perjantai 6. huhtikuuta 2018

Smoothiehulluus

Ehkä seuraavaksi kirjoitan jostain muusta kuin kodin säilytysratkaisuista tai ruuasta, mutta ainakin toistaseks mennään ykstoikkosilla aiheilla.

Mä tykkään tosi paljon erilaisista smoothieista. Nyt huomaan, että oon tehnyt niitä vähän harvemmin ja välillä tulee tehtyä päivittäin. Menee siis jaksottain niinkuin muutkin ruokamieltymykset.

Selailen jonkin verran reseptejä, mutta en ole varmaan ikinä tehnyt yhtään smoothieta reseptin mukaan. Lähinnä etsin inspiraatiota yhdistettävistä mauista ja ylipäätään uusia ideoita raaka-aineista, joita sekaan voisi laittaa.

Tässä sitruunatuorejuusto-
smoothie, josta kerron
tekstissä enemmän.

Vihersmoothiemaailmaan en vielä varsinaisesti ole päässyt enkä tiedä, haluanko edes. Käytän ruokavaliossani monipuolisesti erilaisia hedelmiä, juureksia, marjoja ja vihanneksia. En koe tarvetta soseuttaa kaikkea yhteen vaan haluan erilaista suutuntumaa ja koostumusta ruuasta kaikilla päivän aterioilla.

Kuten jo kirjoitin, en tee smoothieita reseptien mukaan. Laitan sekaan, mitä sattuu kaapista löytymään ja sillä hetkellä tekemään mieli. Mulla on kaapissa aina tarvikkeet smoothieen. Jaan seuraavaksi parhaat oivallukseni ja toivon, että niistä olisi iloa myös muille. Kirjoitan ne ylös, jotta voin itse palata muistelemaan hyviä vinkkejä, jos smoothieinto laantuu ja joskus myöhemmin yltyy.

1. Käytän tällä hetkellä nesteenä kasvimaitoja. Joskus aiemmin käytin usein jogurttia, mutta sittemmin huomasin, että se menee nopeammin huonoksi (ja vie jääkaapissa tilaa!), jos ei sitten olekkaan smoothieoloa tai on muuten aiottua kiireisempiä päiviä. Kasvimaidoissa on pitkät säilyvyysajat ja ne säilyvät huoneenlämmössä. Vaihtoehtoja voi pitää useita ja valita maun fiiliksen mukaan.

2. Käytän smoothieissa enimmäkseen pakastettuja raaka-aineita jäisinä. Siihen on pari syytä: ainekset säilyvät kauemmin pakastettuna kuin tuoreina ja smoothiesta tulee kylmää, huoneenlämpöisestä nesteestä huolimatta. Marjat pakastan itse.
Pari erityisen hyvää pakastusoivallusta:
- inkivääri! Kätevä muuhunkin ruuanlaittoon. Säilyy hyvin ja on helpompi raastaa jäisenä erilaisiin ruokiin. Sitä on aina saatavilla eikä tarvitse miettiä, mitä kaikkia inkivääriruokia laittaa, jos sellaisen ostaa. Sitä ei kuitenkaan tule yhteen ruokaan kovinkaan suuria määriä. Tuo kivan säväyksen smoothieen kuin smoothieen.
- banaani! Tiedätkö ne hedelmäkoriin unohtuneet, hieman liikaa tummuneet banaanit? Ne ovat täysin käyttökelpoisia, mutta ei niitä enää tule välipalahedelmänä syötyä. Olen alkanut pakastaa niitä. Yksi banaani viipaloituna mahtuu juuri sopivasti pienimpään minigrip-pussiin ja siinä on sopiva määrä yhteen smoothiekannulliseen. Ostan nykyään pari ylimääräistä banaania juuri tätä varten ja annan niiden hieman tummua ennen pakastamista.
- pakastepinaatti! Pari kuutiota tuo kummasti lisää ravintoarvoa ja makua. Ei usein tuo kauhean kaunista väriä smoothieen, mutta ei sen väliä.


3. Kasvimaitojen ja pakastettujen marjojen ja hedelmien lisäksi mulla on aina kaapissa muutamia hedelmäsäilykkeitä. Myös ne säilyvät kauan ja tuovat helposti vaihtelua makumaailmoihin. Ja esimerkiksi säilykemango on paljon helpompi aamukiireessä kuin tuore mango..

4. Jos tiedän, että mulla on aikainen tai muuten kiireinen aamu, surautan illalla valmiiksi smoothien jääkaappiin. Välillä teen pariksi aamuksi kerralla, säilyy hyvin ja jotain aamupalaa tulee varmasti nautittua. En ole aamuihminen ja olen vuosien varrella kehitellyt kaikenmoisia tapoja helpottaa aamuja, ehkä kirjoittelen niistä oman postauksen..

Mulla on kaksi laitetta, jotka sopivat smoothien valmistukseen. Yksi, joka tekee suoraan pulloon ja yksi, jolla voi tehdä enimmillään 1,7l kerralla. Käytän näitä tilanteen mukaan. Aika usein teen lauantaiaamuna ison satsin ja juon siitä vähintäänkin viikonloppu aamut, ehkä myös välipalalla. Arkisin käytän useammin pienempää. Paitsi, jos teen pariksi aamuksi, teen isolla ja jaan sen pienemmän pulloihin. Kasvimaitoja ostan kahdessa koossa: 1l on sopiva isompaan laitteeseen ja 2,5dl pienempään.


Ns. perussmoothieni koostuu siis seuraavista osasista:
- kasvimaitoa (kookos, manteli ja kookos-manteli tällä hetkellä useimmin käytössä)
- pakkasesta: marjoja, banaania, pinaattia, inkivääriä... Fiiliksen mukaan

Näiden lisäksi laitan mielen ja tilanteen mukaan esimerkiksi tuoreita tai säilykehedelmiä, puhtikauraa, rypsiöljyä, pähkinöitä, leseitä...
Olen monesti miettinyt, että parhaat makuyhdistelmät pitäisi kirjoittaa ylös. En kuitenkaan koskaan muista tehdä sitä enkä tiedä, tekisinkö niitä uudestaan, vaikka kirjoittaisinkin ylös. Teen niin sen hetken mukaan. Mitä makuja tekee mieli. Ja mitä kaapista löytyy, jämät on hyvä heittää smoothieen. Pääsiäisaterian jäljiltä kaappiin jäi sitruunatuorejuustoa ja kookosmaitoa (siis sitä paksua säilyketölkissä. Sitä käytän yleensä ruokiin, smoothieen sitä nestemäisempää litran pahvitölkeissä). Näistä tuli aika makea smoothie, mutta hyvin näköjään tuorejuustokin uppoaa smoothiessa. Näiden lisäksi vettä, mansikoita, säilykemangoa, pinaattia ja inkivääriä.

Vaikka postaus on nyt jo pitkä, kirjaan vielä loppuun muutaman hyväksi todetun makuparin (yleensä laitan lisäksi muutakin kuin vain mainitut aineet):
- vaniljasoijamaito/vaniljajogurtti ja puolukat
- laksitsijogurtti ja vadelmat
- kookosmaito, mango ja inkivääri (+ pinaatti)

Tämän tyyppisiä olen tehnyt aika usein.
Tässä kookosriisimaitoa, puolukoita, pinaattia,
säilykemangoa ja banaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti