lauantai 11. toukokuuta 2019

Ideapankki: munakasvinkkejä

Viime viikolla kirjoitin, että arkiruokailuni koostuu tällä hetkellä pitkälti erilaisista kulhoruuista. Niiden lisäksi munakas on toinen, jota syön melko usein jollain aterialla. Välillä tulee aikoja etten vaan syö kananmunia missään muodossa, välillä syön vähintään kerran viikossa tai useamminkin. Munakkaissa on vähän sama kuin niissä kulhoissa, että ovat nopeita ja helppoja tehä ja kaapista löytyy aina jotain, jolla munakkaan voi täyttää.

Tää munakas syntyi illanistujaisten jämistä: paprikagoudaa, ilmakuivattua kinkkua ja paistettuja minipaprikoita. Ja munakkaan kanssa sopii valkoviini, tietysti.
Mun bravuurimunakas on jo vuosia ollut sellainen, johon tulee avocadoa, tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa sekä suolaa ja pippuria. Joskus teininä tein lähinnä juustomunakasta, mutta enää en pysty syömään munakasta, jossa on niin rasvainen suutuntuma. Tai oon mä joskus tehnyt, kun ei ole ollut oikein muuta laitettavaa, mutta todella todella harvoin. Munakas on parasta, kun siihen laittaa jotain tuoretta ja raikasta vastapainoksi kananmunalle (ja aika usein jollekkin juustolle).

'Jo vuosia' eli vähintään viis. Ja silti en löytänyt siitä yhtään parempaa kuvaa kuin tän. Tässä siis mun bravuuri: avocado, tomaatti, mozzarella ja basilika.

Viime aikoina olen tehnyt munakkaita avaamalla kaapin ja kasaamalla sieltä sopivan kuuloisia täytteitä. Munakkaaseen käy helposti monet samat ainekset kuin kulhoruokiin. Kertaakaan ei oo vielä menny testit pieleen ja siks aattelin kerätä vinkit tänne. Jos niistä ois hyötyä muillekin ja että voin käyä kurkkaamassa vinkkejä, jos aion vasiten hankkia munakastarvikkeet.

Tämä taitaa olla perunasalaatista jääneiden tarvikkeiden hävitys-munakas: keitettyjä uusia perunoita, tomaattia ja kevätsipulia.

Mulla on kaapissa aina kananmunia. Ostan aina 6kpl luomumunia. Paketti kestää n 1-2 viikkoa ja sitten täytyy muistaa ostaa lisää. Kannattaa aina avata kenno ja tarkistaa päällisin puolin kaupassa, välillä löytyy risoja kuoria. Ei sitten mene kotona hukkaan. Yhteen munakkaaseen laitan 2-4 kananmunaa. Riippuu vähän siitä, mikskä ateriaksi sen teen ja kuinka kova nälkä on (mitä olen muuten syönyt).

Teen nykyään useimmiten munakkaani näin: täytän puolet ja käännät toisen puolikkaan täytteiden päälle. Kuva tästä valmiina löytyy seuraavan tekstin jälkeen. 

Vinkit onnistuneen munakkaan paistamiseen (Tapoja on varmasti yhtä monta kuin kokkeja, mutta mä oon testannut muutamia versioita ja tää toimii itellä tällä hetkellä parhaiten):

- Riko kananmunat erilliseen lasiin ja sekoita haarukalla tasaiseksi.
- Laita pannulle rypsiöljyä ja juoksevaa margariinia. Kyllä, molempia vähän. Testasin tätä sattumalta ja siitä tulee hyvä maku ja rapea pinta.
- Kun rasva (pannu) on lämmennyt, kaada munaseos pannulle ja käännä lämpötila 4 (pidä kutosella aluksi, niin kauan kun rasva lämpiää).
- Tuorein ja paras niksi, jonka olen havainnoinut: Anna olla rauhassa!! Älä siis sekoittele tai kääntele, jos haluat siistin, tasalaatuisen munakkaan. Odota rauhassa, että munakas on pinnalta jähmettynyt ja saanut reunoilta väriä. Silloin sen saa käännettyä kaikista helpoiten ja pinnasta tulee juuri sopivan rapea. Käännä munakas ja anna olla ihan hetken. Munakas on jo kypsä, kääntämisen tarkoitus on saaha paistettu pinta myös toiselle puolelle.
- Kippaa munakas lautaselle ja täytä mieleiseksi.
- Hyviä tarjoilutapoja on kaksi: täytä koko munakas pizzan tapaan tai puolet ja taita toinen puolikas täytteiden päälle.

Postauksen kuvista varmaan näkee, ettei nää paistovinkit oo ollu mulla kovin kauaa käytössä. Ja myös sen, että vinkit on oikeesti toimivia. Arvaat varmasti, mitkä näistä on tuoreimpia kuvia.

Täytteenä fetajuustoa, tuoretta persiljaa ja valkosipuliöljyssä paistettuja herkkusieniä. 

Aiemmin tein munakkaan aina niin, että rikoin kananmunat suoraan pannulle, jolloin keltuainen jäi löysäksi. Hyvää sekin, mutta toistaiseksi kallistun tähän itselleni uudempaan tapaan. Munakkaasta tulee kuohkeampi ja helpommin käsiteltävä. Silloin teininä, kun paistoin vaan juustomunakkaita, rikoin kananmunat lasiin, lisäsin vähän maitoa ja erilaisia mausteita ja sekoitin. Hyvä pohja siitäkin tuli. Kannattaa siis testailla erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytää itselleen parhaat tyylit. Ja kannattaa myös varioida tapaa aika-ajoin.

Voissa paistetut, tuoreet suppilovahverot ei tarvinneet kaverikseen munakkaan päälle muuta kuin suolaa ja pippuria. 

Munakkaan paiston täsmävinkkien jälkeen muutamia tärppejä täytevinkeistä (kuvat valmiista munakkaista postauksen kuvissa). Haluan kuitenkin vielä korostaa, että munakkaaseen voi hukata melkein mitä vaan eli kaikki rippeet ja muut rohkeesti käyttöön:
- avocado, tomaatti, mozzarella ja basilika
- valkosipuliöljyssä paistetut herkkusienet, feta ja persilja
- Baby pinaatti, avocado, herkkusieni ja chili-creme fraiche
- Paahdetut pikkupaprikat, paprikagouda, ilmakuivattu kinkku

Toimivaksi todettu myös säilykemaissi, sienet, pavut, tuoreet yrtit, erilaiset juustot, kaprikset (erityisesti ne isommat viipaleiksi pilkottuina). Suolaa ja pippuria laitan aina.

Jaa ihmeessä, jos sulla on joku hyvä vinkki tai joku ei niin onnistunut kokeilu! Mulla ei oo tullu vastaan vielä mitään, mikä ei ois toiminut. On toki sellaisia, joita en ole testannut, koska tuntuu lähtökohtaisesti siltä, ettei ne toimi. Esimerkiksi salaatti, kurkku, homejuustot yms.

Tää oli ihan puhdas testi, joka osoittautui toimivaksi. Baby pinaattia, avocadoa, herkkusieniä ja chili-creme fraichea. Kastiketta oli jäänyt edellisen illan bowlista ja muutama päivä poissa kotoa häämötti, joten päätin heittää kastikkeen tähän, ettei se mene hukkaan. Todellakin toimi! Jatkossa suunnitellusti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti