitahnaa (tai jos kokkauskokeiluista on jäänyt yli jotain vieraampaa), voi  hyvin sekoittaa jogurtin sekaan.

8. Juokseva hunaja. Tätä sekoittaessa tulee olla tarkka, ettei kaikki jämähdä suoraan purkin pohjalle maustamatta ollenkaan (paitsi vikan annoksen supermakeaksi).

Näihin dippeihin tein pohjan sekoittamalla kermaviiliä ja creme fraichea, siitä tulee myös tosi hyvää. En muista tarkkaan sisältöjä muuten, mutta toisessa oli ainakin valkosipulia ja toisessa kuivattuja yrttejä. Jäljelle jääneet kastikkeet sekoitin seuraavana päivänä yhteen ja lisäsin perunasalaattiin! Tämä vinkkinä kastikkeiden ja dippien jatkokäyttöön.

Omat lemppariyhdistelmät:

Teen kastikkeet yleensä täysin fiilispohjalta ja siitä, mitä sattuu löytymään. Muutamia sekoituksia kuitenkin on, joita huomaan käyttäneeni toistuvasti.

Tuore basilika ja pippuri (välillä myös valkosipuli ja/tai öljy).

Jotain kuivattua yrttiä ja pippuria. Yleensä yrttinä minttu/oregano/yrttisekoitus. Välillä sitruunamehua TAI valkosipulia.

Yrttiöljy, tuore basilika ja pippuri.

Maustamaton, jos ruuassa on muuten vastaavia mausteita (esim. yrttejä uunijuureksissa tai lohkoperunoissa). Tähän tarkoitukseen parhaita on mielestäni creme fraiche ja turkkilainen jogurtti, kermaviili ja luonnonjogurtti on liian pliisuja.

Ja viimeisenä tämän hetken lemppari: chilitahna! Eikä mitään muuta. Tästä saa tosi miedon, tosi tulisen ja kaikkea siltä väliltä. Sekoita tahnaa vähän kerrallaan ja maista välissä, jotta löydät omalle kielellesi sopivat suhteet.

Herkullisia dippailuhetkiä just sulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti