Ideapankki tekee paluun ainakin kahdeksi viikoksi. Myös uusi diy-projekti ilmestyy huomenna, eli tää on varsinainen postaussarja-viikonloppu.
Tykkään tosi paljon, mutta oon jotenkin kokenut ne hankalaks valmistaa. Söin lapsena todella paljon punajuuria, mummin säilöminä ja äidin tekeminä pihveinä. Jossain vaiheessa tuli stoppi, ikäänkuin yliannostus, eikä niitä tehnyt yhtään mieli. Sitten myöhemmin alkoi taas maistua niin, että jos jossain on tarjolla, otan varmasti. Kotona olen kai valmistanut vain sosekeittoa valmissoseella. En muista, koska oisin ostanut omaan kotiin pussillista punajuuria, vai oonko koskaan. Paitsi nyt oon. Laitoin ruokalistalle uunijuureksia ja aloin googlata inspiraatiota, että tulis vähän muutakin kun aina niitä samoja. Ja siitä se punajuuri-idea sitten lähti ja ostin niitä kauppareissulla kilon.
Kun kerran olin aloittanut punajuuriprojektin ja värjännyt pöydän ja maton niillä, ajattelin tuhota koko kilon kerralla, että seuraavalla kerralla pääsee helpommalla. Kaksi pilkoin uunivuokaan palsternakan, porkkanoiden ja perunoiden kanssa ja niiden ollessa uunissa, jalostin loput. Jaan nyt ne kolme muutakin vinkkiä, jos joku muukin uskaltais käyttää punajuuria useammin.
Puoli kiloa keitin sellaisenaan ja samalla puoli kiloa perunoita toisessa kattilassa. Punajuuret kuorin kypsänä, perunat käytin kuorineen, saa kaikki ravintoaineet talteen eikä tuu jätettä. Soseutin ensin perunat ja sitten punajuuret tehosekoittimessa. Lopuksi pyöräytin soseet vielä yhteen, jotta sain tasaista massaa. Kannattaa laittaa vähän nestettä joukkoon, että pyörii, mutta niin vähän kuin mahdollista, ettei lopputuloksesta tule liian löysää! Tähän käytin keitinvettä. Jaoin soseen kahteen 1l minigrip-pussiin ja laitoin pakkaseen. Annokset ovat n. 0,6dl. Nyt on valmiina kaksi sosekeittopohjaa. Tykkään punajuuri-piparjuurikeitosta ja olen aina käyttänyt Pirkan valmista sosetta, mutta nyt saankin kaksi keittoa itse pyöräytetystä soseesta eikä ollut edes vaikeaa.
Loput, muutaman pienen, punajuuret kuorin ja raastoin raakana. Raasteen laitoin kattilaan ja kiehautin pari minuuttia. Kaadoin nesteen talteen. Kiehautetun raasteen pakastin, siitä tulee hyvä pohja kahden päivän risottoon tai pastakastikkeeseen.
Kiehautusveden pakastin 0,5l satseissa, siitä saa maukkaan pohjan sämpylätaikinaan. Oisin leiponut yhden satsin heti, mutta olen unohtanut ostaa kuivahiivaa. Nyt on sitten pakastimessa 4 sämpyläpohjaa odottamassa. (Ja en siis kiehauttanut pientä määrää 2litrassa vettä vaan mukana on myös se kylmä vesi, jolla huuhtelin punajuuren, jotta kypsyminen keskeytyi.)
Punajuuren käsittelyyn ehdoton on kumihanskat, ei värjäänny kädet! Hyödyin myös tekstiilisuihkeesta, jolla matto puhdistui silmänräpäyksessä pudonneiden punajuurien tahroista.
Tästä kokemuksesta rohkaistuneena käytän varmasti punajuuria jatkossa enemmän, suosittelen sullekkin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti