perjantai 30. maaliskuuta 2018

Helppo arkiruoka




Mä viihdyn keittiössä. Tykkään leipoa ja laittaa ruokaa. Koska arkena ei aina jaksa tai ehdi panostaa, mutta silti on päivittäin syötävä, olen kehitellyt ruokia, joilla pääsee mahdollisimman helpolla. Joista riittää vähintään kahdeksi päiväksi, jolloin kokkauskerrat vähenee.

Esittelen seuraavaksi yhden arkiruokaoivalluksistani. Aikaa raaka-aineista valmiiksi ruuaksi menee reilu tunti. Ruoka on tästä ajasta uunissa tunnin eli aktiivista kokkausaikaa se ei kauheasti vie. Ruuan kypsymisen aikana voi vaikka kipaista lenkille, tehdä kotitreenin tai siivota, jos haluaa olla tehokas. Ruoka ei vaadi sekoittelua tai muuta huolenpitoa uunissa ollessaan.

Pääosassa tässä postauksessa on perunavuoka, mutta esittelen samalla koko aterian.

Perunavuokaan tarvitset parmesania tai
muuta vastaavaa juustoa, perunoita ja
(maustettua) ruokakermaa. Kerman maun
voi vapaasti valita oman maun mukaan.
Itse olen kokeillut juusto-, yrtti- ja pippurikermalla,
Kaikki maistuivat hyviltä. Tästä määrästä
riittää yhdelle henkilölle 2-4 päiväksi,
riippuu aterian muista aineksista
ja nälästä. Aineksilla, jotka
postauksessa esittelen,
tästä määrästä söi 2 naishenkilöä
2 kertaa. 

1. Raasta tai leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi.


2. Laita perunat uunivuokaan ja kaada
kerma perunoiden päälle.
3. Raasta juusto.



4. Juuston määrää en ole koskaan mitannut,
vaan laittanut silmämääräisesti niin,
että kaikki perunat peittyvät hyvin.
Kun kaikki on valmista, laita
ruoka uuniin.
175-200astetta, 1 tunti.
Pelkät perunat paistan 200,
mutta katson lämpötilan mahdollisten
muiden ruokien mukaan,
esim. tällä aterialla broilerin koipien 175.

Tällä kertaa valitsin lisukkeeksi porkkanoita,
jotka kypsyivät uunivuoassa muiden ruokien
tapaan. Pilkoin porkkanat 4-6 osaan,
pituudesta riippuen.

Ladoin porkkanat uunivuokaan ja lisäsin
jokaisen kerroksen päälle hunajaa ja
kuivattua timjamia. Näissä oli reilusti
purutuntumaa. Jos haluat pehmeitä
porkkanoita, lisää vuokaan nestettä.

Ruoka valmiina kypsymään, jokainen
osa omassa vuoassaan. Olen yleensä
 paistanut broilerit pellillä
ja laittanut perunavuoan pellin reunalle,
mutta tällä kerralla päätin kokeilla toista
tapaa ja näin aion tehdä jatkossa.
Broilerin nesteet pysyvät vuoassa eikä
leviä leivinpaperin alle pellille ja vuoan
pohjaan eli siistimpää ja helpommin pestävää.



Ateriaa on helppo varioida vaihtamalla muita aineksia ja kerman makua. Olen tehnyt samalla perunatyylillä broilerivuokaa niin, että revin ylijääneen, kypsennetyn broilerin koiven perunoiden joukkoon ennen uuniin laittamista. Hyvää! Perunoiden kaveriksi vuokaan voi varmasti laittaa lähes mitä vain ja näin koko ateria valmistuu samassa astiassa, vielä vähemmällä vaivalla ja tiskillä.

Rentoa pääsiäistä, muistakaa syödä hyvin! Muutakin kuin suklaamunia, esimerkiksi tälläistä perunapaistosta..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti