maanantai 16. huhtikuuta 2018

Helpotusta arjen ruokarumbaan

Arkiruokailu tuntuu puhuttavan aina vaan. Miten syödä kunnolla arjen hektisyyden keskellä? Mielellään mahdollisimman terveellisesti, edullisesti ja nopeasti. Yhtälö vaatii kunnollista suunnittelua toimiakseen eikä silti välttämättä toimi.

Itselläni stressi ja huono mieliala vaikuttavat ensimmäisenä ruokailuun. Saatan jättää syömättä kokonaan tai syödä vähän mitä sattuu. Tämä on mielestäni hullunkurista, sillä kokkailu ja hyvä ruoka ovat asioita, jotka nimeän mielialaa nostaviksi. Ja kaikkihan sen tietää, että huono syöminen lisää huonoa mielialaa. Noidankehä on siis valmis.

Tein joskus listan ruuista, joista on sitten helppo koota viikon ruokalista. Ruokalistan tein kerran viikossa ja sen mukaan käytiin kaupassa. Tämä toimi hyvin ja melko kauan. Järjestely säästi rahaa ja hermoja sekä kaupassa että yleisesti arjessa. Viikon ruuat suunnittelin niin, että viikottain listalta löytyi monipuolisesti erilaisia ruokia. Pääsääntönä, että viikon aikana syötiin kala-, kasvis-, kana- ja liharuokia. Vähintään yksi keittoruoka. Lisukkeita mahdollisimman monipuolisesti. Suunnittelin niin, että kiireisenä päivänä lämmitettiin edellisen päivän ruoka. Kaikin puolin toimiva systeemi!

Sitten vaihtui yhteisasuminen yksinasumiseksi, työarki opiskeluarjeksi ja kaupunki täysin toiseksi, sen mukana kaikki vapaa-ajan jutut myös. Aikaa ei muka ollut, vaikka eihän mulla mitään muuta uusissa ympyröissä ollut. Kyse oli ennemmin väsymyksestä, niin paljon uutta ettei voimia kauheasti ollut muuhun kuin tottumiseen. Olen kyllä pyrkinyt syömään kaksi lämmintä ruokaa päivässä ja melko hyvin siinä onnistunut, mutta ei se ole ollut niin suunnitelmallista kuin aiemmin. Välillä olen yrittänyt palata takaisin tarkkaan suunnitteluun, mutta se ei ole ottanut tuulta alleen. Olen voinut ihan hyvin näinkin enkä siksi ole kuitenkaan kokenut tarkkaa suunnittelua niin tarpeelliseksi.

Tänään kirjoitin listat uudestaan ja yritän saada homman taas pyörimään sen mukaan. Nyt tuntuu siltä, että energiaa ja tahtotilaa siihen on. Ja vitsi miten kivalta tää suunnittelu taas tauon jälkeen tuntuukaan! Laitan alle kuvat listauksestani, jospa siitä olisi apua muillekin. Itseäni varten se ainakin pysyy täällä tallessa, vaikka paperinen hukkuisi. Jos on joku ruoka, johon kaipaat reseptiä, niin kysy multa, mulla on kaikkiin jostain bongattu resepti.


5 kommenttia:

 1. Wou! Mä niiin tarvitsisin tuollaisen listan. Ehkäpä teen oman. Mua kiinnostaa erityisesti noi linssikeittojen reseptit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, tää on kyllä niin kätevä systeemi! Välttyy jumittumasta samoihin ruokiin, kun voi tosta kattoa kun meinaa mielikuvitus loppua. Ja muutenkin pysyy paljon monipuolisempana ruokavalio.
   Laitan sulle linssikeittoreseptejä viestillä :)

   Poista
 2. Pitäisi itsekin skarpata ruokailujen kanssa ja mietin syötkö samaa ruokaa monena päivänä? Vai teetkö pieniä annoksia/pakastatko aina osan?
  Linssikeittojen ohjeet kiinnostaisivat myös täällä :)
  Oletko koskaan kokeillut pakastaa linssi- tai sosekeittoja kestääkö sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän riippuu siitä, mitä teen ja millainen viikko on tekemisten suhteen. Jos tiedän, että joku päivä on kiireinen, suunnittelen edelliselle päivälle sellaisen ruuan, josta riittää kahdelle päivälle. Olen huomannut, että broiler muuttaa helposti makuaan tympeäksi valmiissa ruuassa jääkaapissa, sellaiset ruuat kannattaa siis mieluummin pakastaa valmistuspäivänä, jos ruokaa jää.
   Syön korkeintaan kolme päivää samaa ruokaa, yleensä kaksi ja jos vielä jää, laitan pakkaseen ja sulatan sieltä myöhemmin. Jos viikko ei ole kiireinen, teen enemmän päiväannoksia. Yleensä kuitenkin niin, että viikossa on vähintään yksi kahden päivän ruoka.
   Kannattaa siis ottaa kalenteri viereen, kun suunnittelee viikon ruokia, niin voi sen mukaan miettiä, milloin on aikaa tehdä mitäkin/milloin syö kaksi päivää samaa/milloin sulattaa pakkasesta/milloin syö muualla.
   Kasvissosekeittoa olen joskus pakastanut enkä ainakaan muista, että se olisi ollut jotenkin huonoa eli kestää kyllä.
   Pitää vaan muistaa käyttää ne sieltä pakkasesta! Helpoiten se käy, kun tarkistaa myös pakkasen ruokalistaa kootessa ja valitsee sieltä esim yhden päivän ruuan.

   Pitäisköhän mun koota noista mun keräämistä linssikeittoresepteistä ihan erillinen postaus, kun ne selkeästi herättää kiinnostusta :) En lupaa mitään päivää, niin jos haluat nopeammin käyttöön, laita mulle viestiä niin menee sitten reseptit oikeaan osoitteeseen. :)

   Poista
  2. Kirjoitinkin postauksen jo heti tänään, kun iski inspiraatio, toivottavasti löysit reseptit ja niistä on sulle iloa! :)

   Poista