sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Palaset loksahtelee (eli kuulumisia)

Ei ollut tarkoitus pitää tämmöistä taukoa, mutta tämä kolmikymppisen elämä yllättikin hektisyydellään. Tai ei tää oo ollu sen hektisempää ku kaksysinä, mutta on ollut parempaa tekemistä kuin kirjoitella. Kevätlukukauden loppukiri vaati tietysti osansa. Synttärit vei aika paljon aikaa järjestelyineen ja etenkin Helsingin juhlien jälkeen leijuin semmoisessa rakkauskuplassa kaikista ihanista ympärillä, etten meinannut saaha mitään tehtyä. Halusin vaan nauttia siitä fiiliksestä. Rakkauskuplaa on lisännyt onnistuneiden juhlintojen lisäksi yksi erityinen, joka yllättäen asteli arkeeni. Hento toive oli viimeiset pari vuotta, että josko erityinen löytyisi ennen sitä maagista 30. Meni vähän tiukille, mutta ehti. Syvempi tarkoitus taisi ainakin olla kannatella yli nurkan takana vaanineista pyöreistä, mutta toivottavasti myös niistä kaikista tulevista synttäreistä. Ainakin, jos se on omista päätöksistä kiinni.

Nyt tuntuu siltä, että lähes kaikki palaset alkaa loksahella kohalleen. Kaikilla osa-alueilla. Josko 30 maagisuus olisikin siinä, että sen jälkeen alkaa vihdoin kaikki sujumaan. Toki on koko ajan pelko, että mikä osa romahtaa seuraavaksi, mutta pyrin nyt nauttimaan tästä hetkestä ja siitä, että kerrankin asiat tuntuvat sujuvan ja menevän omalla painollaan positiiviseen suuntaan. Tietenkin teen kaiken voitavani pysyäkseni tällä suunnalla.

Kuten jo mainitsin, synttäreiden juhlinta ylitti kaikki odotukset ja osoitti kaikki pelot turhiksi. Kaikki meni just eikä melkein nappiin ja sain viettää ihania hetkiä ihanien läheisten kanssa. Synttäreistä tulossa postauksia, mutta koitan ensin kasata ajatukset siitä, mitä kaikkea kirjoitan ja kuinka monessa osassa.

Koulu on nyt tältä keväältä paketissa, mutta en aio jäähä laakereille lepäämään vaan aloitan huomenna kesätyöt itselleni uudessa paikassa! Niin jännää. Odotan innolla. Koitan saaha kaikki hommat rullaamaan niin, että ehdin kirjoitella blogiakin taas vähän aktiivisemmin. Kaikkea kirjoitettavaa kun olis..

Ihanaa kesäkuun alkua sulle! Toivottavasti sullakin on kaikkea kutkuttavan jännää ja positiivista meneillään.

perjantai 17. toukokuuta 2019

Oikean elämän alussa

Mä oon aikaisemmin kirjoittanut synttäreiden synnyttämistä tunteista, kun täytin 24 ja kun täytin 25.
Voin allekirjoittaa tekstit edelleen. Vaikka ainakaan vielä ei ole harmittanut mikään (toisin kuin teksteissä). Vaikka jotenkin aattelin, että fiilis jossain vaiheessa laantuu, mutta ei ainakaan tänä vuonna. Vaikka olen odottanut tätä päivää kauhun sekaisin, mutta positiivisin fiiliksin. En tiedä, onko kyse syntymäpäivistä ylipäätään vai tästä jännittävien pyöreiden saavuttamisesta, mutta on ihan sama fiilis kuin lapsena. Kauhea täpinä koko ajan, aika ihana fiilis. Harvoin kun nykyään on näin innoissaan mistään, niin tuntuu hyvältä, että tälläsiä fiiliksiä vielä ajoittain tulee.

Olen juhlinut synttäreitä jo huhtikuussa äidin kavereiden kanssa. Yhdistettiin juhlat ja vietettiin 80. Maanantaina vein kakun johtajakokoukseen synttäreiden kunniaksi. Keskiviikkona syötiin kaverin kanssa luksusvaahtokarkkeja, koska nähtiin vikan kerran niin, että oon alle 30. Eilen sain ruusuja, suklaata ja siiderin ja erityistä seuraa 'vikan illan' kunniaksi. Tälle aamulle olin varannut herkkuaamupalan. Myöhemmin kävin ystävän kanssa synttärilounaalla ja illalla menen perheen kanssa ravintolaan. Huomenna juhlin kunnolla läheisten kanssa. Ensi viikon lauantaina juhlin vielä kerran kavereiden kanssa, silloin kotona. Ja sitten tulee varmaan vielä semmoisia privajuhlimisia, kun kaikki tärkeät ei kuitenkaan pääse oikeisiin juhliin.


Aika kivaa, että tälleen venyy tää juhlahumu. Mulla on ollu niin paljon huonoja fiiliksiä siitä, ettei ketään kiinnosta, että on ihanaa huomata olleensa ainakin osittain väärässä. Oon saanu ihania viestejä ja on ollu ihania kohtaamisia tänään (mm lehtoreiden synttärilaulu). Tietysti harmi, että yleensä kehut, kiitokset ja muut huomionosoitukset rajottuu vain juhlapäiviin. Pitäisi muistaa tärkeitä ihmisiä muulloinkin, mutta sentään joskus, se on pääasia! Ja tekee niin onnelliseksi.

En ole varsinaisesti kriiseillyt synttäreitä, mutta vähän on yrittänyt hiipiä semmoisia Aika loppuu-fiiliksiä. Onneksi tällä viikolla on tapahtunut asioita, joiden ansiosta sellaiset ajatukset on jäänyt entistä enemmän taka-alalle, mutta ei niitä mitenkään helpottanut onnitteluviesti, jossa muistutettiin mun olevan lähempänä 60 ku omaa syntymää. Äiti onneksi laittoi tämän jälkeen, että elä vielä muutama tunti alle 30 elämää ja sitten alkaa se oikea elämä. Aion mieluummin keskittyä siihen kuin siihen, että 60 on muutaman tunnin päästä lähempänä kuin hetki, jona synnyin. Sitäpaitsi, todennäköisemmin saan itse enemmän irti siitä 60 kuin omasta vauvavuodesta, että senkin puolesta parempaan päin. Toivottavasti. Ei ole tarjonnut ihan parastaan nää ekat 30 vuotta, jospa ainakin seuraavat 30 vuotta tarjoais sitä edeltäjäänsä paremmin.

lauantai 11. toukokuuta 2019

Ideapankki: munakasvinkkejä

Viime viikolla kirjoitin, että arkiruokailuni koostuu tällä hetkellä pitkälti erilaisista kulhoruuista. Niiden lisäksi munakas on toinen, jota syön melko usein jollain aterialla. Välillä tulee aikoja etten vaan syö kananmunia missään muodossa, välillä syön vähintään kerran viikossa tai useamminkin. Munakkaissa on vähän sama kuin niissä kulhoissa, että ovat nopeita ja helppoja tehä ja kaapista löytyy aina jotain, jolla munakkaan voi täyttää.

Tää munakas syntyi illanistujaisten jämistä: paprikagoudaa, ilmakuivattua kinkkua ja paistettuja minipaprikoita. Ja munakkaan kanssa sopii valkoviini, tietysti.
Mun bravuurimunakas on jo vuosia ollut sellainen, johon tulee avocadoa, tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa sekä suolaa ja pippuria. Joskus teininä tein lähinnä juustomunakasta, mutta enää en pysty syömään munakasta, jossa on niin rasvainen suutuntuma. Tai oon mä joskus tehnyt, kun ei ole ollut oikein muuta laitettavaa, mutta todella todella harvoin. Munakas on parasta, kun siihen laittaa jotain tuoretta ja raikasta vastapainoksi kananmunalle (ja aika usein jollekkin juustolle).

'Jo vuosia' eli vähintään viis. Ja silti en löytänyt siitä yhtään parempaa kuvaa kuin tän. Tässä siis mun bravuuri: avocado, tomaatti, mozzarella ja basilika.

Viime aikoina olen tehnyt munakkaita avaamalla kaapin ja kasaamalla sieltä sopivan kuuloisia täytteitä. Munakkaaseen käy helposti monet samat ainekset kuin kulhoruokiin. Kertaakaan ei oo vielä menny testit pieleen ja siks aattelin kerätä vinkit tänne. Jos niistä ois hyötyä muillekin ja että voin käyä kurkkaamassa vinkkejä, jos aion vasiten hankkia munakastarvikkeet.

Tämä taitaa olla perunasalaatista jääneiden tarvikkeiden hävitys-munakas: keitettyjä uusia perunoita, tomaattia ja kevätsipulia.

Mulla on kaapissa aina kananmunia. Ostan aina 6kpl luomumunia. Paketti kestää n 1-2 viikkoa ja sitten täytyy muistaa ostaa lisää. Kannattaa aina avata kenno ja tarkistaa päällisin puolin kaupassa, välillä löytyy risoja kuoria. Ei sitten mene kotona hukkaan. Yhteen munakkaaseen laitan 2-4 kananmunaa. Riippuu vähän siitä, mikskä ateriaksi sen teen ja kuinka kova nälkä on (mitä olen muuten syönyt).

Teen nykyään useimmiten munakkaani näin: täytän puolet ja käännät toisen puolikkaan täytteiden päälle. Kuva tästä valmiina löytyy seuraavan tekstin jälkeen. 

Vinkit onnistuneen munakkaan paistamiseen (Tapoja on varmasti yhtä monta kuin kokkeja, mutta mä oon testannut muutamia versioita ja tää toimii itellä tällä hetkellä parhaiten):

- Riko kananmunat erilliseen lasiin ja sekoita haarukalla tasaiseksi.
- Laita pannulle rypsiöljyä ja juoksevaa margariinia. Kyllä, molempia vähän. Testasin tätä sattumalta ja siitä tulee hyvä maku ja rapea pinta.
- Kun rasva (pannu) on lämmennyt, kaada munaseos pannulle ja käännä lämpötila 4 (pidä kutosella aluksi, niin kauan kun rasva lämpiää).
- Tuorein ja paras niksi, jonka olen havainnoinut: Anna olla rauhassa!! Älä siis sekoittele tai kääntele, jos haluat siistin, tasalaatuisen munakkaan. Odota rauhassa, että munakas on pinnalta jähmettynyt ja saanut reunoilta väriä. Silloin sen saa käännettyä kaikista helpoiten ja pinnasta tulee juuri sopivan rapea. Käännä munakas ja anna olla ihan hetken. Munakas on jo kypsä, kääntämisen tarkoitus on saaha paistettu pinta myös toiselle puolelle.
- Kippaa munakas lautaselle ja täytä mieleiseksi.
- Hyviä tarjoilutapoja on kaksi: täytä koko munakas pizzan tapaan tai puolet ja taita toinen puolikas täytteiden päälle.

Postauksen kuvista varmaan näkee, ettei nää paistovinkit oo ollu mulla kovin kauaa käytössä. Ja myös sen, että vinkit on oikeesti toimivia. Arvaat varmasti, mitkä näistä on tuoreimpia kuvia.

Täytteenä fetajuustoa, tuoretta persiljaa ja valkosipuliöljyssä paistettuja herkkusieniä. 

Aiemmin tein munakkaan aina niin, että rikoin kananmunat suoraan pannulle, jolloin keltuainen jäi löysäksi. Hyvää sekin, mutta toistaiseksi kallistun tähän itselleni uudempaan tapaan. Munakkaasta tulee kuohkeampi ja helpommin käsiteltävä. Silloin teininä, kun paistoin vaan juustomunakkaita, rikoin kananmunat lasiin, lisäsin vähän maitoa ja erilaisia mausteita ja sekoitin. Hyvä pohja siitäkin tuli. Kannattaa siis testailla erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytää itselleen parhaat tyylit. Ja kannattaa myös varioida tapaa aika-ajoin.

Voissa paistetut, tuoreet suppilovahverot ei tarvinneet kaverikseen munakkaan päälle muuta kuin suolaa ja pippuria. 

Munakkaan paiston täsmävinkkien jälkeen muutamia tärppejä täytevinkeistä (kuvat valmiista munakkaista postauksen kuvissa). Haluan kuitenkin vielä korostaa, että munakkaaseen voi hukata melkein mitä vaan eli kaikki rippeet ja muut rohkeesti käyttöön:
- avocado, tomaatti, mozzarella ja basilika
- valkosipuliöljyssä paistetut herkkusienet, feta ja persilja
- Baby pinaatti, avocado, herkkusieni ja chili-creme fraiche
- Paahdetut pikkupaprikat, paprikagouda, ilmakuivattu kinkku

Toimivaksi todettu myös säilykemaissi, sienet, pavut, tuoreet yrtit, erilaiset juustot, kaprikset (erityisesti ne isommat viipaleiksi pilkottuina). Suolaa ja pippuria laitan aina.

Jaa ihmeessä, jos sulla on joku hyvä vinkki tai joku ei niin onnistunut kokeilu! Mulla ei oo tullu vastaan vielä mitään, mikä ei ois toiminut. On toki sellaisia, joita en ole testannut, koska tuntuu lähtökohtaisesti siltä, ettei ne toimi. Esimerkiksi salaatti, kurkku, homejuustot yms.

Tää oli ihan puhdas testi, joka osoittautui toimivaksi. Baby pinaattia, avocadoa, herkkusieniä ja chili-creme fraichea. Kastiketta oli jäänyt edellisen illan bowlista ja muutama päivä poissa kotoa häämötti, joten päätin heittää kastikkeen tähän, ettei se mene hukkaan. Todellakin toimi! Jatkossa suunnitellusti. 


torstai 9. toukokuuta 2019

Ihan tavallista mulle kuuluu

Kirjoitan tosi harvoin ihan tavallista arkijuttua. Tai no, onhan suuri osa mun postauksista aika arkisia (vinkkejä ja muita), mutta harvoin kerron ihan siitä tavallisesta arjesta, mitä oon tehnyt ja millaista on ollut. Nyt tuli kuitenkin fiilis, että haluan kirjoittaa ihan vaan kuluvasta viikosta, vaikkei tässä ole mitään ihmeellistä ollutkaan. Tai ehkä just siks.

Tällä viikolla on ollut paljon koulua (ma-to täydet päivät), mutta koulupäivät on menny tosi nopeesti. Meillä on ollut oikeestaan tuntityöskentelyä eli aktiivista tekemistä eikä niinkään luentoja. Ihan todella mukavaa! Oma fiilis siitä, että tästä tulee oikeesti vielä joskus ammatti, jossa todennäköisesti pärjään, on ottanut tällä viikolla aimo harppauksen eteenpäin. Vaikka on vielä valtava määrä asioita, jotka ei oikein onnistu ja joissa pitää petrata, on myös tullut vahvoja Mähän osaan-fiiliksiä. On niitä tullut välillä aiemminkin, mutta tällä viikolla jotenkin vahvemmin. Tästä viikosta on jäänyt olo, että on vihdoin päästy siihen ytimeen testailemaan juttuja. Ihan huippua! Toivotaan vaan, että tää fiilis jatkuu ja jatkuu ja kantaa niitten tulevien epätoivon hetkien yli (niitä aivan varmasti tulee vielä ja paljon). Eilen sain myös kaksi todella hyvää palautetta lehtoreilta, jotka kätken kyllä syvälle sydämeeni ja yritän muistaa kaivaa ne sieltä tiukan paikan tullen.

Maanantaina suunniteltiin partion kesäleiriä Ahvenanmaalle. Odotan leiriä Niin innolla! En ole ollut vielä tässä lippukunnassa kesäleirillä enkä partiojutuissa manner-Suomen ulkopuolella, joten on monestakin syystä tosi kiva lähteä leireilemään. Edellisestä on kuitenkin jo jonkin aikaa.

Tiistaina kävin juhlakaupassa hankkimassa kattaustarvikkeita synttäreitä varten. Ajattelin hankkia ne täältä, vaikka pidänkin ensimmäiset juhlat Helsingissä. Laskin, että tulee liian kiire ehtiä kauppaan siellä kaiken muun järjestelyn lisäksi, joten koin pienemmäksi pahaksi roudata tarvikkeet täältä. Ei niitä nyt kuitenkaan Niin paljon ole. Eikä tuollaiset pahvi- ja muovitarvikkeet paljoa painakkaan. Värivalinta oli yllättävän vaikeaa, vaikka luulin päättäneeni valmiiksi. Vaihdoin kuitenkin mielipidettä kaupassa monta kertaa ja lähdin lopulta ihan erilaisten juttujen kanssa kuin olin ajatellut. Olen tyytyväinen valintoihin. Mukana ollut kaveri tuskin enää ikinä lähtee mun kanssa minnekään, osallistin nimittäin häntäkin valintaan, haha. No, itsepä tuli mukaan. Ja onneksi tuli.

Keskiviikkona menin koulupäivän jälkeen keskustaan kahville kaverin kanssa ja tekemään kouluhommia. Suitsait kirjoitin 2 sivua, vaikka kirjoittaminen tökki aluksi todella pahasti. Ja vaikka juteltiin välissä kaikkea ihan muuta. Sitten kahvila menikin kiinni ja täytyi lopettaa. Jäin hetkeksi pyörimään kaupungille ja päädyin kirjastoon lukemaan kirjaa. Se pitäisi ottaa tavaksi, siellä oli niin helppo lukea. Kotona tuntuu vaikealta, kun tulee aina sata muuta asiaa mieleen, joita voisi tehdä. Mulla oli tosi kiva asu ja vähän harmitti, ettei siitä tullut otettua kuvia, niistä ois saanut hyvän postauksen. Ois pitäny pyytää kaveria kahvilan jälkeen kuvaamaan..

Tänään olen mennossa äänimaljarentoutukseen! En ole ikinä ollut, tosi kiva ja jännä päästä kokeilemaan. Toivottavasti se oikeasti rentouttaa. Olen nukkunut tällä viikolla Todella huonosti (noin 3-4 tuntia yössä), niin tämmöinen rentoutuminen tulee varmasti tarpeeseen.

Loppuviikolle ei olekkaan enää sen kummempia suunnitelmia. Katsotaan, mitä päivät tuo tullessaan. Kaikkina muina päivinä on poikkeuksellisesti ollut jotain iltaohjelmaa, niin ihan kiva, että nyt voi heittäytyä virran vietäväksi. Kouluhommia, kotitöitä ja synttärivalmisteluja varmaan ainakin jossain määrin, mutta mitään muuta en sitten tiedäkkään.

Olipa jotenkin tosi kiva kirjoittaa ihan vaan tämmösiä tavallisia juttuja. Ja näistä tulikin loppujen lopuks tosi pitkä postaus, vaikka alkuun aattelin, että saanko kirjoitettua mitään. Mutta just, koska tällä viikolla on ollut päivittäin jotain koulun lisäksi, sai niistä sitten kuitenkin aika paljon asiaa.

Viikonloppuna tulossa Ideapankkiin munakasvinkkejä, pysyhän kuulolla! Ihanaa loppuviikkoa just sulle.

lauantai 4. toukokuuta 2019

Ideapankki: Elämänlaatua parantavat kulhoruuat

Jaoin täällä viime syksynä vinkit kahteen erilaiseen poke bowliin, jotka olin tehnyt. Ne olivat ensimmäiset, jotka itse tein. Vähänpä tiesin. Kulhoruoat on jo hetken ollut sellaisia arjen pelastajia, joita olen tehnyt vähintään kerran viikossa, joskus useamminkin. Ne on niin nopeita ja helppoja koota ja niistä saa aina monipuolista ja ravitsevaa ruokaa.

Nää oli parhaita kulhoja, jotka oon tehnyt.
Jasmiiniriisiä, chili-creme fraichea, varsiselleriä, avocadoa, katkarapuja, tilliä ja limeä. 

Nyt ajattelin jakaa laajemmalla kokemuksella muutamia vinkkejä ja inspiraatiokuvia. En ole kertaakaan tehnyt täysin samanlaista kulhoa kahdesti enkä myöskään ole kuvannut kaikkia. Tässä kuitenkin kaikki ne, jotka olen kuvannut sekä muutamat hyväksi havaitut ja itsellä peruspilareina pysyvät vinkit.

Quinoaa (en enää muista, kumpi niistä valmiista),  paprikaa, fajita-vuolukanaa ja chili-fetaa. Tää ois ehkä kaivannut jotain maustamatonta maitotuotetta, ehkä creme fraichea. Tämä on toistaiseksi ainoa kulho, jonka olen tehnyt kanasta. 

Olen tehnyt kulhoruokia niin paljon, että postaus on erittäin pitkä ja laaja. Yritin kuitenkin parhaani mukaan jaotella tämän niin, että lukeminen olisi mahdollisimman helppoa. Eri osa-alueet on otsikoitu numeroilla ja tummilla kirjaimilla, joten voit (toivottavasti) helposti bongata itsellesi tarpeellisimmat vinkit.

Avocadoa, tonnikalaa, varsiselleriä, maissia ja chili-creme fraiche. En muista, onko pohjalla riisi vai quinoa. 

1. Hanki kaappeihin tuotteita, jotka ovat monipuolisia ja säilyvät kauan

Itselleni kulhojen helppous tulee siitä, että mulla on erilaisia raaka-aineita aina kaapissa. Vaikka kaupassa käynti olisi unohtunut tai siihen ei vaan ole ollut aikaa tai voimia, saa jonkinnäköisen kulhon aikaiseksi. Seuraavalla kauppareissulla täydennän taas varastoja. Ensimmäisenä jaan siis vinkit monipuolisen 'varakaapin' täyttöön. Siis tuotteita, jotka säilyvät pitkään ja joita voi käyttää monipuolisesti. Tähän listaan vain sellaiset, joita hyödynnän kulhoihin. Ehkä joskus myöhemmin sitten sellainen laajempi varakaappilistaus..

Säilykkeet ja kuivatuotteet:

- maissi
- kaprikset
- tonnikala (ne pienimmät purkit, juuri sopiva kerta-annos!!)
- herkkusienet (maustettuna ja pannulla paistettuna parhaat, mutta toimii myös suoraan purkista)
- valmiiksi keitetyt riisit ja quinoa
- jasmiiniriisi

Jääkaappi ja pakastin:

- varsiselleri (tuoretuote, mutta säilyy jääkaapissa hyvin)
- porkkanat (tuoretuote, mutta säilyy jääkaapissa hyvin)
- creme fraiche yms
- chilitahna
- soijakastike
- tofu
- erilaiset juustot
- katkaravut (ota pussista sopiva määrä ja sulata kuumassa vedessä, pussillisesta saa monta kertaa)
- pinaattikuutiot (heitä esimerkiksi riisin sekaan keittämisen loppuvaiheessa)

Nää on aika pitkälti sellaisia, joita mulla yleensä aina on ja joita täydennän, kun edelliset loppuu. Siten löytyy aina jotain ruuaksi sopivaa. Ei tietenkään aina kaikkia näistä, mutta tää on hyväksi todettu peruskombo. Nää oon todennut monikäyttöisiksi, ei siis ainoastaan kulhoihin vaan myös esimerkiksi pastaan.

Jasmiiniriisi, chili-tofu, maissi, avocado ja maustamaton creme fraiche. 

2. Valitse kaupasta monipuolisesti erilaisia raaka-aineita

Yksi parhaita puolia kulhoruuissa on se, että niistä saa pienellä miettimisellä tosi monipuolisia sekä koostumuksellisesti että ravitsemuksellisesti. Erityisesti silloin, kun ne tekee suunnitellusti ja valitsee raaka-aineet vartavasten kulhoa varten eikä Mitä kaapista löytyy - periaatteella. Tykkään ruuista, joissa on vaihtelevuutta mauissa ja koostumuksissa. Kulhoissa tämä on mielestäni kaikista helpoin toteuttaa. Hyvä tapa koota kulho on valita omat lemppari raaka-aineet. Pieleen ei voi mennä!

Seuraavaksi vinkkejä hyväksi todetuista, tuoreista raaka-aineista (edellisessä kohdassa mainittujen varsisellerin ja porkkanan lisäksi). Suosittelen valitsemaan tuotteita, joissa on keskenään erilaiset purutuntumat.

- punakaali
- yrtit
- hedelmät (itsellä käytössä mango, viinirypäleet ja granaattiomena)
- sitruuna/lime
- avocado
- baby pinaatti
- kurkku
- paprika


Jasmiiniriisi, chili-creme fraiche, viinirypäleet, varsiselleri, avocado ja katkaravut. 

3. Käytä erilaisia valmistustapoja ja varioi mausteilla

Monipuolisuutta ruokaan tuo myös valmistustapojen variointi. Mun kulhoissa on yleensä lämmin riisi ja muut kylmiä. Tofunkin laitan lämpimänä, jos sitä käytän. Välillä laitan valmiiksi keitettyä riisiä tai quinoaa, jolloin laitan sen kylmänä. Silloin saattaa kaikki raaka-aineet olla kylmiä. Sekin on toimiva, monipuolisuutta purutuntumista sitten. Kasvikset voi raastaa, pilkkoa, keittää tai paistaa.

Riisiä voi tuunata mielensä mukaan. Yleensä laitan siihen vain suolaa, mutta joskus makuöljyä tai - suolaa, pinaattia, soijaa tai mausteita. Vaihtelua tuo myös marinoidut tai muuten valmiiksi maustetut tarvikkeet.

Riisin keittämiseen vielä lisävinkki. Laita kattilan pohjalle öljyä ja raaka riisi. Levy päälle ja kattila levylle. Keitä vedenkeittimessä vesi ja sekoittele riisiä kunnolla öljyssä sillä aikaa kun vesi kiehuu. Mittaa kiehuva vesi kattilaan ja sekoita. Anna keittyä paketin ohjeen mukaan. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää vielä tilkka aivan lopuksi, että riisi jää hieman kosteaksi. Itse käytän kulhoruokiin aina jasmiiniriisiä. Tai sitten niitä valmiita, riisiä tai quinoaa, mutta keittänyt en ole koskaan muuta kulhoja varten.

Quinoa, tomaatti, avocado, mozzarella, chili-creme fraiche, pippuri ja basilika. 

4. Lisää potkua ja vältä kuivaa kokonaisuutta

Olen huomannut, että parhaita ovat kulhot, joissa on mehevät raaka-aineet ja/tai jokin kastike. Jätän yleensä myös riisin vähän kosteaksi (kaadan tilkan vettä joukkoon hieman ennen kuin siirrän kattilan liedeltä).

Ehdottomasti yleisimmin käyttämäni kastike on sekoitettu creme fraichesta ja chilitahnasta. Potkua voi säädellä oman fiiliksen mukaan. Suosittelen valitsemaan raaka-aineita eri makumaailmoista: suolaista, makeaa, tulista... Maut täydentävät parhaiten toisiaan ollessaan erilaisia.


Jasmiiniriisi, varsiselleri, avocado, tonnikala, tilli ja creme fraiche. 

5. Kokoa kauniisti

Kulhoissa suuri viehätys on myös siinä, että ne näyttävät houkuttelevilta ja niistä saa helposti todella kauniita. Laita kulhon pohjalle riisi ja lisää siihen halutessasi esim soijaa. Kokoa muut raaka-aineet riisin päälle mieleiselläsi tavalla. Itse laitan yleensä jonkinlaisiin sektoreihin. Kannattaa miettiä myös, laittaako kastikkeen kaiken päälle vai riisin päälle, ennen muita aineksia vai jakaako sen useaan eri paikkaan. Tähän vaikuttaa lähinnä omat mieltymykset sekä raaka-aineiden makumaailmat ja kosteus.

Päälle voi paahtaa siemeniä tai pähkinöitä tai laittaa ne ihan vaan sellaisenaan.

Valmis lime-korianteri riisi, itse marinoitu tofu, mango, punakaali, suolapähkinät, chili-creme fraiche, lime ja korianteri. 

Kuten toivottavasti viimeistään tästä postauksesta huomasit, on erilaisia vaihtoehtoja kulhoruokien toteuttamiseen valtavat määrät. Tässä on varmasti vain murto-osa. Nyt ehkä ymmärrät, miksi syön näitä niin usein. Vaikka en ole tehnyt samanlaisia kulhoja, liikkuu mulla niissä kuitenkin aika samat raaka-aineet. Siitä huolimatta mulle ei oo vielä kertaakaan tullut oloa, että söisin TAAS tällaista ruokaa. Siksi siis mainio arkiruoka! Mikä muu on muka yhtä nopea, helppo ja monipuolinen?

Jos sulla on näiden lisäksi jotain hyväksi todettuja vinkkejä, niin jaathan kommentteihin, jotta muutkin pääsevät testaamaan!

Syksyllä julkaistut täsmäohjeet löydät tästä

Tofu poke bowl

Sushi kulho

Inkivääritofu, avocado, viinirypäleet, paistetut herkkusienet (tuoreet), baby pinaatti ja chili - creme fraiche. En muista, mitä pohjalla on. 

torstai 2. toukokuuta 2019

Diy-projekti: Usb-piuhan uusi elämä

Mulla oli tosi hieno ja kätevä 3 metrinen piuha puhelimen lataukseen. Kangaspäällysteinen ja vaaleanpunainen. Ikävä kyllä se lakkasi toimimasta enkä halunnut hävittää sitä, koska se näytti niin kivalta. Laitoin sen askartelulaatikkoon odottamaan ideoita. Ei tarvinut kauaa säilöä, kun ensimmäiset ideat iskivät.

Toistaiseksi olen saanut käytettyä siitä suurimman osan tekemällä koruja. Kaulakoru valmistui tammikuussa ja korvakorut tänään. Idea korvakoruista on kytenyt jo kauemmin, mutta sain osiin vasta hiljattain reiät, joka on hidastanut valmistumista. Mulla on vielä 1,5metriä piuhaa jäljellä, että jos on ideoita siitä, niin saa laittaa.

Korvakorut. 
Kaulakoruun käytin 1,5m laturipiuhaa. Ensin kieputin sen puoliksi ja sitten solmin ilman mitään varsinaista suunnitelmaa ja tällainen tuli. Testailin muutamaa vaihtoehtoa, mutta tämä oli lopulta toimivin. Silkkinauha on kiinnitetty piuhaan rautalangalla kieputtamalla. 

tiistai 30. huhtikuuta 2019

Jos saan olla hetken tärkee

Blogi on ollut taas harmillisen kauan hiljaa. Aika on vaan mennyt, en ees tiedä, mihin. On ollut fiilistä kirjoittaa, muttei oikein aikaa eikä aiheita. Tai aikaa varmasti olisi ollut, en ees tiedä mihin kaikki aika on mennyt. Johonkin turhanpäiväiseen varmaan. Nyt yritän taas kerran saaha arkeni reilaan ja siinä ohella blogin pyörimään. Tarvitsen kuitenkin selkeästi jotain ulkopuolista buustia tällä hetkellä vähän kaikkeen, joten toivottavasti sitä riittää niin kauan, että tää alkaa pyöriä omalla painolla.

Mulla on luonnoksissa 11 aloitettua postausta ja niiden lisäksi vaikka kuinka monta ideaa aiheista, joista haluaisin kirjoittaa. Jokainen niistä on tuntunut ja tuntuu enemmän tai vähemmän typerältä. Olen potenut ahistusta siitä, etten oo kirjoittanut blogia, mutta myös siitä, ettei ole mitään kirjoitettavaa. Ei ole mitään, mistä haluaisin tai osaisin kirjoittaa. On tuntunut siltä, ettei ketään kiinnosta kuitenkaan. Tällaiselle miellyttämishaluisille se on aika kova paikka. Vaikka olenkin koko ajan kirjoittanut blogia lähinnä itseäni varten ja täysin omia fiiliksiä kuunnellen. Nytkin suurimmat kirjoittamattomuusahistukset on liittynyt siihen, ettei ole mitään, mistä itse haluaisin itselleni kirjoittaa. Toki myös vähän sitä, että mitä kauemmin oon hiljaa, sen vähemmän muita kiinnostaa palata lukemaan. Se on kuitenkin pientä. Tosin alkuvuodesta mulla oli hetkellisesti erittäin suuri halu kirjoittaa. Se kuitenkin lopahti, kun en keksinyt aiheita, pyysin toiveita instagramissa eikä kukaan vastannut.

Olen jo monta vuotta kärsinyt ajatuksesta, etten kiinnosta ketään eikä kukaan halua olla mun kanssa. Tiedän kyllä, että ajatus on liioiteltu, mutta tiedän myös, että siinä on vähän totuusperää. Joka tuntuu vielä raadollisemmalta kuin pelkkä ajatus. Tiedän myös, että se ajatus on rakentunut kokemusten pohjalta ja että masennus ruokkii sitä. Ja se ajatus vaikuttaa myös mun ajatuksiin ja toimintaan liittyen blogiin. Tykkään siitä, että löydän täältä myöhemmin juttuja, joita muistella ja joista ottaa vinkkiä. Siksi alunperin aloin kirjottaa ja siksi olen sitä jatkanut. Ajatus on kuitenkin hetkittäin sen verran vahva, että mietin, miksi ihmeessä kirjoittaisin blogia vain itselleni. Yhtä hyvin voisin kirjoittaa ne johonkin omiin kirjoihin ja kansiin. En varmastikaan osaisi enkä välttämättä ees haluaisi kirjoittaa mitään isoa blogia. Haluaisin kuitenkin jotain vahvistusta muualta kuin itseltäni, että homma toimii.

Pyytäisin taas kerran postausideoita. Mistä just sä haluut ja et halua lukea? Josko niillä sais käynnistettyä tän ja sitä kautta pääsis taas sihin flowhun. Kiitos.

Tän kirjoittaminen tuntui tosi hyvältä, vaikka vähän jännitin. Tää on kuitenkin eka pitkän tauon jälkeen ja aika henkilökohtainen.

Otsikko on Nomin biisistä Hetken tärkee. Se soi juuri, kun olin saanut tekstin valmiiksi ja mietin otsikkoa. Ei välttämättä kovin kuvaava tähän, mutta kuitenkin niin kuvaava, että se tuntui heti parhaalta vaihtoehdolta.